Ειδήσεις

Ηρακλειώτισσα "βρέθηκε" με χρέος 30.000€ στον ΟΑΕΕ!

Κραυγή απόγνωσης από μια νεαρή μητέρα στο Ηράκλειο που καλείται να πληρώσει χρέος 30.000 € στον ΟΑΕΕ, πρώην ΤΕΒΕ.

Κραυγή απόγνωσης από μια νεαρή μητέρα στο Ηράκλειο που καλείται να πληρώσει χρέος 30.000 € στον ΟΑΕΕ, πρώην ΤΕΒΕ. Η άτυχη πρώην ασφαλισμένη του οργανισμού, έπεσε θύμα της ίδιας της υπηρεσίας και ξαφνικά βρέθηκε να κινδυνεύει ακόμη και με προσωποκράτηση!

Το ιστορικό

Τι ακριβώς έχει συμβεί; Το 2000 η γυναίκα ξεκίνησε να δουλεύει στο ΙΤΕ με σύμβαση έργου, το πολύπαθο μπλοκάκι. Το 2007 τελείωσε η εργασιακή της σχέση με το ίδρυμα. Η γυναίκα ωστόσο έχοντας και δεύτερη δουλειά από το 2003 ήταν ασφαλισμένη και στο ΙΚΑ.

Το 2004 κατέθεσε αίτηση απαλλαγής, όπως προβλέπει ο νόμος (ΝΔ 4277/1962 ουδείς δύναται να είναι ασφαλισμένος συγχρόνως σε περισσότερους από έναν οργανισμούς για ασφάλιση ασθένειας), από τις εισφορές του ΤΕΒΕ. Από το Ταμείο την ενημέρωσαν πως αυτό θα έπρεπε να το έχει αιτηθεί σε διάστημα έξι (6) μηνών από την έναρξη της ασφάλισης της στο ΙΚΑ.

Εκείνη υποστήριξε πως δεν γνώριζε καν ότι είχε μια τέτοια δυνατότητα και από το ΤΕΒΕ την παρέπεμψαν στην αρμόδια δευτεροβάθμια Επιτροπή.

Η Επιτροπή, στις 21 Οκτωβρίου του 2004, αποφανθεί οτι η κ.Βαγγελιώ μπορούσε να απαλλαγεί κι έτσι η γυναίκα, έχοντας την επίσημη απόφαση στα χέρια της, σταμάτησε να πληρώνει εισφορές. Μάλιστα, το 2008 προχώρησε σε διαγραφή από τις λίστες του ΤΕΒΕ.

Να σημειωθεί, πως στα τρία χρόνια που διατηρούσε μπλοκάκι η γυναίκα, δεν είχε ούτε μια εκπρόθεσμη καταβολή εισφορών γεγονός που όπως η ίδια τονίζει δείχνει ότι δεν πρόκειται για «επαγγελματία» μπαταχτσή.

Κοντά 30.000€ το «χρέος»!

Κι έφτασε το 2014, την 1η του Νοέμβρη, στο σπίτι της το πατρικό, που ήταν «έδρα» της όταν ήταν ασφαλισμένη στο ΤΕΒΕ, μια κλήτευση με την οποία την ενημέρωναν πως επρόκειτο να δικαστεί, καθώς το Ταμείο, είχε προσβάλει την απόφαση της επιτροπής. Το διοικητικό δικαστήριο, έγινε το Μάρτη του 2015, όπου η γυναίκα απολογήθηκε μέσω υπομνήματος ωστόσο καταδικάστηκε και το ποσό που καλείται να πληρώσει ανέρχεται στα 29.751,51€!

Περίπου 12.400€ είναι οι «χρωστούμενες» εισφορές και το υπόλοιπο ποσό είναι πρόστιμα. Όπως προβλέπει η διαδικασία, το χρέος θα πάει σε 60 μέρες στο ΚΕΑΟ κι η γυναίκα θα πρέπει να προχωρήσει στη ρύθμισή του, διαφορετικά θα ξεκινήσει η αναγκαστική εκτέλεση για την είσπραξη του χρέους.

12 δόσεις των 3.000€

Όπως ενημερώθηκε η πρώην ασφαλισμένη του ΤΕΒΕ, μπορεί να προχωρήσει σε ρύθμιση 12 δόσεων των 3.000€!

