default-image

Δείτε με ποια δικαιολογητικά θα γλιτώσετε έξτρα φόρους

Κρήτη
Δείτε με ποια δικαιολογητικά θα γλιτώσετε έξτρα φόρους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά δεκάδες είναι τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να συγκεντρώσει φέτος ένας φορολογούμενος για να αποδείξει ότι δικαιούται φοροαπαλλαγές και έκπτωση φόρου εισοδήματος και για να αποφύγει τις "παγίδες" των τεκμηρίων, στο πλαίσιο της διαδικασίας συμπλήρωσης και υποβολής της φετινής φορολογικής δήλωσης.

Τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τα όσα αναγράφονται στη δήλωση πρέπει να συγκεντρώνονται και να φυλάσσονται από το φορολογούμενο στο σπίτι του και να προσκομίζονται στην αρμόδια ΔΟΥ σε περίπτωση ελέγχου της δήλωσής του.

Μερικά από τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την απόδειξη της ειλικρίνειας των στοιχείων που αναγράφονται στη δήλωση είναι τα εξής:

1. Σε περίπτωση δήλωσης στο Ε2 ακινήτου κενού για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, φωτοαντίγραφα των λογαριασμών της ΔΕΗ ή ύδρευσης ή κοινόχρηστων κ.λπ.

2. Για την απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος των μισθών, των συντάξεων και της πάγιας αντιμισθίας που χορηγούνται σε πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής.

3. Ληξιαρχική πράξη γέννησης ή διαζευκτήριο, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος επικαλείται ως προστατευόμενα μέλη του τέκνα, αδελφούς και ανήλικους συγγενείς του μέχρι τρίτου βαθμού.

4. Βεβαίωση σχολής ή ΙΕΚ, από την οποία να προκύπτει ότι τα ενήλικα τέκνα σπουδάζουν, εφόσον έχουν ηλικία μέχρι 25 ετών και θεωρείται ότι αυτά βαρύνουν το φορολογούμενο.

5. Στοιχεία που αποδεικνύουν την ηλικία και το βαθμό συγγένειας των προσώπων τα οποία ο φορολογούμενος επικαλείται ότι τον βαρύνουν.

6. Για την απόδειξη της διάστασης των συζύγων, απαιτείται αντίγραφο αγωγής για διαζύγιο ή για διατροφή ή πρακτικό κατανομής της κοινής περιουσίας για συναινετικό διαζύγιο.

7. Για την απόδειξη της καταβολής του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών σε Ταμεία ασφάλισης του υπόχρεου (π.χ. για εξαγορά προϋπηρεσίας), απαιτείται η σχετική βεβαίωση ή απόδειξη του ασφαλιστικού φορέα.

8. Για τη μείωση του φόρου κατά 200 ευρώ για φορολογούμενο ή εξαρτώμενο μέλος της οικογένειάς του, ανάπηρο τουλάχιστον κατά 67%, γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής.

9. Για τη μείωση του φόρου κατά 200 ευρώ για φορολογούμενο ή εξαρτώμενο μέλος της οικογένειάς του, που είναι ανάπηρος αξιωματικός ή οπλίτης ή θύμα πολέμου, σχετική βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

10. Για αξιωματικούς οι οποίοι υπέστησαν τραύμα ή νόσημα που επήλθε λόγω κακουχιών σε πολεμική περίοδο, βεβαίωση της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας που τους χορηγεί τις αποδοχές τους.

11. Για τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, βεβαίωση από τον οικείο συνταξιοδοτικό φορέα ότι ο φορολογούμενος έχει αναγνωριστεί ως θύμα τρομοκρατικής ενέργειας και συνταξιοδοτείται για το λόγο αυτό.

12. Για την απόδειξη εξόδων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, απόδειξη λιανικών συναλλαγών εκδοθείσα από τον ιατρό ή φυσικοθεραπευτή ή λογοθεραπευτή κ.λπ.

13. Για την αναγνώριση της δαπάνης για φυσικοθεραπεία, λουτροθεραπεία, λογοθεραπεία, παροχή υπηρεσιών από ψυχολόγο κ.λπ., απαιτείται και σχετική γνωμοδότηση και παραπομπή από το θεράποντα ιατρό (ή από νοσοκομείο).

14. Για να αποδειχτεί η δαπάνη των νοσηλίων, απαιτείται το προβλεπόμενο νόμιμο παραστατικό, που πρέπει να έχει εκδοθεί από την ιδιωτική κλινική ή το κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News