default-image

Μαθητές από το "Παγκρήτιο" στο 1ο Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων

Κρήτη
Μαθητές από το "Παγκρήτιο" στο 1ο Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ξεχωριστή και πολύτιμη εμπειρία συμμετοχικής δράσης και βιωματικής μάθησης είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου του Εκπαιδευτηρίου «ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ».

Πιο συγκεκριμένα,  την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017  συγκλήθηκε  το 1ο Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων, μια εξαιρετική πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Παιδείας, με στόχο - ανάμεσα σε άλλα - την εξοικείωση των μαθητών με τον ρόλο και τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, την ανάδειξη της σημασίας των δημοκρατικών θεσμών και τη διάπλαση υπεύθυνων πολιτών.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος μαθητές Λυκείων της πόλης μας, έξι από τους οποίους ήταν μαθητές του «ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ», χωρίστηκαν από τη συντονιστική ομάδα σε πέντε επιτροπές διαβούλευσης και ανέλαβαν να επεξεργαστούν τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες:

Πολιτισμός-Αθλητισμός-Τουρισμός, Κυκλοφοριακό πρόβλημα, Περιβάλλον-Καθαριότητα, Εθισμός - Εξαρτήσεις και Ένταξη προσφύγων. Κάθε ομάδα, με την πολύτιμη βοήθεια του συντονιστή της, συνέλεξε πληροφορίες, έθεσε τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς της στους υπεύθυνους Αντιδημάρχους, επισκέφθηκε φορείς, όπως το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, το ΚΕΣΑΝ κ.ά. και τέλος ετοίμασε την εισήγησή της, η οποία συμπεριλάμβανε την καταγραφή των προβλημάτων, αλλά και τους τρόπους επίλυσής τους.

Στο μνημείο που φιλοξένησε, λοιπόν, τη Λέσχη των Ευγενών, στην επιβλητική αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, σε δύο πολύωρες συνεδριάσεις ο λόγος ανήκε στους νέους ανθρώπους οι οποίοι απέδειξαν ότι είναι ενημερωμένοι και ενεργοί  πολίτες που αγωνιούν για την ποιότητα ζωής, επιθυμούν να συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων της πόλης τους, διδάσκοντας  ότι όλοι έχουν μικρότερο ή μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στη λήψη των αποφάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές απέσπασαν τον έπαινο και τον θαυμασμό του κ. Δημάρχου και των Αντιδημάρχων που έδωσαν το «παρών» στην πρώτη ολομέλεια, ενώ δεσμεύτηκαν να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προτάσεις των συναδέλφων τους, εφήβων συμβούλων, και να τις υλοποιήσουν στο πλαίσιο του δυνατού.

Οι μαθητές του Εκπαιδευτηρίου «ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ» αποτύπωσαν με ενθουσιώδη τρόπο  στα κείμενά τους  τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις τους από τη δράση αυτή, εκδηλώνοντας την επιθυμία και την ευχή τους να καθιερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων ως ένας θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης:

«Η εμπειρία που μου προσέφερε το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων της πόλης μου είναι ανεκτίμητη αξία ζωής. Έχοντας ήδη αποκτήσει  ευαισθησία στα πολιτικά δρώμενα τόσο της περιοχής όσο και της χώρας μας, βρήκα την πρόταση  συμμετοχής σε ένα τέτοιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ιδιαίτερα ελκυστική. Μέσα από αυτή τη διαδικασία συνομίλησα με Αντιδημάρχους, πληροφορήθηκα για σημαντικές πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού του Ηρακλείου και ενημερώθηκα για τις σημαντικές, καινοτόμες και πρωτοπόρες δράσεις που σκοπεύει να φέρει εις πέρας ο Δήμος στο προσεχές διάστημα. Συνεργάστηκα με μαθητές από διαφορετικά περιβάλλοντα, ανταλλάξαμε απόψεις, θέσαμε τους προβληματισμούς μας. Γνώρισα εις βάθος τη λειτουργία και τον ρόλο του δημοτικού συμβουλίου με τον πιο βιωματικό τρόπο: έγινα «δημοτικός σύμβουλος», εισηγήθηκα και  έλαβα μαζί με τους «συναδέλφους» μου αποφάσεις! Παράλληλα, προβληματίστηκα για τα θέματα που αντιμετωπίζει το σύγχρονο Ηράκλειο και συνειδητοποίησα ότι το μέλλον της πόλης βρίσκεται στα χέρια τα δικά μας, δηλαδή των νέων πολιτών. Το κράμα όλων των παραπάνω χαράζει ανεξίτηλα αυτό το διήμερο στη μνήμη μου και το τοποθετεί στις πιο κορυφαίες εμπειρίες της ζωής μου.» Μάριος  Πλευράκης, Β΄ Λυκείου.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετείχα στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων, καθώς εργάστηκα  στο πλαίσιο των επιτροπών του συμβουλίου κι συνειδητοποίησα ότι όσο αναζητάς  τα προβλήματα που απασχολούν το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, τόσο ευκολότερα μπορείς να διαμορφώσεις τη δική σου άποψη και να την στηρίξεις πάνω σε συγκεκριμένες πληροφορίες. Μου δόθηκε, επίσης,  η ευκαιρία να εκφράσω τις απόψεις μου και να προτείνω λύσεις ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα του δήμου μου, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο αύριο στη νέα γενιά. Ελπίζω ο θεσμός αυτός να καθιερωθεί, αφού συμβάλλει στην  πολιτικοποίηση των εφήβων χαρίζοντάς τους νέες εμπειρίες!» Γαρυφαλιά Καραπιδάκη, Α΄ Λυκείου.

«Αναμφίβολα, είναι πρωτότυπη δράση εκ μέρους του Δήμου η προσομοίωση αυτή. Ομιλίες, τοποθετήσεις, ερωτήσεις μάς έδωσαν μια κρυστάλλινη εικόνα  όσων λαμβάνουν χώρα  σε ένα δημοτικό συμβούλιο. Μέσω συζητήσεων και αντιλόγων  είχαμε την δυνατότητα να θίξουμε θέματα του Δήμου που μας προβληματίζουν και να προτείνουμε τρόπους αντιμετώπισης απ' την δική μας οπτική. Ήταν μια εκδήλωση που μας επέτρεψε να λειτουργήσουμε ως ενεργά μέλη της πόλης μας και θα ήταν προς όφελος όλων η καθιέρωση πιο συχνών τέτοιων συναντήσεων ώστε να κινητοποιηθεί η νεολαία του Ηρακλείου.» Σοφία Μήτσια,  Β΄ Λυκείου.

«Ήταν μια εκπληκτική εμπειρία, γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να παραβρεθώ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και να εκφωνήσω τη δική μου εισήγηση, να ρωτήσω για όσα με προβληματίζουν και να φερθώ σαν ενεργός πολίτης. Θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές και  τους συντονιστές  που στελέχωσαν το συμβούλιο και φυσικά  τους συναδέλφους μου για την άψογη συνεργασία.» Μαριλίζα Κούρου, Α΄ Λυκείου.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων ήταν πραγματικά μια καινοτόμος δράση για τον Δήμο μας. Δόθηκε για πρώτη φορά η ευκαιρία στους εφήβους να ακουστεί η φωνή τους, να συνδιαλεγούν για θέματα που αφορούν το Ηράκλειο και, μέσα από τη συνεργασία, να καταλήξουν σε προτάσεις επίλυσης πολλών προβλημάτων. Ελπίζουμε να υλοποιηθεί σύντομα και το δεύτερο Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων». Χαρά Μουρτζάκη, Ιωάννα Παπιδάκη, Β΄ Λυκείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News