default-image

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου ως Εκκλησιαστική Εορτή

Πολιτισμός
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου ως Εκκλησιαστική Εορτή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου κατά την 25η Μαρτίου είναι λαμπρή εκκλησιαστική εορτή. Συντελέστηκε στην μήτρα της Παναγίας η σύλληψη του Θεανθρώπου με θαυματουργικό τρόπο, χωρίς η Παναγία να έχει σύζυγο, μετά την επίσκεψη του αρχαγγέλου Γαβριήλ στην Παναγία (Λουκά 1, 26 - 39).

Του Δρ. Ιωάννη Ν. Λίλη*

Η Θεοτόκος Μαρία κυοφόρησε τον Ιησού χωρίς να γνωρίσει άνδρα για να θεραπευτεί η ανθρώπινη φύση καθώς την προσέλαβε ο Υιός, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Η θεραπεία κατά τη θεολογική ορολογία είναι η λύτρωση από τον θάνατο, την οποία χάρισε ο Κύριος στην ανθρωπότητα μετά την τριήμερη ταφή Του.

Πρόκειται για ένα έργο που το δημιουργεί εξολοκλήρου ο Θεός και η μόνη συνεργία του ανθρώπου είναι η συγκατάνευση του, διαμέσου της Παρθένου Μαρίας. Ένας άνδρας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να γεννήσει τον Θεό και να αγιάσει την ανθρώπινη ύπαρξη, σώμα και ψυχή.

Το θέμα δεν είναι ηθικό, αλλά υπαρξιακό. Τόσο στη δημιουργία όσο και στην ιστορία τον πρώτο λόγο τον έχει ο Θεός. Γι' αυτό οι απόγονοι του Αβραάμ προέρχονται από μια στείρα γυναίκα - τη Σάρρα - όπως όλοι οι μεγάλοι προφήτες (π.χ. ο Σαμουήλ από την Άννα του Ελκανά, η οποία επίσης δεν μπορούσε ένα κάνει παιδιά) και ο ίδιος ο Ιωάννης ο Πρόδρομος και γεννιούνται θαυματουργικώς καθώς οι μητέρες τους είναι πολύ μεγάλης ηλικίας και δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν? και οι γονείς της Παναγίας, οι προπάτορες Ιωακείμ και Άννα γέννησαν με θαυματουργικό τρόπο την Παναγία σε προχωρημένη ηλικία.

Η Παναγία δεν είχε ούτε σύζυγο και με αυτόν τον τρόπο καθίσταται η Ενανθρώπιση του Λόγου ως η τελειότερη και αμεσότερη θεοφάνεια, γιατί γνωρίσαμε το Θεό όσο καλύτερα γινόταν. Έγινε άνθρωπος.

Καλή υπόλοιπη Σαρακοστή!

* Ο κ. Ιωάννης Ν. Λίλης είναι Λέκτορας Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής  Ακαδημίας Κρήτης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News