Ειδήσεις

Βιάννος: Στον τόπο που σφαγιάστηκαν τα ...αδέρφια τους -vid

Κυριακή 19ης Μαρτίου: Ο Νίκος & η Καλλιόπη ήταν εκεί όπου βρέθηκαν για τελευταία φορά ζωντανά τα 3 αδέρφια τους πριν τη Γερμανική σφαγή

Κυριακή 19ης Μαρτίου και ο Νίκος με την αδερφή του την Καλλιόπη ήταν εκεί, στα χώματα της Βιάννου, εκεί όπου βρέθηκαν για τελευταία φορά ζωντανά τα τρία τους αδέρφια που σφαγιάστηκαν από τα χέρια των Γερμανών, αλλά δεν πρόδωσαν ποτέ τον πατέρα τους που ήταν κρυμμένος.

Με δάκρυα στα μάτια και μη μπορώντας να κρύψουν τη συγκίνηση τους και συνάμα την περηφάνεια βρέθηκαν στο σημείο της σφαγής ακούγοντας αρμόδιους φορείς να μιλάνε για την μικρή Ευαγγελία, τότε μόλις 8 ετών, τη 12χρονη Μαρία και τον 15χρονο Στέλιο που στην προσπάθεια τους να σώσουν τον πατέρα τους από το εκτελεστικό απόσπασμα δεν υπολόγισαν ούτε καν την ίδια τους την ζωή και το Σεπτέμβριο του 1943 Γερμανοί στρατιώτες προχώρησαν στο αποτρόπαιο έγκλημα εις βάρος των τριών αδερφών.

"Συγκινηθήκαμε άπαντες που βρεθήκαμε χθες Κυριακή στο συγκεκριμένο σημείο τιμώντας σε μία ξεχωριστή και συνάμα λιτή εκδήλωση τα αδέρφια Βερβελάκη μαζί με ακόμη εννέα άτομα που εκτελέστηκαν στην περιοχή", αναφέρει από την πλευρά του ο δήμαρχος Βιάννου κ. Μπαριτάκης.

Στη μνήμη της σφαγής των 3 νεκρών αδελφών, τελέστηκε τρισάγιο, στη Λυγιά Βιάννου στο μετόχι που βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν τρία μικρά παιδιά στις 14 Σεπτεμβρίου και την ίδια αποφράδα μέρα άλλοι 461 αθώοι άνθρωποι οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα.

"Έγινε μία  ιστορική αναδρομή στα γεγονότα. Βρεθήκαμε σε έναν τόπο μαρτυρίου ,στα ερείπια όπου έγιναν οι  εκτελέσεις με μαρτυρικό τρόπο. Τιμούμε την ιστορία του τόπου με πολύ σεβασμό και με αίσθημα ευθύνης σε αυτά  που διαπράχθηκαν", υπογραμμίζει ο δήμαρχος Βιάννου και προσθέτει "Το μήνυμα είναι ότι διδασκόμαστε από το παρελθόν δεν ξεχνούμε όλα αυτά τα εγκλήματα, τις κτηνωδίες που έγιναν και δεν θα επιτρέψουμε καμία αλλοίωση της ιστορίας μας. Πάντα  διεκδικούμε την απονομή της δικαιοσύνης και την καταβολή των αποζημιώσεων που οφείλει το γερμανικό κράτος που οφείλει ενώ δεν θα σταματώ να λέω το πόσο σημαντικό είναι στα σχολεία οι μαθητές να διδαχθούν τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν για πάντα την Κρήτη.

"Αυτή η εικόνα με τα τρία κορμάκια φορτωμένα έπρεπε τουλάχιστον να κοσμήσει την είσοδο του μουσείου, αλλα και να προβάλετε όχι μόνο στους υποστηρικτές του Ρίχτερ,που παρουσίασε σαν ιππότες τους φονιάδες, αλλά σε όσους κουνάνε το δάχτυλο στη χώρα μας ξεχνώντας τις περγαμηνές των προγόνων τους. Για μένα αυτά τα άγουρα παιδάκια αντιστάθηκαν και νίκησαν το Φασισμό. Ήταν οι ποιό μικροί και οι ποιο αποτελεσματικοί ήρωες της Αντίστασης Αυτή τη κληρονομιά μας άφεισαν και είναι στο χέρι μας να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους", αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Μπαρμπαγαδάκης, ενας πολύ καλός γνώστης της ιστορίας της Βιάννου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΦΑΓΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥΣ

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δ.Σ. του Βλαχάκειου Πνευματικού Κέντρου Άνω Βιάννου και των Πολιτιστικών Συλλόγων της Περιοχής, ενώ στην κοινή εκδήλωση τιμής και μνήμης στη Λυγιά βρέθηκαν και εκπρόσωποι των Ορειβατικών Συλλόγων Ηρακλείου και Μοιρών.

Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι Πολιτιστικών Σύλλογοι: Αγίου Βασιλείου, Αμιρά, Άνω Βιάννου, Άρβης, Κερατοκάμπου, Κρεβατά, Πεύκου ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

Φωτογραφίες - βίντεο: Click and Kik

Σχόλια