default-image

Κρήτη: Φάνηκε όλο το παραθύρι στο φράγμα λόγω ...ανομβρίας

Κρήτη
Κρήτη: Φάνηκε όλο το παραθύρι στο φράγμα λόγω ...ανομβρίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αριθμοί μπορεί να λένε την αλήθεια, όμως αλλιώς είναι να το διαπιστώνεις και με την οπτική παρατήρηση, δηλαδή "με τα μάτια σου"!

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση για τη διαχείριση των τεσσάρων μεγάλων φραγμάτων της Κρήτης ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού.

Τα φράγματα Βαλσαμιώτη, Αγίου Γεωργίου Οροπεδίου και Ποταμών έχουν ξεχειλίσει από τις βροχές, αλλά το πιο ακριβό, το φράγμα Αποσελέμη, στο οποίο έχουν εναποτεθεί οι ελπίδες για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας μελλοντικά, έμεινε άδειο!

Και πριν διαβάσετε τους αριθμούς που ακολουθούν, δείτε τις φωτογραφίες που δημοσίευσε ο πρώην διευθυντής Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου Μ. Στρατάκης στο Facebook με τη λεζάντα: «Φάνηκε ολόκληρο το παραθύρι»! Και είναι αλήθεια.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2017 η στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα κάλυπτε κατά το ήμισυ το παράθυρο σπιτιού του πρώην οικισμού Σφεντυλίου, που "θυσιάστηκε" για το φράγμα!

Ένα μήνα μετά, στις 20 Μαρτίου 2017, παρά τις βροχές που μεσολάβησαν και τα χιόνια, το παράθυρο φάνηκε ολόκληρο! (κεντρική φωτογραφία)

Χωρίς νερό και με αριθμούς!

Και μετά από αυτήν την εμπειρική θα μπορούσε να πει κάποιος παρατήρηση, ας δούμε και τους αριθμούς:

Η πληρότητά του φτάνει μόλις στο 27%, όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι από τότε που λειτούργησε έδωσε και περίπου 15 εκατ. κυβικά στην ύδρευση Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου. Παρ' όλα αυτά, αν αθροιστούν τα 14,85 εκατ. κυβικών συν τα 6,9 εκατ. κυβικά που έχει τώρα το φράγμα, δε φτάνει το 100%, δηλαδή και πάλι δε θα είχε γεμίσει, αφού η συνολική χωρητικότητα φτάνει τα 25,3 εκατ. κυβικά. Δηλαδή είναι ένα φράγμα που δε λέει να γεμίσει με τίποτα, αφού με τόσες βροχές από την 1η Σεπτεμβρίου, έναρξης του υδρολογικού έτους, εισέρρευσαν μόλις 2,65 εκατ. κυβικά. Τώρα θα μου πείτε: Αν τελειώσει η σήραγγα, που θα φέρνει τα νερά από τα χιόνια που λειώνουν στο Οροπέδιο, θα γεμίσει; Συγχωρήστε με, αλλά και πάλι δε θα γεμίσει το φράγμα. Εξάλλου, δεν προεξοφλεί κανείς τις χιονοπτώσεις και τις βροχές την επόμενη χρονιά.

Λ.Σ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News