default-image

Όταν η άμμος μετέτρεψε λιμάνι της Κρήτης σε παραλία -pics,video

Κρήτη
Όταν η άμμος μετέτρεψε λιμάνι της Κρήτης σε παραλία -pics,video

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν το λιμάνι του Τσούτσουρα μετατράπηκε σε ...παραλία. Σίγουρα δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο αφού οι εικόνες που έχουν καταγραφεί από ντόπιους της περιοχής αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της απίστευτης κατάστασης από το λιμανάκι στο γραφικό ψαροχώρι του δήμου Μινώα Πεδιάδος .

Οι ψαράδες βρίσκονται σε απόγνωση εδώ και αρκετό καιρό και στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης. Κυρίως γιατί δεν μπορούν να βγουν για ψάρεμα με αποτέλεσμα το εισόδημα τους να είναι ανύπαρκτο και να οδηγούνται σε οικονομικές περιπέτειες, αδυνατώντας να παράσχουν στις οικογένειες τους ακόμη και τα πιο βασικά.  

Ενώ για κάποιους άλλους τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα με το δεδομένο ότι αν και κατάφεραν να βγάλουν έξω τα σκάφη τους με τη βοήθεια μικρότερων καϊκιών, τελικά ήταν αδύνατη η επιστροφή τους στο λιμάνι αφήνοντας τα έξω από αυτό με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και την ασφάλεια των σκαφών.

"Ένα θα σας πω, υπήρξαν άνθρωποι που κινδύνευσαν ακόμη και να πνιγούν εξαιτίας της θαλασσοταραχής. Αφού οι ψαράδες κάποιες φορές ,έπεφταν σε κακοκαιρία και επιστρέφοντας αψηφώντας τα μεγάλα κύματα και για να μην βρεθούν τα σκάφη τους στα βράχια , έθεταν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να τα προστατεύσουν. Είναι μια άθλια κατάσταση και δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί περιμένουν από τη θάλασσα με ρίσκο τη ζωή τους να βγάλουν το μεροκάματο," αναφέρει η κ. Κυριακή Σωμαράκη, πρόεδρος των αλιέων Τσούτσουρα ,στο neakriti.gr.

Το πρόβλημα ωστόσο δεν είναι φετινό, υφίσταται εδώ και χρόνια αλλά φέτος το ποτήρι έχει ξεχειλίσει για τους ψαράδες που απευθύνουν έκκληση στους φορείς να κινητοποιηθούν ειδάλλως η οικονομική καταστροφή τους όπως λένε δεν θα αργήσει να έρθει.

"Πέρυσι βγάλαμε την άμμο με δικά μας έξοδα αλλά φέτος είναι ανέφικτο να γίνει αυτό, αναφέρει από την πλευρά του ο κ.Σταυρακάκης κάτοικος του Τσούτσουρα και μέλος του πολιτιστικού συλλόγου , προσθέτοντας ότι : "Δεν μπορούμε να κουνήσουμε και το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί. Έχουμε πάρει πολλές υποσχέσεις αλλά μόνο λόγια και ποτέ πράξεις.Πρόκειται για μία άθλια κατάσταση. Οι άνθρωποι εδώ δεινοπαθούν καθημερινά και είναι δύσκολο να ζήσουν. Κάνουν μεροκάματα και δουλειές του ποδαριού."

Δεν λείπουν μάλιστα περιπτώσεις ψαράδων που μεταφέρουν με ότι μέσα διαθέτουν τα σκάφη τους σε άλλα λιμάνια προκειμένου να βγάλουν το μεροκάματο τους.

"Έχουμε ένα σκάφος 18 μέτρα το οποίο όμως εξαιτίας του συγκεκριμένου προβλήματος το έχουμε στην Ιεράπετρα. Ενώ ένα πιο μικρό διαστάσεων 6 μέτρων, το βάζουμε στο τρέιλερ και με δύο ώρες δρόμο προς το κοντινότερο λιμάνι , κάνουμε τελικά τη δουλειά μας," αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Σωμαράκη.

