Ειδήσεις

«Στολίδι» θα παραλάβει η Fraport το αεροδρόμιο Χανίων

Μπορεί η επίσημη παραλαβή των 14 περιφερειακών αεροδρομίων να πηγαίνει από εβδομάδα σε εβδομάδα και από μήνα σε μήνα.

Μπορεί η επίσημη παραλαβή των 14 περιφερειακών αεροδρομίων να πηγαίνει από εβδομάδα σε εβδομάδα και από μήνα σε μήνα, ένα όμως είναι το σίγουρο:

Όταν κάποια στιγμή γίνει η παράδοση-παραλαβή από το ελληνικό κράτος στη Fraport, οι Γερμανοί επενδυτές θα έχουν τη χαρά να παραλάβουν μέσα σε αυτά ένα πλήρως ανακαινισμένο και υπερσύγχρονο αεροδρόμιο!

Δεν είναι άλλο φυσικά από το αεροδρόμιο "Ι. Δασκαλογιάννης" των Χανίων. Το έργο επέκτασης-ανακατασκευής, που έγινε από το ελληνικό Δημόσιο με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και χωρίς να διακοπεί η λειτουργία του αεροδρομίου, ολοκληρώθηκε και ο ανακαινισμένος πλέον αερολιμένας αναμένεται να παραδοθεί πλήρως στο κοινό μέσα στις επόμενες ημέρες...

Βάσει σύμβασης και αρχικών χρονοδιαγραμμάτων, οι εργασίες που ξεκίνησαν το 2013 θα έπρεπε να είχαν αποπερατωθεί από το Δεκέμβριο του 2015. Ωστόσο, εργολαβικά απρόοπτα και κυρίως συχνές εμπλοκές στη ροή της χρηματοδότησης προς τον ανάδοχο τρέναραν τους ρυθμούς του έργου, που είχε αρχικό προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ και τελικό κόστος, μετά την εργολαβική έκπτωση 44% που πρόσφερε η εταιρεία "Άκτωρ", τα 71 εκατ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα ήταν να δοθεί μια ετήσια αρχικά παράταση. Οι εργασίες θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2016, ωστόσο το υπουργείο Υποδομών έδωσε κατόπιν και νέα παράταση, αποδεχόμενο σχετικό αίτημα του αναδόχου εργολάβου.

Το υπουργείο έκρινε ότι χρειάστηκε η νέα παράταση, καθώς παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στην πληρωμή των λογαριασμών προς τον ανάδοχο. Έστω λοιπόν και με καθυστερήσεις, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και φτάσαμε στα αποκαλυπτήρια του ανακαινισμένου αεροδρομίου.

Βεβαίως, το ανακαινισμένο αεροδρόμιο έχει ήδη αποκαλυφθεί σε μεγάλο βαθμό, αφού, ως γνωστόν, το έργο έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και κάποιους μήνες να παραδίδεται τμηματικά.

Συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο λειτούργησε η επέκταση του κτηρίου στο τμήμα αναχωρήσεων, δίνοντας μεγάλη ανάσα στην κορεσμένη λειτουργία του χώρου.

Ήδη λειτουργούν, επίσης, οι χώροι του νέου αμαξοστασίου, συνολικής επιφάνειας 2.556 τ.μ., το νέο κτήριο φύλαξης απορριμμάτων 483 τ.μ. και οι νέοι χώροι στάθμευσης για 56 λεωφορεία και 213 επιβατικά, ο νέος πύργος ελέγχου, επιφάνειας 1.872 τ.μ., κ.ά...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια