default-image

Η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει τον διαβήτη

Η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει τον διαβήτη

Σε όλο τον κόσμο αυξάνονται οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 και θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον για ένα πρόσθετο λόγο: επειδή θα αυξάνει η θερμοκρασία του πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό υποστηρίζει μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία μία μέση αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος κατά ένα βαθμό Κελσίου μπορεί να ευθύνεται για 100.000 περισσότερα άτομα με διαβήτη μόνο στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Λέϊντεν, με επικεφαλής τον καθηγητή Πάτρικ Ρένσεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διαβητολογικό περιοδικό "BMJ Open Diabetes Research & Care", εκτιμούν ότι η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής μπορεί εν μέρει να εξηγήσει ήδη γιατί αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα διαβήτη.

Το 2015 περίπου 415 εκατομμύρια ενήλικες είχαν διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως και αναμένεται να αυξηθούν κατά 55% έως το 2040, φιάνοντας τα 642 εκατομμύρια. Το γιατί συμβαίνει αυτό, αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ των επιστημόνων. Η αύξηση της παχυσαρκίας παίζει βασικό ρόλο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ένα κρύο περιβάλλον ευνοεί την απώλεια βάρους και βελτιώνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ορμόνη ινσουλίνη, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στα πολύ ζεστά περιβάλλοντα. Με λίγα λόγια, το κρύο αδυνατίζει πιο εύκολα και προστατεύει καλύτερα από το διαβήτη.

Η νέα έρευνα συσχέτισε διεθνή στοιχεία για τις θερμοκρασίες με στοιχεία για το διαβήτη. Διαπιστώθηκε ότι μια μέση αύξηση κατά ένα βαθμό Κελσίου αυξάνει τα περισταστικά διαβήτη κατά 0,314 ανά 1.000 κατοίκους.

Η έλλειψη ευαισθησίας του σώματος στη γλυκόζη αυξάνεται κατά 0,17% για κάθε ένα βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News