Ειδήσεις

Νέα πρωτοτυπία: Κλινική στην Κρήτη χωρίς ειδικευόμενο

«Ορφανή» έμεινε κλινική στην Κρήτη χωρίς ειδικευόμενο αφού είτε δεν αντέχουν και αποχωρούν, είτε μεταφέρονται σε άλλο νοσοκομείο.

Το απίστευτο φαινόμενο των κλινικών στην Κρήτη χωρίς ειδικευόμενους -που «σηκώνουν» το μεγάλο φόρτο δουλειάς- συνεχίζεται. Αυτή τη φορά «ορφανή» έμεινε από τη Δευτέρα η Ουρολογική του Βενιζελείου νοσοκομείου Ηρακλείου η οποία έμεινε χωρίς ειδικευόμενο καθώς ο τελευταίος μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ.

Εξάλλου όλοι θυμούνται την υπόθεση της Ορθοπεδικής όπου στο παρελθόν οι ειδικευόμενοι αποχωρούσαν ο ένας μετά τον άλλο.

Σύμφωνα με τη γραμματέα των ειδικευόμενων του Βενιζελίου κα Τραχανατζή που μίλησε στο neakriti.gr « αφού έφυγε ο ειδικευόμενος έμειναν στην Ουρολογική ο διευθυντής , ένας επιμελητής και δύο επικουρικοί επιμελητές. Μάλιστα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα χειρουργεία. Καταλαβαίνετε το πρόβλημα και με τις εφημερίες. Στην Πνευμονολογική υπάρχουν επίσης ελλείψεις , οι συνθήκες είναι δύσκολες, και οι δύο ειδικευόμενοι παραμένουν μόνο κάποια πρωινά γιατί δίνουν εξετάσεις. Και στις δύο Παθολογικές οι εφημερίες βγαίνουν με δυσκολία και  δουλεύουν υπέρ του δέοντος».   

«Όπου φύγει, φύγει…»

Η δύσκολη κατάσταση με τις ατέλειωτες εφημερίες, τους αναρίθμητους ασθενείς και ο χαμός στα Επείγοντα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ειδικευόμενοι, τους στρέφουν πλέον στο εξωτερικό .Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων του Βενιζελείου κ.Χοδροζουμάκη «στην Ουρολογική υπάρχει ήδη θέμα και στην και Πνευμολογική σε δύο με τρείς μήνες θα φύγουν οι ειδικευόμενοι. Κάποτε η  αναμονή άγγιζε τα 10 χρόνια και τώρα λόγω του οικονομικού και της φορτωμένης δουλειάς δεν υπάρχει πλέον ενδιαφέρον. Κανένας ειδικευόμενος δεν ανταποκρίνεται , όλοι έφυγαν στο εξωτερικό! Γιατί να κάνεις εδώ εφημερίες, να δουλεύεις στην Ελλάδα, ενώ μπορείς να πας στη Δανία να αμείβεσαι καλύτερα αφού 2.500 ευρώ παίρνει μόνο ο νοσηλευτής, πόσο μάλλον ο ειδικευόμενους γιατρός».

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΟΡΓΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ

«Στα 40 με οικογένεια και εφημερίες δύσκολα επιβιώνεις»

Παρόλα αυτά το υπουργείο και οι δημόσιοι φορείς δεν δείχνουν να αναγνωρίζουν το έργο των ειδικευόμενων εξού και η οργή για τις ανακοινώσεις Προέδρου του Κ.Ε.Σ.Υ, κ. Μάρκου, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τα σωματεία, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί είναι εκπαιδευόμενοι και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται, βάλλοντας βέβαια και κατά της αμοιβής τους. Οι φήμες για επερχόμενη μείωση των αποδοχών πολλαπλασιάστηκαν μάλιστα.

Όπως εξηγεί η κα Τραχανατζή που βιώνει μαζί με τους συναδέλφους της καθημερινά τις δυσκολίες στο «πετσί» της «θεωρητικά είναι εκπαιδευόμενοι αλλά «βγάζουν» πολύ δουλειά. Στα επείγοντα του νοσοκομείου και σε πολλά τμήματα η δουλειά στηρίζεται πολύ σε ειδικευόμενους και συχνά κλινικές μένουν ανοιχτές μόνο χάρη στο φιλότιμο. Είναι δύσκολα τα πράγματα και παλεύουμε όλοι γιατί αγαπάμε τη δουλειά μας και το κάνουμε με μεράκι».

 Όσο για τις αμοιβές συμπληρώνει «μπορούμε να επιβιώσουμε ,θα ήμασταν αχάριστοι αν λέγαμε κάτι διαφορετικό αφού υπάρχουν τόσο χαμηλοί μισθοί. Απλά δεν υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα σε αυτό που προσφέρουμε και αυτό που λαμβάνουμε. Αν φτάσει ειδικευόμενος στα 40 και έχει παιδιά, υπάρχει δυσκολία.  Ο μισθός του ειδικευόμενου είναι 1040 ευρώ και 420-480 ευρώ το μήνα για επτά 24ωρες εφημερίες τις οποίες θα πληρωθεί όμως ανά τρίμηνο. Αν υπάρχει οικογένεια ή εργάζεται μόνο ένας από τους δύο στην οικογένεια, υπάρχει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα…»

Πάντως όλο και περισσότεροι ειδικευόμενοι στα νοσοκομεία της Κρήτης «λυγίζουν» λόγω των δύσκολων συνθηκών και εγκαταλείπουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα, οπότε προκύπτουν κατά καιρούς, κλινικές χωρίς ειδικευόμενους .

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια