Παρά την κρίση και την ύφεση που έχει υποστεί κατά 40% τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της εστίασης, οι Έλληνες δαπανούν περίπου 6,5 δισ. ευρώ για έτοιμο φαγητό ετησίως.
Το μέσο δε, νοικοκυριό ξοδεύει περίπου 125 ευρώ το μήνα ή 1.500 ευρώ ανά έτος, όπως αποτυπώνεται στην νεότερη έρευνα του ΙΕΛΚΑ. ( Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών)
Οι έντονοι ρυθμοί ζωής, κυρίως στις μεγαλουπόλεις, η μείωση του ελεύθερου χρόνου, η αύξηση του αριθμού των μονομελών νοικοκυριών και η είσοδος των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που ωθούν τη ζήτηση σε υψηλότερα επίπεδα.
Όπως καταγράφεται στην έρευνα του ΙΕΛΚΑ, η πλειοψηφία των καταναλωτών αγοράζει σε πολύ υψηλά ποσοστά έξι συγκεκριμένες κατηγορίες φαγητού: Έτοιμο καφέ αγοράζει το 87% των καταναλωτών, γλυκά και σνακ το 85%, τυρόπιτα-κρουασάν το 85%, έτοιμο κρύο γεύμα, π.χ. σαλάτα, σάντουιτς, το 70%, έτοιμο μαγειρευτό φαγητό το 63% και έτοιμο κατεψυγμένο γεύμα το 51%.
Ρεπορτάζ: Λευτέρης Κουμαντάκης