Ειδήσεις

Από Eurogroup σε Eurogroup σέρνεται η αξιολόγηση

Το μόνο νεότερο από την πολυαναμενόμενη και πολλά - κατά την ελληνική πλευρά έως πριν λίγα εικοσιτετράωρα - υποσχόμενη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup είναι ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Γιώργος Χουλιαράκης... μετακομίζουν στις Βρυξέλλες για να συνεχίζουν το μαραθώνιο των επαφών από εκεί που τον άφησαν χθες, στις συναντήσεις με τους δανειστές, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ο περίφημος "λευκός καπνός" δε βγήκε και επί της ουσίας δεν προέκυψε τίποτα που να ρίχνει λίγο φως στο αδιέξοδο.

Το 4ο κατά σειρά ορόσημο από το Δεκέμβριο, οπότε και εκκρεμεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, χάθηκε, όπως ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές, και ζητούμενο είναι πια αν θα προλάβουμε το άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα, για το οποίο ο επικεφαλής της ευρωομάδας κράτησε μικρό καλάθι, εκτιμώντας ότι «δεν είναι σίγουρο πως όλα θα είναι έτοιμα μέχρι τότε» ή αν θα μας βρει ο Μάιος και ενδεχομένως και ο Ιούνιος.

Το ενδιαφέρον της χθεσινής συνεδρίασης είναι η νέα προσέγγιση στο χρονοδιάγραμμα, η οποία εξηγεί τόσο τη μη επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, όσο και τη... μετακόμιση της τριάδας των υπουργών στις Βρυξέλλες για το κλείσιμο των ανοικτών ζητημάτων που "καίνε", ήτοι εργασιακά, φορολογικό και συνταξιοδοτικό.

Τη νέα αυτή προσέγγιση αποκάλυψε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος διευκρίνισε ότι πρέπει να υπάρξει καταρχάς προσέγγιση στα μείζονα θέματα και μετά να γίνουν οι απαιτούμενες συζητήσεις για τις λεπτομέρειες σε τεχνικό επίπεδο, οπότε οι Θεσμοί θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Ο ίδιος εξήγησε πως έχει γίνει σχεδόν όλη η δουλειά, η οποία αφορά στη συλλογή δεδομένων «από το έδαφος» και συνεπώς το ζήτημα τώρα είναι να γίνουν οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ατόμων, ικανό να φέρει μια λύση.

Τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ όσο και ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, όπως και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρένγκλινγκ, αλλά και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, προσπάθησαν να στείλουν ένα καθησυχαστικό μήνυμα προς τις αγορές, απαντώντας στα δημοσιεύματα και τις αναλύσεις που συνεχίζουν να αναφέρονται σε κλείσιμο της αξιολόγησης το καλοκαίρι και σε επανάληψη του σκηνικού του 2015, ανασύροντας τις γνωστές δηλώσεις περί προόδου που έχει επιτευχθεί και περί μη ύπαρξης ταμειακού αδιεξόδου, αφού οι μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας προκύπτουν από Ιούνιο και κυρίως Ιούλιο.

Υπό αυτό το πρίσμα ερμηνεύεται και η απόφαση του Eurogroup για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να κλείσουν το συντομότερο δυνατό τα τελευταία μεγάλα ανοικτά μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης. Πέραν τούτου όμως ουδέν επί της ουσίας, αφού το καλάθι παραμένει μικρό για όλα και κυρίως το θέμα του χρέους.

«Πρέπει να υπάρξει πλήρης συμφωνία για φορολογικά, συντάξεις, εργασιακά και μεταρρυθμίσεις τις επόμενες ημέρες. Αν αυτό είναι επιτυχές, τότε θα γυρίσουμε στο Eurogroup και θα πούμε πώς πρέπει να γίνει το θέμα του χρέους. Αλλά για να υπάρξει πολιτική συμφωνία, χρειαζόμαστε δημοσιονομικές προβλέψεις. Όταν υπάρξει συμφωνία για τα ανοιχτά ζητήματα θα πάμε στα άλλα θέματα», είπε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, δείχνοντας το μακρινό - άδηλο - μέλλον.

«ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ»

"Βλέπουν" συμφωνία πηγές του Μαξίμου

Παρά τα αρνητικά μηνύματα, ελληνικές κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες επιμένουν στην αισιοδοξία, εκτιμώντας ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των Θεσμών και των ελληνικών Αρχών στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα θα ολοκληρωθούν ως την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στις διαπραγματεύσεις θεωρούν ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία και ότι έχει γίνει τεράστια δουλειά σε πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που είναι κύρια στρατηγική της κυβέρνησης για να διαχειριστεί τα "κόκκινα" δάνεια, καθώς και στο κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2018.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπό συζήτηση βρίσκονται τα δημοσιονομικά περιθώρια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ έχει επιτευχθεί πρόοδος σχετικά με τη συγκεκριμενοποίηση των λεγόμενων αντισταθμιστικών μέτρων.

Όσον αφορά στα εργασιακά, κυβερνητικοί παράγοντες εκτίμησαν ότι, παρά τις μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ, υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Όσον αφορά στην προνομοθέτηση μέτρων, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων της τάξεως του 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ (1,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των εσόδων και 1,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των δαπανών).

«Το γεγονός ότι διαφωνούμε στο ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι απόδειξη του πόσο μακριά έχουμε πάει σε αυτή τη συζήτηση», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Τέλος, κυβερνητικοί παράγοντες υπογράμμισαν ότι και οι τέσσερις Θεσμοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Ειδικά το ΔΝΤ έδειξε ότι θέλει να διαπραγματευτεί με καλή πίστη», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι θα ήταν κρίμα αν διακινδυνέψει και πάλι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

Σχόλια