Ειδήσεις

Ιούλιος Βερν: Ο "πατέρας" της επιστημονικής φαντασίας

Σαν σήμερα πέθανε ο Ιούλιος Βερν, ο μεγάλος ζωγράφος Θεόφιλος Χατζημιχαήλ. Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Βαρουφάκης, κυκλοφόρησε ο δίσκος των Pink Floyd "Dark side of the moon" και ξεκινούν οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Σαν σήμερα πέθαναν ο Ιούλιος Βερν και ο μεγάλος ζωγράφος Θεόφιλος Χατζημιχαήλ. Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Βαρουφάκης, κυκλοφόρησε ο δίσκος των Pink Floyd "Dark side of the moon" και ξεκινούν οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Αναλυτικά:

Διά χειρός... Ιουλίου Βερν

Ήταν 24 Μαρτίου του 1905 όταν άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 77 ετών, ο διάσημος Γάλλος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, Ιούλιος Βερν. Πολυγραφότατος λογοτέχνης, έγινε γνωστός - μεταξύ άλλων - από τα βιβλία του "Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες" και "20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα". 

Το τέλος του μεγάλου Θεόφιλου

Στις 24 Μαρτίου του 1934, πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς, μέσα στο εξαθλιωμένο καμαράκι του, ο μεγάλος λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος Χατζημιχαήλ. Ο Θεόφιλος γεννήθηκε μεταξύ του 1868 και του 1871 στη Βαρειά της Μυτιλήνης.

Από τα παιδικά του χρόνια αντιμετώπισε προβλήματα αφενός λόγω της αδύναμης κράσης του και αφετέρου λόγω της... αριστεροχειρίας του.

Ως γνωστόν, μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες, ο αριστερόχειρας εθεωρείτο από τον κοινωνικό περίγυρο μειονεκτικό άτομο... Ο Θεόφιλος βρίσκει αποκούμπι στη ζωγραφική.

Εγκαταλείπει τη Λέσβο για τη Σμύρνη κι από εκεί μεταπηδά στο Βόλο. Εκεί γίνεται αντικείμενο χλευασμού λόγω της "παράξενης" συμπεριφοράς του, αλλά και του ότι ντυνόταν με φουστανέλα.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του το έργο του αρχίζει να αναγνωρίζεται και η φήμη του εξαπλώνεται σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σήμερα θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εικαστικούς.

56 κεράκια για το Γιάνη Βαρουφάκη

Τα 56 του χρόνια κλείνει σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1961 στην Αθήνα.

Ο γνωστός οικονομολόγος-ακαδημαϊκός και υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι γιος του Γιώργου Βαρουφάκη, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αίγυπτο, ωστόσο έλκει την καταγωγή του από την Κρήτη και συγκεκριμένα από το Ρέθυμνο.

Ο Γιάνης σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και του Μπέρμιγχαμ κι έκανε τη διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία. Στη συνέχεια, δίδαξε σε διάφορα βρετανικά πανεπιστήμια (Έσσεξ, Ιστ Άνγκλια, Κέιμπριτζ, Γλασκώβη), ενώ από το 1988 έως το 2000 δίδαξε Οικονομική Θεωρία και Πολιτική Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Από το 2000 διδάσκει Οικονομική Θεωρία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στις 27 Ιανουαρίου του 2015 ορκίστηκε Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, θέση από την οποία παραιτήθηκε στις 6 Ιουλίου του ίδιου έτους, μια ημέρα μετά το ελληνικό δημοψήφισμα.

 Έχει να επιδείξει πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο, ενώ είναι παντρεμένος με την Δανάη Στράτου. Επίσης, έχει μια κόρη από τον πρώτο του γάμο.

Η σκοτεινή πλευρά της σελήνης

Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Μαρτίου του 1973 όταν κυκλοφορεί ο περίφημος δίσκος των Pink Floyd "Dark side of the moon", ο οποίος, 44 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, παραμένει ένας από τους πιο εμπορικούς όλων των εποχών. 

Συμμαχικοί... βομβαρδισμοί

Σαν σήμερα, τέλος, πριν από 18 χρόνια, το ΝΑΤΟ ξεκινά να βομβαρδίζει τη Γιουγκοσλαβία. Οι βομβαρδισμοί θα διαρκέσουν τρεις μήνες, μέχρις ότου οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις αποσυρθούν από το Κοσσυφοπέδιο. Αυτή ήταν η πρώτη στρατιωτική επίθεση στην ιστορία της "Συμμαχίας" εναντίον κυρίαρχου κράτους... 

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια