default-image

Eurogroup: Νέο «ναυάγιο», δε γυρίζει η Τρόικα στην Αθήνα

Οικονομία
Eurogroup: Νέο «ναυάγιο», δε γυρίζει η Τρόικα στην Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς λευκό καπνό ολοκληρώθηκε το σημερινό Eurogroup, αλλά με τη δέσμευση ότι θα υπάρξουν εντατικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες τις αμέσως επόμενες ημέρες, για την απεμπλοκή των διαδικασιών και την επίτευξη μιας τεχνικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις των επόμενων ημερών στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι θα γίνουν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων αλλά και ότι σε αυτές θα εμπλακεί από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς αν έχει διαπιστώσει πολιτική απροθυμία της ελληνικής πλευράς, σε σχέση με το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη και ότι, αντιθέτως, πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να περατωθούν οι διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών το ταχύτερο δυνατό.

Ως προς το ζήτημα της παραμονής του τέλος στην προεδρία του Eurogroup ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι εναπόκειται στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις. Τόνισε ωστόσο ότι η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2018.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: EUROGROUP: ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΧΑΜΕΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ;

Στόχος είναι να υπάρξει μια τεχνική συμφωνία και έπειτα μια πλήρης πολιτική απόφαση στο Eurogroup, είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, προλαβαίνοντας τις ερωτήσεις για το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, είπε ότι το επόμενο Eurogroup είναι στις 7 Απριλίου, «αλλά δεν μπορώ να δώσω καμία υπόσχεση», όπως συμπλήρωσε ο Ολλανδός πρόεδρος.

Κατέληξε, όμως, λέγοντας πως υπάρχει δυνατή θέληση από όλες τις πλευρές για να ολοκληρωθεί η τεχνική διαπραγμάτευση.

Ντάισελμπλουμ: Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν εντατικά

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες λίγο μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου, ότι σημειώθηκε πρόοδος στις διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εκπροσώπους των δανειστών και αυτές θα συνεχιστούν εντατικά τις επόμενες μέρες στη βελγική πρωτεύουσα.

Ανέφερε ότι στη σημερινή συνεδρίαση έγινε ένας απολογισμός των ως σήμερα διαβουλεύσεων ο οποίος σε γενικές γραμμές υπήρξε θετικός, αλλά και ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες σημαντικές εκκρεμότητες ενώ υπογράμμισε ότι στο δημοσιονομικό τομέα τα πράγματα πηγαίνουν καλά και δεν υπάρχουν προβλήματα.

Αισιόδοξος για κλείσιμο της αξιολόγησης ο Π. Μοσκοβισί

Υπάρχει η βούληση να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις το ταχύτερο δυνατό τις επόμενες μέρες εδώ στις Βρυξέλλες, ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ , ενώ ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι παραμένουν ανοιχτά ορισμένα θέματα όπως το συνταξιοδοτικό και η εργατική νομοθεσία.

Ελπίζω να καταλήξουμε σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης τις επόμενες εβδομάδες δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί και ανέφερε ότι η επίτευξη συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό θα έχει θετικές επιπτώσεις στις επενδύσεις στην Ελλάδα και στην ανάπτυξη.

Εξάλλου ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε από πλευράς του ότι περαιτέρω καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Ως προς τις συζητήσεις για την μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε κάποιου είδους ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο ο Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι δεν πρέπει να σχετίζεται το εν λόγω ζήτημα με το ζήτημα της παραμονής του Δ.Ν.Τ. στο ελληνικό πρόγραμμα. Ανέφερε επίσης ότι έχει ζητήσει από την ελληνική πλευρά διευκρινήσεις ως προς το δάνειο που προτίθεται να λάβει από την Παγκόσμια Τράπεζα, χωρίς όπως είπε αυτό να σημαίνει ότι υπάρχουν αντιρρήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News