default-image

"Ξεχειλίζουν" τα φράγματα, στο ναδίρ ο Αποσελέμης

Κρήτη
"Ξεχειλίζουν" τα φράγματα, στο ναδίρ ο Αποσελέμης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γέμισαν μετά το φράγμα Ποταμών στο Ρέθυμνο, που είχε υπερχειλίσει από τις 6 Ιανουαρίου, και άλλα δύο φράγματα, αυτά του Βαλσαμιώτη στα Χανιά και του Αγίου Γεωργίου στο Οροπέδιο. Αντιθέτως, χαμηλά σε επίπεδο πλήρωσης, μόλις στο 27%, παραμένει το φράγμα Αποσελέμη. Η εικόνα αυτή καταγράφεται με βάση τις τελευταίες μετρήσεις και τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., ο οποίος και έχει τη διαχείριση των τεσσάρων αυτών φραγμάτων του νησιού...

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών, αγροτών και επιχειρηματιών της Κρήτης, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης εκδίδει σε τακτά διαστήματα αναλυτική κατάσταση σχετικά με τις εισροές νερού και την πληρότητα των τεσσάρων ταμιευτήρων που διαχειρίζεται. Η πληρότητα των ταμιευτήρων για τους οποίους ο ΟΑΚ Α.Ε. έχει την αρμοδιότητα λειτουργίας και διαχείρισης χθες Τετάρτη, Παγκόσμια Ημέρα Νερού, σύμφωνα με τις μετρήσεις της αρμόδιας Διεύθυνσης Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων, έχει ως εξής:

Το φράγμα Ποταμών στο Ρέθυμνο, το φράγμα που έγινε ευρέως γνωστό στο πανελλήνιο - και όχι μόνο - λόγω του Σήφη του κροκόδειλου, παραμένει γεμάτο εδώ και μήνες. Η υπερχείλιση του ρεθυμνιώτικου φράγματος έγινε ήδη από τις 6 Ιανουαρίου. Η συνολική χωρητικότητα του ταμιευτήρα των Ποταμών είναι 22.500.000 κ.μ. νερού και τόσα ακριβώς έχει ο πλήρης ταμιευτήρας. Από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν προστεθεί 14.130.000 κ.μ. και έχουν ήδη υπερχειλίσει 10.580.000 κ.μ.

Το φράγμα Βαλσαμιώτη είναι χωρητικότητας 5.120.000 κυβικών μέτρων και έχει γεμίσει. Σήμερα το φράγμα διαθέτει 5.080.000 κ.μ. Εμφανίζει δηλαδή πληρότητα 99%. Το φράγμα ήταν τελείως άδειο το καλοκαίρι. Από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά μπήκαν στον ταμιευτήρα 4.980.000 κ.μ. νερού, ενώ από τις 4 Ιανουαρίου 2017 εισέρχονται καθημερινά στο φράγμα 85.000 κ.μ.

Το φράγμα Βαλσαμιώτη στις αρχές Ιανουαρίου εμφάνιζε πολύ χαμηλή πληρότητα, που δεν ξεπερνούσε το 25%. Οι βροχές, ωστόσο, που έπεσαν τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο στάθηκαν ικανές για να γεμίσει...

Η λιμνοδεξαμενή του Αγίου Γεωργίου, στο Οροπέδιο, επίσης έχει γεμίσει εδώ και καιρό. Η λιμνοδεξαμενή έχει χωρητικότητα 2.150.000 κ.μ. Σήμερα εμφανίζει απόλυτη πληρότητα 100%, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι γέμισε για πρώτη φορά στις 24 Ιανουαρίου 2017. Από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά, στη λιμνοδεξαμενή μπήκαν 950.000 κ.μ. νερού.

Αντίθετα με το φράγματα Ποταμών, Βαλσαμιώτη και τη λιμνοδεξαμενή Αγίου Γεωργίου, το φράγμα Αποσελέμη παραμένει σχετικά άδειο. Ο Αποσελέμης έχει χωρητικότητα 25.270.000 κ.μ. Σήμερα διαθέτει 6.900.000 κ.μ. νερού. Παρουσιάζει δηλαδή πληρότητα της τάξης μόλις του 27%.

Εδώ το εντυπωσιακό είναι ότι, αντί να γεμίζει νερό, το μεγάλο φράγμα αδειάζει! Για του λόγου το αληθές, στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα πάντοτε με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΚ Α.Ε., το φράγμα Αποσελέμη εμφάνιζε πληρότητα 28%. Ένα μήνα μετά, στις αρχές Ιανουαρίου, η πληρότητα είχε ανέβει στο 30%, για να πέσει όμως τώρα, μέσα στο Μάρτιο, στο 27%. Κάτω δηλαδή από εκεί που βρισκόταν τον Ιανουάριο!

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι μέχρι και χθες, 22 Μαρτίου, έχουν δοθεί από το φράγμα για την ύδρευση Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου 14.850.000 κ.μ. Ξέχωρα από το στοιχείο αυτό, η πλήρωση του φράγματος Αποσελέμη αποδεικνύεται δύσκολο "στοίχημα", δίνοντας τροφή γενικώς για έντονο προβληματισμό, δεδομένου και του τεράστιου κόστους του συγκεκριμένου έργου. Κόστος, το οποίο, μαζί με τις απαλλοτριώσεις, έχει φτάσει στα 230 εκατ. ευρώ!

Το παρήγορο πάντως είναι πως του χρόνου, όταν και αναμένεται να έχουν τελειώσει η σήραγγα και ο αγωγός που θα κατεβάζουν νερό μέσα στο φράγμα από το Οροπέδιο, η πληρότητα θα είναι πολύ ανεβασμένη, ανεξαρτήτως των διαθέσεων του καιρού, των βροχοπτώσεων κ.τ.λ...

Συγκεντρωτικά αυτή τη στιγμή τα τέσσερα φράγματα, συνολικής χωρητικότητας 55.040.000 κ.μ., διαθέτουν σήμερα 36.630.000 κ.μ. νερού, εμφανίζοντας πληρότητα 67%.

Ρεπορτάζ : Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News