«Πως θα πληρώσω εγώ τέτοιο ποσό όταν το οικογενειακό εκκαθαριστικό του 2016 φτάνει ίσα - ίσα τα 15.500€;» λέει η γυναίκα που έχει χάσει την γη κάτω από τα πόδια της και συμπληρώνει «με μισθό 660€ πως θα δίνω δόση 3000€; Και τα παιδιά μου πως θα τα συντηρώ»;

Όλη η παράνοια του κράτους

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η γυναίκα πρόκειται για παρανοϊκές συνθήκες «Δεν έχω επιβαρύνει τον οργανισμό ούτε μια στιγμή» λέει με παράπονο τονίζοντας πως «ούτε καν βιβλιάριο ασθενείας δεν είχα εκδώσει στα τρία χρόνια που έμεινα ασφαλισμένη στο ΤΕΒΕ».

«Δεν ξέρω τι να κάνω, όλα περνάνε από το μυαλό μου. Δεν ξέρω πια τι θέλουν από εμάς. Να αυτοκτονήσουμε ή να γίνουμε όλοι παραβάτες», λέει.

Συνήθης η διαδικασία

Η περίπτωση της κ.Βαγγελιώς δεν είναι η μόνη. Πρόκειται για μια συνήθη πρακτική. Οι ασφαλισμένοι, προστρέχουν στις επιτροπές, συνήθως δικαιώνονται ωστόσο η διαδικασία δεν σταματά εκεί. Πάντα ο ΟΑΕΕ προσφεύγει δικαστικά και σχεδόν πάντα είναι ο οργανισμός που δικαιώνεται.

Μια καλή ερώτηση είναι πως αποφασίζουν οι Επιτροπές. Γιατί δικαιώνει τους ασφαλισμένους αφού ξέρει πως παραβιάζεται ο νόμος και στα δικαστήρια αυτή η απόφαση θα καταπέσει;

Επίσης, μια άλλη, καλή ερώτηση είναι και το γιατί ο οργανισμός διώκει τον ασφαλισμένο κι όχι τα μέλη της επιτροπής που δικαίωσαν, παραβαίνοντας το νόμο, τον ασφαλισμένο...

Έτσι είναι ο νόμος

«Οι διοικητικές Επιτροπές είναι το προστάδιο της δικαστικής επίλυσης της διαφοράς μεταξύ ασφαλισμένου και οργανισμού», λέει ο Περιφερειακός Διευθυντής Κρήτης του ΕΦΚΑ μη μισθωτών κ. Ηλίας Καγιαυτάκης και προσθέτει πως η όποια απόφαση δεν είναι δεσμευτική αλλά προσβλητέα πράγμα που υποχρεώνει το ταμείο να διεκδικήσει τις εισφορές στα δικαστήρια.

Μάλιστα, απαντώντας στην υποσημείωση της καταγγέλλουσας πως οι εισφορές έχουν υπολογιστεί με βάση τα σημερινά δεδομένα κι όχι με του 2004 τους όρους, ο κ. Καγιαυτάκης ξεκαθαρίζει πως κι εδώ ο νόμος είναι σαφής «οι εισφορές εισπράττονται κατά το χρόνο της καταβολής τους, σύμφωνες με το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα».

«Ο νόμος δεν έχει κοινωνικό κριτήριο»

«Ο νόμος δεν έχει κοινωνικό κριτήριο όπως πιθανόν να έπρεπε να έχει», σχολιάζει ο κ. Καγιαυτάκης σχολιάζοντας το γεγονός πως το ποσό της ρύθμισης υπερβαίνει κατά πολύ το πραγματικό εισόδημα του σφαλισμένου. « Ο νόμος δεν μας αφήνει το περιθώριο να δούμε το κοινωνικό κριτήριο, λέει απλά πως πρέπει να γίνουν οι προβλεπόμενες δόσεις» δηλώνει και τονίζει πως ο οργανισμός οφείλει να εφαρμόσει τα «νόμιμα δεδομένα».

Μάλιστα ο Περιφερειακός Διευθυντής Κρήτης του ΕΦΚΑ μη μισθωτών, τονίζει πως ο ασφαλισμένος θα πρέπει να «τακτοποιεί» με όποιο τρόπο μπορεί την οφειλή του καθώς το οφειλόμενο ποσό « αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο».

Ρεπορτάζ: Μαίρη Καριωτάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια