Ειδήσεις

"Αιμορραγία" στο δήμο για τα ενοίκια σε σχολικά ακίνητα

Όχι ένα, όχι δύο, αλλά 4 ακίνητα σε διαφορετικές περιοχές ψάχνει να ενοικιάσει ταυτόχρονα ο Δ. Ηρακλείου για τις ανάγκες στέγασης σχολείων.

Όχι ένα, όχι δύο, αλλά 4 ακίνητα σε διαφορετικές περιοχές ψάχνει να ενοικιάσει ταυτόχρονα τώρα ο Δήμος Ηρακλείου για τις ανάγκες στέγασης σχολείων και δημοτικών υπηρεσιών, γεγονός απόλυτα ενδεικτικό της έλλειψης δημοτικών ακινήτων και της μεγάλης οικονομικής αιμορραγίας του Δήμου, κατ' επέκταση των δημοτών, σε ενοίκια.

Αιμορραγία, ως γνωστόν, που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε ένα ποσό της τάξης των 580.000 ευρώ ετησίως!

Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, την ώρα που δημόσια κτήρια παραμένουν αναξιοποίητα μέσα στην πόλη, ακόμα και στο κέντρο του Ηρακλείου, η Λότζια αναγκάζεται να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη σε ενοίκια για τη στέγαση διαφόρων υπηρεσιών.

Ένας μεγάλος επιμέρους "βραχνάς" είναι τα σχολεία, ιδίως τα νηπιαγωγεία, που φιλοξενούνται σε εκμισθωμένα κτήρια, και δευτερευόντως τα δημοτικά σχολεία. Ένας έτερος "βραχνάς" είναι η στέγαση γραφείων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, καθώς επίσης και κοινωνικών δομών, όπως τα Ανοιχτά Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Του λόγου το αληθές αποδεικνύει η πρόσκληση ενδιαφέροντος που έβγαλε ο Δήμος για τη μίσθωση τεσσάρων ακινήτων, που θα στεγάσουν σχολεία και υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, αναζητούνται κατάλληλα ακίνητα προς 12ετή ενοικίαση, ώστε να στεγαστούν το 35ο Δημοτικό Σχολείο, το Νηπιαγωγείο Βασιλειών, τα γραφεία της 3ης Δημοτικής Κοινότητας και το Κέντρο Κοινοτικής Φροντίδας-Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων της 1ης Δημοτικής Κοινότητας.

35ο Δημοτικό Σχολείο

Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος, «το αναζητούμενο ακίνητο, στο οποίο θα στεγαστεί το 35ο Δημοτικό τα επόμενα 12 χρόνια, θα πρέπει να βρίσκεται επί των οδών Δαμασκηνού, Αντιοχείας και Ικτίνου, και να έχει εμβαδόν από 140 έως 180 τ.μ. περίπου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι στεγαστικές, οι παιδαγωγικές και οι διδακτικές ανάγκες των παραρτημάτων του σχολείου.

Σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί ακίνητο που να καλύπτει συνολικά τις στεγαστικές ανάγκες των διασκορπισμένων τμημάτων του σχολείου, αναζητούνται δύο τουλάχιστον αίθουσες επί των οδών Δαμασκηνού, Αντιοχείας και Ικτίνου, με εμβαδόν 40 έως 60 τ.μ. περίπου η κάθε μία.

Οι παραπάνω κτηριακές εγκαταστάσεις μπορεί να είναι υφιστάμενες ή δυνάμενες να δημιουργηθούν, παραδοτέες έτοιμες προς χρήση, με δυνατότητα προσβασιμότητας σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Επίσης, να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις καταλληλόλητας από άποψη νομιμότητας κατασκευής, φωτισμού, ασφάλειας, υγιεινής, αερισμού, θέρμανσης, αυτόνομης παροχής ρεύματος και νερού, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι 12ετής, ενώ το μίσθωμα θα παραμένει σταθερό τουλάχιστον για τα 3 πρώτα έτη και στη συνέχεια δύναται να υπάρξει αναπροσαρμογή με βάση σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Νηπιαγωγείο Βασιλειών

Το αναζητούμενο ακίνητο θα πρέπει να βρίσκεται ενός του οικισμού των Βασιλειών και να είναι περίπου 90 τ.μ. Συγκεκριμένα, πρέπει να περιλαμβάνει δύο αίθουσες διδασκαλίας (μία για το κλασικό τμήμα - 29 εγγραφές νηπίων, και μία για το ολοήμερο τμήμα - 20 εγγραφές), καθώς και βοηθητικούς χώρους, κουζίνα, γραφείο, αίθουσα χαλάρωσης και δύο wc. Επίσης, χρειάζεται να διαθέτει επαρκή αύλειο χώρο περίπου 40 τ.μ., για την ανάπτυξη των υπαίθριων δραστηριοτήτων των μαθητών.

Οι παραπάνω κτηριακές εγκαταστάσεις μπορεί να είναι υφιστάμενες ή δυνάμενες να δημιουργηθούν, παραδοτέες έτοιμες προς χρήση, με δυνατότητα προσβασιμότητας σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Επίσης, να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις καταλληλότητας από άποψη νομιμότητας κατασκευής, φωτισμού, ασφάλειας, υγιεινής, αερισμού, θέρμανσης, αυτόνομης παροχής ρεύματος και νερού, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι 12ετής, ενώ το μίσθωμα θα παραμένει σταθερό τουλάχιστον για τα 3 πρώτα έτη.

Γραφεία 3ης Δημοτικής Κοινότητας Ηρακλείου

Για τη "στέγη" της 3ης Δημοτικής Κοινότητας αναζητείται ακίνητο, το οποίο να έχει εμβαδόν τουλάχιστον 110 με 140 τ.μ. λειτουργικών χώρων και να βρίσκεται εντός των ορίων της 3ης Δ.Κ. Ηρακλείου.

Για να λειτουργήσει σωστά το γραφείο της 3ης Δημοτικής Κοινότητας Ηρακλείου χρειάζεται ένα μεγάλο ενιαίο χώρο για το κυρίως γραφείο (γραφείο προέδρου και γραφείο γραμματέα), μαζί με το μεγάλο τραπέζι των συνεδριάσεων και τις ντουλάπες των αρχείων, καθώς επίσης μια άνετη αποθήκη και μια τουαλέτα.

Οι παραπάνω κτηριακές εγκαταστάσεις μπορεί να είναι υφιστάμενες ή δυνάμενες να δημιουργηθούν, παραδοτέες έτοιμες προς χρήση, με δυνατότητα προσβασιμότητας σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Επίσης, να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις καταλληλότητας από άποψη νομιμότητας κατασκευής, φωτισμού, ασφάλειας, υγιεινής, αερισμού, θέρμανσης, αυτόνομης παροχής ρεύματος και νερού, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς. Η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι 12ετής.

ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ 1ης Κοινότητας

Το προσφερόμενο ακίνητο για τη στέγαση του ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ 1ης Κοινότητας θα πρέπει να βρίσκεται μεταξύ των οδών Γιαμαλάκη, Αγ. Μηνά Κύριλλου Λουκάρεως, πλατεία Κορνάρου, Έβανς, Χαρ. Τρικούπη, Δημοκρατίας, Γερωνυμάκη, Εθν. Αντιστάσεως, Ικάρου, Δ. Μποφόρ, Επιμενίδου, Λ. Βύρωνος, Σοφ. Βενιζέλου και Γιαμαλάκη, και να διαθέτει ή να μπορεί να διαμορφωθεί σε:

α) Τέσσερα γραφεία (10-14 m2),

β) κουζίνα με χώρο αναμονής-εντευκτήριο 30-40 m2,

γ) δύο WC και ένα για ΑμεΑ,

δ) χώρο φυσιοθεραπείας 30-40 m2,

ε) χώρο εργοθεραπείας 30-40 m2 και

στ) χώρο συναντήσεων-συνεδριάσεων 20 m2, δηλαδή ελάχιστη συνολικής επέκτασης 180 m2 και μέγιστη 250 m2, εκτεινόμενη σε ισόγειο ή ορόφους (ισόγειο και πρώτος όροφος).

Οι παραπάνω κτηριακές εγκαταστάσεις μπορεί να είναι υφιστάμενες ή δυνάμενες να δημιουργηθούν, παραδοτέες έτοιμες προς χρήση, με δυνατότητα προσβασιμότητας σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Φωτογραφία αρχείου

Σχόλια