Ειδήσεις

Ψάχνουν ακόμη για την ...αφαλάτωση στο Ηράκλειο

Με ρυθμούς χελώνας η αφαλάτωση. Έξι μήνες μετά την εξαγγελία Λαμπρινού, οι εμπλεκόμενοι ακόμα... ψάχνονται για τα βασικά.

Μακριά από το δρόμο της υλοποίησης παραμένει, έξι μήνες μετά την πανηγυρική εξαγγελία Λαμπρινού, το εγχείρημα της δημιουργίας διαδημοτικής μονάδας αφαλάτωσης στον Αλμυρό!

 Όπως αποτυπώθηκε σε χθεσινή συνάντηση, οι δύο εμπλεκόμενοι Δήμοι, Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, και η Περιφέρεια Κρήτης ψάχνονται ακόμα για τα βασικά, όπως π.χ. το σχήμα που θα προχωρήσει το έργο, ενώ "στοίχημα" παραμένει η χρηματοδότηση της μονάδας... Θυμίζουμε ότι από το πουθενά, αιφνιδιάζοντας πολλούς τότε, και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος Ηρακλείου ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, την πολιτική απόφαση και συμφωνία με το Δήμο Μαλεβιζίου για τη δημιουργία διαδημοτικής μονάδας αφαλάτωσης! Τότε μάλιστα ο κ. Λαμπρινός είχε γνωστοποιήσει πως προσχέδιο της συμφωνίας είχε ήδη συνταχθεί και σταλεί προς έγκριση στην Περιφέρεια Κρήτης.

Οι αιφνιδιαστικές ανακοινώσεις ξένισαν αρκετούς και προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, υπήρξαν και έντονες αντιπαραθέσεις σε επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αν και στην πορεία των επόμενων μηνών δεν προέκυψε καμία χειροπιαστή εξέλιξη σε σχέση με την αφαλάτωση.

Πού βρισκόμαστε στην παρούσα φάση; Περίπου στα ίδια. Η χθεσινή συνάντηση στην Περιφέρεια δεν έβγαλε είδηση. Μάλλον η είδηση είναι πως, ένα 6μηνο μετά την πρώτη εξαγγελία διά στόματος του δημάρχου Ηρακλείου, δε φαίνεται να έχει προχωρήσει κάτι. Ίσα-ίσα το εγχείρημα μοιάζει να προχωρά με ρυθμούς χελώνας.

Του λόγου το αληθές καταδεικνύει το γεγονός πως ακόμα οι εμπλεκόμενοι ψάχνονται μεταξύ τους για το ποιοι φορείς θα συμμετάσχουν στο σχήμα που θα προωθήσει το έργο.

Δεν έχει καν δηλαδή αποφασιστεί αν τελικά η Περιφέρεια θα συμμετέχει ως τρίτος εταίρος, όπως ήταν η αρχική ιδέα, όταν μάλιστα ο περιφερειάρχης είχε παραπέμψει την υπόθεση στη νομική του υπηρεσία για να διερευνήσει κατά πόσον μπορεί να συμμετάσχει ως εταίρος η Περιφέρεια.

Δεν έχει καν αποφασιστεί και εξετάζεται αν θα συμμετάσχουν και οι δύο Δήμοι ή αν θα εμπλακούν μονάχα οι δύο Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης, δηλαδή η ΔΕΥΑΗ και η ΔΕΥΑΜ! Την ίδια ώρα, "στοίχημα" παραμένει και η χρηματοδότηση του έργου. Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Κώστας Μαμουλάκης, τόνισε με νόημα πως το έργο δεν έχει μεγάλο κόστος αναλογικά με τη σημασία και τα οφέλη του για τους δύο Δήμους. Οι άλλες δύο πλευρές, ωστόσο, εμφανίζονται πιο προβληματισμένες και συγκρατημένες, με τον Σταύρο Αρναουτάκη να υπογραμμίζει πως η μόνη προοπτική ουσιαστικά χρηματοδότησης είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξης", το γνωστό δηλαδή ΕΠΕΡΑΑ.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας

Το ότι αυτή τη στιγμή η υπόθεση κάθε άλλο παρά δείχνει να έχει ωριμάσει, και το ότι απέχουμε πολύ από το να μιλάμε για πορεία δρομολόγησης, φαίνεται και από τη σχετική ανακοίνωση που βγήκε από την Περιφέρεια για τη συνάντηση. «Η εξέταση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης για την αξιοποίηση των υφάλμυρων νερών του Αλμυρού Ποταμού αλλά και η πορεία του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg "Ελλάδα-Κύπρος" συζητήθηκαν σήμερα (σ.σ. χθες) στην Περιφέρεια, σε συνάντηση του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη με το δήμαρχο Ηρακλείου και πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης, Βασίλη Λαμπρινό, και το δήμαρχο Μαλεβιζίου, Κώστα Μαμουλάκη. Στη συνάντηση για το θέμα της αξιοποίησης των υδάτων του Αλμυρού Ποταμού ήταν παρόντες επίσης ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρίνος Κριτσωτάκης και ο διευθυντής της ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου Γιώργος Κουγιουμτζάκης. Όπως είπε ο περιφερειάρχης, η Περιφέρεια βρίσκεται πάντα στο πλευρό των Δήμων και αυτό που συζητήθηκε σήμερα είναι να εξεταστούν όλα τα διαδικαστικά θέματα ώστε να υποβληθεί η κατάλληλη πρόταση για χρηματοδότηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Προσπαθούμε να βρούμε τη βέλτιστη λύση που θα μας βοηθήσει στη χρηματοδότηση, και στην επίλυση των διαδικαστικών προβλημάτων. Η συνάντηση η σημερινή δεν ήταν η τελευταία, θα υπάρξουν και άλλες, ώστε να καταλήξουμε στην πιο πρόσφορη λύση», δήλωσαν, κινούμενοι στο ίδιο μοτίβο, οι δήμαρχοι Ηρακλείου και Μαλεβιζίου.

Interreg "Ελλάδα-Κύπρος"

Επίσης για την πορεία του προγράμματος Interreg "Ελλάδα-Κύπρος" (συμμετείχε προχθές σε συνάντηση ο περιφερειάρχης στη Λεμεσό), ο κ. Αρναουτάκης στις δηλώσεις του είπε ότι η Κρήτη είναι ικανοποιημένη από τη χρηματοδότηση καθώς ξεπερνά το 30% - συνολικά του προγράμματος - και θα λάβει 15-20 εκατ. ευρώ.

Από τα έργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, τα δύο αφορούν στους Δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου.

Στο Ηράκλειο θα δοθούν 800.000 ευρώ για την αγορά δύο ηλεκτροκίνητων λεωφορείων, ενώ στο Δήμο Μαλεβιζίου θα τοποθετηθούν μέσω του προγράμματος 3.000 "έξυπνα" υδρόμετρα...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια