Ειδήσεις

Βουλευτές και δήμαρχοι εξαιρούνται από τις περικοπές

Σάλος έχει προκληθεί με φόντο την αποκάλυψη για το ορθάνοιχτο “παράθυρο” εξαίρεσης των βουλευτών και των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το “ψαλίδι” στις συντάξεις που φέρνει ο νέος ασφαλιστικός νόμος!

Υπάρχουν τελικά δυο μέτρα και δυο σταθμά στην εφαρμογή των μνημονιακών νόμων και των οδυνηρών περικοπών σε αυτή τη χώρα; Υπάρχουν από τη μια εκλεκτοί που τη γλιτώνουν και από την άλλη εύκολα θύματα;

Σάλος, για του λόγου το αληθές, έχει προκληθεί εσχάτως με φόντο την αποκάλυψη για το ορθάνοιχτο "παράθυρο" εξαίρεσης των βουλευτών και των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το "ψαλίδι" στις συντάξεις που φέρνει ο νέος ασφαλιστικός νόμος!

Οι αιρετοί, βουλευτές, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρώην νομάρχες φαίνεται να γλιτώνουν από τη μέγγενη του νέου ασφαλιστικού για έναν πολύ απλό - όσο όμως και εξωφρενικό στο μυαλό κάθε πολίτη που έχει υποστεί ένα σωρό μνημονιακές περικοπές - λόγο!

Οι συντάξεις των αιρετών βρίσκονται σε κενό νόμου, γιατί δεν προβλέφθηκε ρητώς η υπαγωγή των προσώπων αυτών στις νέες ρυθμίσεις!

Τη στιγμή δηλαδή που οι συντάξεις εκατομμυρίων Ελλήνων "πετσοκόβονται", οι χειρισμοί γύρω από το νομικό πλαίσιο εμφανίζονται να αφήνουν αλώβητα από τις περικοπές τα πολιτικά πρόσωπα!

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου", που πυροδότησε έντονες συζητήσεις, αντιδράσεις και σάλο, στην εφαρμογή των διατάξεων του ασφαλιστικού Νόμου 4387 αποκαλύπτεται κρυφό "παράθυρο" εξαίρεσης βουλευτών και δημάρχων.

Ποιο είναι το παράθυρο εξαίρεσης; Δεν έχει προβλεφθεί ειδική διάταξη που να ρυθμίζει τον τρόπο υπολογισμού με εθνική και ανταποδοτική σύνταξη και αν θα έχουν τις περικοπές που ισχύουν για το σύνολο των λοιπών συνταξιούχων μετά τον επανυπολογισμό τους και την κατάργηση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς.

Όπως αποκαλύπτουν πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ήδη ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με νομική αναφορά του, που έστειλε πρόσφατα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ισχυρίζεται ότι ο Νόμος 4387/2016 δεν αφορά τις βουλευτικές συντάξεις, για τον απλό λόγο ότι δεν αναφέρει πουθενά τίποτε για τον τρόπο υπολογισμού, επανυπολογισμού και πολύ περισσότερο για το αν υπάγονται στα πρόσωπα που μπαίνουν στον ΕΦΚΑ.

Αρμόδια νυν και πρώην στελέχη στις συντάξεις του Δημοσίου παραδέχονται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δε ρυθμίζει τι θα ισχύσει και τι όχι σχετικά με τις συντάξεις των αιρετών, γιατί δεν τους περιλαμβάνει σε κανένα άρθρο και πολύ περισσότερο στα άρθρα που αφορούν στο Δημόσιο.

Το άρθρο 4 του νόμου στην παράγραφο 1 αναφέρει ποια είναι τα πρόσωπα που διέπονται από το συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου και από 1/1/2017 υπάγονται για κύρια σύνταξη στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΦΚΑ. Απαριθμούνται, λοιπόν, όλες οι κατηγορίες, πλην μίας: των αιρετών της Βουλής και των ΟΤΑ, Α' και Β' βαθμού, σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο".

Η παράγραφος 1 του άρθρου 4 του Ν. 4387/2016 αναφέρει ότι από 1/1/2017 υπάγονται στον ΕΦΚΑ για κύρια σύνταξη και οι συντάξεις τους κανονίζονται και καταβάλλονται με βάση τις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου τα παρακάτω πρόσωπα:

* Οι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί της Βουλής (σ.σ.: λειτουργοί Βουλής είναι το επιστημονικό προσωπικό του Κοινοβουλίου), των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμίδας.

* Οι ιερείς και οι υπάλληλοι των εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

* Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στα πρόσωπα του Δημοσίου που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ και θα διέπονται συνταξιοδοτικά από τις ρυθμίσεις του νέου νόμου δεν αναφέρεται τίποτε για τους αιρετούς της Βουλής και των ΟΤΑ. Οι βουλευτές, δήμαρχοι και νομάρχες δεν περιλαμβάνονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 4, που είναι η βασική διάταξη η οποία διέπει το συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου.

Σκόπιμα ή όχι (αυτό μένει να αποδειχθεί), η παράβλεψη αυτή δημιουργεί ένα τεράστιο κενό νόμου, που αφήνει ανοιχτό το παράθυρο εξαίρεσης των βουλευτικών συντάξεων από τις ρυθμίσεις του νόμου.

Ουδείς γνωρίζει σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο (υπουργείο Οικονομικών) αν η εθνική και η ανταποδοτική σύνταξη θα εφαρμοστούν και με ποιον τρόπο ειδικά για τους αιρετούς, όπως και αν θα πρέπει να επανυπολογιστούν και να μειωθούν οι αποδοχές όσων λαμβάνουν ήδη βουλευτική σύνταξη ή σύνταξη δημάρχου, αντιδημάρχου, νομάρχη κ.λπ.

Επιμέλεια: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια