Ειδήσεις

Κρήτη: Απειλούσαν μάνα με τα παιδιά της και στο νοσοκομείο

Καθημερινός εφιάλτης για οικογένεια στο Ηράκλειο τα τηλεφωνήματα από εισπρακτικές εταιρείες. Η τελεσίδικη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Το ασταμάτητο ψυχολογικό bullying των εισπρακτικών εταιρειών έχει καταδικαστεί πολλές φορές από τη Δικαιοσύνη, αλλά η Πολιτεία δεν αναλαμβάνει κάποια δράση εναντίον τους με κάποιον τρόπο...

Ωστόσο, μια νέα απόφαση δείχνει να υπόσχεται δικαίωση των δανειοληπτών που ενοχλούνται καθημερινά από τους φορτικούς, αγενείς και πιεστικούς εκπροσώπους των εισπρακτικών.

«Τα επανειλημμένα τηλεφωνήματα από εισπρακτικές εταιρείες προς οφειλέτες αποτελούν προσβολή προσωπικότητας και οι οφειλέτες δικαιούνται αποζημίωση», αναφέρεται συγκεκριμένα στην τελεσίδικη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι περισσότεροι δανειολήπτες έχουν αισθανθεί τον εφιάλτη και την πίεση σε καθημερινή βάση από τις εισπρακτικές εταιρείες, που... βάζουν το μαχαίρι το λαιμό και απειλούν ότι θα τους πάρουν ακόμη και το σπίτι αν δεν πληρώσουν τη δόση.

Η απόφαση όμως τώρα του Πρωτοδικείου Αθήνας κρίνει τελεσίδικα ότι τα επανειλημμένα τηλεφωνήματα από εισπρακτικές εταιρείες προς δανειολήπτες υπερβαίνουν το επιβαλλόμενο μέτρο που οφείλεται στις συναλλαγές και επομένως προσβάλλουν την προσωπικότητα των οφειλετών, οι οποίοι για το λόγο αυτό δικαιούνται αποζημίωσης.

Απειλές

Καθημερινός εφιάλτης είχε γίνει για την 5μελή οικογένεια Γιαχνάκη, στη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου, εισπρακτική εταιρεία, που έφτασε να απειλεί ότι θα της πάρει ακόμη και το σπίτι. Όπως μας είπε η κ. Κωνσταντίνα Γιαχνάκη, μάνα τριών παιδιών, πριν από 5 χρόνια μαζί με το σύζυγό της πήραν ένα δάνειο 6.000 ευρώ. Η κρίση, οι συγκυρίες, το γεγονός ότι έμειναν και οι δύο άνεργοι και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά της (το ένα επιληπτικό με θυρεοειδή και το άλλο με 67% αναπηρία) άλλαξαν προς το χειρότερο τα οικονομικά τους. Έτσι πήραν την απόφαση να μετακομίσουν στην Κύπρο, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Μέχρι τότε πλήρωναν τις δόσεις. Όμως, δυστυχώς, ούτε στην Κύπρο στάθηκαν τυχεροί και αναγκάστηκαν να γυρίσουν πάλι στην Κρήτη, όπου τα τελευταία 3 χρόνια έχουν μείνει και οι δύο άνεργοι και συνεπώς δεν είναι σε θέση να πληρώνουν τις δόσεις.

Το δάνειο, ωστόσο, συνέχισε να τοκίζεται, φτάνοντας κάποια στιγμή τα 20.000 ευρώ! Από τότε, όπως μας λέει η κ. Γιαχνάκη περιγράφοντας το δράμα της με τις εισπρακτικές, «κάθε μέρα με παίρνουν τηλέφωνο και με απειλούν ότι θα μου πάρουν το σπίτι. Έτρεχα στα νοσοκομεία με τα παιδιά και με έπαιρναν τηλέφωνο. Μου ζητούσαν να τους στείλω χαρτιά γιατρών για να πιστέψουν ότι τα παιδιά μου έχουν προβλήματα υγείας, όπως και τις κάρτες ανεργίας για να επιβεβαιώσουν ότι είμαστε άνεργοι. Μου έλεγαν ότι θα μου στείλουν κλητήρα. Και το ίδιο τροπάριο συνεχιζόταν κάθε μέρα. Έφτασα στο σημείο να μου ανέβει η πίεση. Να τους πω να με βάλουν φυλακή, ακόμη και ότι μέσα στην απόγνωσή μου θα αυτοκτονήσω. Δεν έφτανε ότι δεν είχαμε να φάμε και ότι τα παιδιά μου ήταν άρρωστα, έπρεπε να σκέφτομαι και τις απειλές των εισπρακτικών».

Με μηδενικά έσοδα, ζώντας μόνο με ένα επίδομα που της δίνεται λόγω αναπηρίας τού ενός από τα τρία παιδιά, η οικογένεια έστειλε αίτηση να "παγώσει" το δάνειο. Όμως από την τράπεζα δεν της έχουν απαντήσει ακόμα. Αντίθετα ο εφιάλτης των τηλεφωνημάτων συνεχίζεται, με την κ. Γιαχνάκη και το σύζυγό της να ψάχνουν απεγνωσμένα οποιαδήποτε δουλειά, ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν το χρέος τους και φυσικά να πάψουν τα τηλεφωνήματα, που τους έχουν κάνει να χάσουν τον ύπνο και την ψυχική ηρεμία τους.

Στη θέση όμως της παραπάνω οικογένειας βρίσκονται, δυστυχώς, χιλιάδες πολίτες, που ζουν καθημερινά τον εφιάλτη των εισπρακτικών και τρέμουν όποτε χτυπά το τηλέφωνό τους. Η κ. Γιαχνάκη απευθύνει έκκληση σε όσους μπορούν να τη βοηθήσουν να βρει δουλειά, να επικοινωνήσουν μαζί της στο τηλέφωνο 6943/065.697.

Η απόφαση

Η περίπτωση ενός δικηγόρου

Για όλους αυτούς τους δανειολήπτες λοιπόν, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση βιώνοντας τόσο οι ίδιοι όσο και συγγενικά τους πρόσωπα το μαρτύριο των συνεχόμενων τηλεφωνημάτων κάθε στιγμή της ημέρας, ακόμη και στο χώρο της εργασίας τους, η πρωτοποριακή απόφαση από το Πρωτοδικείο Αθηνών αναμένεται να αποτελέσει ανάσα ανακούφισης.

Σύμφωνα με δικηγόρους, αναμένεται να αποτελέσει ένα ισχυρό νομικό όπλο, ειδικά μετά τη διαφαινόμενη αρχειοθέτηση της εισαγγελικής έρευνας για τυχόν κακουργηματικές κατηγορίες, όπως η εκβίαση εις βάρος των εκπροσώπων των εισπρακτικών εταιρειών και η άσκηση δίωξης μόνο σε βαθμό πλημμελήματος για το αδίκημα της παράνομης χρήσης αρχείων προσωπικού χαρακτήρα.

Ειδικότερα, το Πρωτοδικείο με την απόφασή του επικύρωσε προηγούμενη απόφαση του Ειρηνοδικείου, με την οποία είχε κριθεί ότι δύο εισπρακτικές εταιρείες, που λειτουργούν για λογαριασμό μεγάλης τράπεζας, υπερέβησαν το επιβαλλόμενο μέτρο, που οφείλεται στις συναλλαγές, και προσέβαλλαν επανειλημμένα κάτοχο πιστωτικής κάρτας, τόσο ως συναλλασσόμενο όσο και ως επαγγελματία.

Όπως αναφέρεται στο ιστορικό της πολυσέλιδης απόφασης, δικηγόρος πελάτης μεγάλης τράπεζας έπεσε θύμα κλοπής. Άγνωστοι αφαίρεσαν από το γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας το χαρτοφύλακά του, μέσα στον οποίο ήταν και η πιστωτική του κάρτα. Την ίδια ημέρα ο δικηγόρος, αφού ενημέρωσε σχετικά το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα, δήλωσε την κλοπή της κάρτας του στην τράπεζα που την εξέδωσε και στη συνέχεια την ακύρωσε. Έκπληκτος όμως, τέσσερις μήνες μετά, ειδοποιήθηκε από υπάλληλο εισπρακτικής εταιρείας ότι οφείλει 1.100 ευρώ, ποσό που, όπως πληροφορήθηκε, προέρχεται από αναλήψεις που είχαν γίνει μέσω της πιστωτικής κάρτας που είχε εκδοθεί στο όνομά του.

Ο δικηγόρος ενημέρωσε εκ νέου την τράπεζα για το τι είχε συμβεί και ενώ βρισκόταν σε συνεννόηση με υπαλλήλους της για τη διερεύνηση των αναλήψεων αυτών, δεχόταν για τουλάχιστον τρεις μήνες συνεχείς τηλεφωνικές οχλήσεις από εισπρακτική εταιρεία. Η λύση στο πρόβλημα του δικηγόρου ήταν αρχικά το αρμόδιο Ειρηνοδικείο να υποχρεώσει και τις δύο εισπρακτικές εταιρείες, από τις οποίες προέρχονταν τα τηλεφωνήματα, να καταβάλουν στο δικηγόρο έκαστη το ποσό των 3.000 ευρώ ως αποζημίωση. Οι εισπρακτικές στη συνέχεια άσκησαν έφεση «για εσφαλμένη εκτίμηση των αποδείξεων», ωστόσο έχασαν τη δίκη, με το Πρωτοδικείο να απορρίπτει την έφεσή τους.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

φωτογραφία:  Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια