default-image

Κρήτη: Καμπάνα σε συνταξιούχο αστυνομικό & ιδιωτ. υπαλλήλο

Κρήτη
Κρήτη: Καμπάνα σε συνταξιούχο αστυνομικό & ιδιωτ. υπαλλήλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης σε δύο άνδρες, πρώην συνιδιοκτήτες γραφείου εξυπηρέτησης αλλοδαπών, το οποίο λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια στην πόλη του Ηρακλείου. Πρόκειται για έναν συνταξιούχο αστυνομικό κι έναν ιδιωτικό υπάλληλο, οι οποίοι καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης σε ποινές εξαετούς κάθειρξης με αναστολή, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για την πράξη της πλαστογραφίας σε βαθμό κακουργήματος.

Οι δύο καταδικασθέντες φέρονται να κατάρτιζαν πλαστές υπεύθυνες δηλώσεις εργοδοτών, αλλά και ατομικές συμβάσεις εργασίας, προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκδοση αδειών παραμονής για τους αλλοδαπούς πελάτες του γραφείου τους και προσπαθώντας να ξεγελάσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου, αλλά και της Περιφέρειας Κρήτης.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η πολύκροτη υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας το Νοέμβριο του 2008, έπειτα από καταγγελία του επιθεωρητή του ΟΓΑ στις αρμόδιες Αρχές. Όπως ανέφερε τότε η επίμαχη καταγγελία, στο πλαίσιο της έρευνας για τη νομιμότητα της απογραφής μεταναστών στα μητρώα ασφαλισμένων του ΟΓΑ, διαπιστώθηκε ότι είχαν υποβληθεί δικαιολογητικά με πλαστογραφημένες υπογραφές και σφραγίδες. Το εφαλτήριο για να... μπουν ψύλλοι στ' αφτιά των αρμοδίων φαίνεται ότι ήταν η περίπτωση μιας μετανάστριας, η οποία παρουσιαζόταν ως εργάτρια γης στον Προφήτη Ηλία του πρώην δήμου Τεμένους, χωρίς να έχει δουλέψει ποτέ στην εν λόγω περιοχή.

Σιγά-σιγά οι Αρχές άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι της υπόθεσης, διαπιστώνοντας ότι οι συνιδιοκτήτες του επίμαχου γραφείου φέρονται να αναλάμβαναν τη διεκπεραίωση αδειών παραμονής μεταναστών, χρησιμοποιώντας όχι και τόσο νόμιμες μεθόδους... Οι δύο συνιδιοκτήτες κατηγορούνται ότι κατάρτιζαν υπεύθυνες δηλώσεις εργοδοτών, αλλά και ατομικές συμβάσεις εργασίας των εν λόγω εργοδοτών για λογαριασμό μεταναστών εργατών.

Συγκεκριμένα, οι δύο άνδρες κατηγορούνται ότι πλαστογραφούσαν τις υπογραφές τόσο των εργοδοτών, όσο και των αλλοδαπών. Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι κατηγορούμενοι είχαν εμπλακεί σε συνολικά 106 υποθέσεις πλαστογραφίας. Σημειώνεται ότι, εκτός από τις υπογραφές των εργοδοτών και των εργαζομένων, οι κατηγορούμενοι φέρονται να πλαστογραφούσαν και σφραγίδες αγροτικών συνεταιρισμών, αλλά και τις υπογραφές των προέδρων των τελευταίων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα έγγραφα που συντάσσονταν χρησιμοποιούνταν για τις αιτήσεις χορήγησης άδειας παραμονής στη χώρα μας, οι οποίες έφταναν στα αρμόδια γραφεία του Δήμου Ηρακλείου και της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Κρήτης. Το αξιοπερίεργο είναι ότι, όταν οι αρμόδιοι άρχισαν να ξεσκονίζουν τις αιτήσεις, διαπίστωσαν ότι εμφανίζονταν ως εργοδότες πάρα πολλοί κάτοικοι της περιοχής του πρώην δήμου Τεμένους, την ώρα π

ου οι εργαζόμενοι που φέρονται να απασχολήθηκαν σ' αυτούς δεν είχαν εργαστεί ποτέ στη συγκεκριμένη περιοχή.

Κάποιοι μάλιστα εκ των αλλοδαπών φέρονται να κατοικούσαν σε αρκετά μακρινές περιοχές από το δήμο Τεμένους, όπως για παράδειγμα στη Μεσαρά. Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι, σύμφωνα με το επίμαχο παραπεμπτικό βούλευμα το οποίο έστειλε τους δύο κατηγορούμενους στο εδώλιο, το γραφείο κοστολογούσε με περίπου 400 ευρώ την αγορά 150 ημερομισθίων για λογαριασμό των αλλοδαπών.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθισαν την περασμένη Τετάρτη συνολικά τέσσερα άτομα. Εκτός από τους συνιδιοκτήτες του γραφείου αλλοδαπών, κατηγορούμενοι ήταν δύο ακόμη άτομα: η πρώην σύζυγος του συνταξιούχου αστυνομικού (η οποία είναι επίσης συνταξιούχος αστυνομικός) κι ένας κτηνοτρόφος από τον Προφήτη Ηλία. Οι δύο τελευταίοι δικάζονταν για την πράξη της άμεσης συνέργειας στην πλαστογραφία των συνιδιοκτητών, ωστόσο αθωώθηκαν από το δικαστήριο.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News