Το πρόβλημα υφίσταται διότι το λιμάνι είναι ημιτελές από τότε που παραδόθηκε πριν δηλαδή από 15 χρόνια και μάλιστα η κατάσταση αυτή υφίσταται και σε άλλα μικρά λιμάνια του Ηρακλείου όπως στον Κερατόκαμπο και στον Κόκκινο Πύργο.

Αυτό που υπογραμμίζουν οι κάτοικοι και κυρίως οι οικογένειες των ψαράδων είναι ότι χρειάζεται ευθύς αμέσως να γίνουν παρεμβάσεις με όλα τα απαραίτητα έργα για να σταματήσουν και οι ίδιοι να γίνονται μάρτυρες τέτοιων καταστάσεων που αν μη τι άλλο είναι για γέλια αλλά σίγουρα και για κλάματα όπως αναφέρουν.

"Έχουμε ενοχλήσει την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και τον δήμο Μινώα Πεδιαδος, δίχως όμως να υπάρξει κάποια αντίδραση. Κάθε χρόνο το λιμάνι μπαζώνει και δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα .Έλεος πια ,να βρεθεί μια αρμόδια αρχή που να αναλάβει να φτιάξει το λιμάνι. Οι συνέπειες είναι να φεύγουν τα σκάφη να πηγαίνουν σε άλλα λιμάνια, προκειμένου να μπορέσουν να δουλέψουν οι άνθρωποι," τονίζει απογοητευμένη η κ Σωμαράκη.

Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος : Δεν έχω καμία ευθύνη για το θέμα

Δεν έχω καμία ευθύνη για το έργο υποστηρίζει από την πλευρά του ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης τονίζοντας κατηγορηματικά και σε κάθε τόνο ότι το έργο έχει παραμείνει ημιτελές διότι ανήκει στον ΕΟΤ και δεν έχουν γίνει ακόμη οι σχετικές διαδικασίες για την μεταβίβαση του στο υπουργείο Τουρισμού και τον ΟΛΗ.

"Αυτό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα  που υφίσταται εδώ και χρόνια καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του συγκεκριμένου αλιευτικού καταφυγίου με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονες προσαμμώσεις στην περιοχή κάθε χρόνο. Καταλαβαίνω την αγανάκτηση των κατοίκων αλλά θέλω να τους πω ότι ανήκει στον ΕΟΤ και εάν δεν ξεμπλοκάρει η διαδικασία της μεταβίβασης δεν θα μπορέσει ποτέ να ολοκληρωθεί η β φάση του έργου που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του μόλου για να μην μπαζώνει το λιμανάκι και παράλληλα η κατασκευή ενός κτιρίου", προσθέτει ο δήμαρχος.

Μάλιστα ο κ. Καλογεράκης προσθέτει ότι "αν και έχουν γίνει αλλεπάλληλες ενοχλήσεις προς το αρμόδιο υπουργείο για να κινητοποιηθεί και να γίνει επιτέλους η μεταβίβαση από τον ΕΟΤ ,δεν έχει γίνει το παραμικρό και το έργο που έχει συνολικό κόστος 4,5 εκατομμύρια ευρώ παραμένει ανολοκλήρωτο, εξακολουθεί να προκαλεί προβλήματα στους κατοίκους."

Πρόεδρος ΟΛΗ: Θέλαμε να ξεκινήσουμε διαγωνισμό αλλά ήμασταν ... εγκλωβισμένοι  

Στο ίδιο μήκος κύματος , κινήθηκε σχετικά και ο πρόεδρος του ΟΛΗ κ. Φιλιππής που ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ευθύνη ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου διότι δεν ανήκει καν στη δικαιοδοσία του.  "Αν και πέρυσι ξεκίνησαν οι διαδικασίες για υλοποίηση διαγωνισμού μέσω του οποίου εταιρεία θα αναλάμβανε να απομακρύνει την άμμο από την θάλασσα στο αλιευτικό καταφύγιο, τελικά οι όποιες προσπάθειες μας έπεσαν στο κενό, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΛΗ."

Να σημειωθεί ωστόσο ότι μαζί με το καταφύγιο του Τσούτσουρα  «ορφανά» παραμένουν 350 αλιευτικά καταφύγια σε όλη τη χώρα.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News