default-image

Κρήτη: "Επιδημία" οι ρευματοκλοπές - Πώς κλέβουν το ρεύμα

Κρήτη
Κρήτη: "Επιδημία" οι ρευματοκλοπές - Πώς κλέβουν το ρεύμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πενία και κρίση... τέχνας κατεργάζονται. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση δε μιλάμε για ευρηματικές λύσεις, αλλά για ενέργειες παράνομες και ιδιαίτερα... επικίνδυνες!

Ο λόγος για τις πολυσυζητημένες τα τελευταία χρόνια ρευματοκλοπές, οι οποίες, παρά την εντατικοποίηση των ελέγχων, συνεχίζουν να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο σε όλη τη χώρα, όπως και εδώ στο νησί μας...

Επισήμως, τα κρούσματα ρευματοκλοπών τα οποία έπεσαν στην αντίληψη των αρμοδίων ανήλθαν το 2016 στα 10.616 (!), καταγράφοντας αύξηση 26% σε σχέση με το 2015, όταν και είχαν εντοπιστεί 8.409 περιπτώσεις κλοπής ηλεκτρικού ρεύματος. Το ρεύμα που κλάπηκε μέσα από το δίκτυο από απλούς πολίτες ή επιχειρήσεις ανήρθε στα 1.600 γιγαβάτ, με την οικονομική απώλεια να αντιστοιχεί σε πάνω από 150 εκατ. ευρώ!

Πώς κλέβουν το ρεύμα

Όσον αφορά στις πατέντες, στους τρόπους ρευματοκλοπής, ο... μπαχτσές έχει απ' όλα: από την παραδοσιακή μέθοδο σύνδεσης της γραμμής από τον πίνακα στο μετρητή κατευθείαν στην ασφάλεια του ρολογιού (το λεγόμενο "μπάι πας"), μέχρι σύρματα που μπλοκάρουν το ρολόι, σπρέι που παγώνουν το μετρητή και ειδικούς μαγνήτες που ακινητοποιούν τη ροδέλα του.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Διαχείρισης, οι τεχνικές που μετέρχονται οι καταναλωτές που συλλαμβάνονται να κλέβουν ρεύμα, όπως προκύπτει από τους ελέγχους, περιλαμβάνουν τα εξής κόλπα:

- Επέμβαση στο μετρητή ή άλλο στοιχείο της μετρητικής διάταξης, άμεσα ή έμμεσα (π.χ. με ηλεκτρομαγνητικά μέσα), που αποσκοπεί στην αλλοίωση της καταγραφόμενης ενέργειας, δηλαδή σε καταγραφή μικρότερων ποσοτήτων έναντι της πραγματικής κατανάλωσης της εγκατάστασης.

- Απευθείας σύνδεση της εσωτερικής εγκατάστασης με το καλώδιο παροχής ή το δίκτυο, παρακάμπτοντας τη μετρητική διάταξη.

- Απευθείας σύνδεση με αγκίστρωση στους αγωγούς του εναέριου δικτύου, απουσία μετρητικής διάταξης ή/και παροχής ή/και νομίμως υφιστάμενου κτίσματος.

- Αυθαίρετη επανενεργοποίηση παροχών που έχουν απενεργοποιηθεί, αλλά υπάρχει σύμβαση προμήθειας σε ισχύ.

- Αυθαίρετη επανασύνδεση παροχών που έχουν διακοπεί κατόπιν αίτησης οικειοθελούς διακοπής από τον τελευταίο χρήστη ή κατόπιν υποβολής δήλωσης παύσης εκπροσώπησης από τον τελευταίο προμηθευτή.

Στα 10.616 εκτοξεύτηκαν το 2016 τα καταγεγραμμένα κρούσματα στη χώρα

ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΕ κάνουν λόγο για επιδημικό πλέον φαινόμενο της κρίσης, αναζητώντας δραστικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί, καθώς, πέρα από την οικονομική ζημιά, έχει μεγάλη επικινδυνότητα και για τον απλό κόσμο. Και αυτό γιατί οι παράνομες συνδέσεις ή επανασυνδέσεις στο δίκτυο γίνονται με ό,τι κόλπο ή πατέντα μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους, εγκυμονώντας, όπως προειδοποιούν οι αρμόδιοι, σοβαρούς κινδύνους για τους ίδιους τους παραβάτες!

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά. Ολοένα και πιο εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο των ρευματοκλοπών, με τα κρούσματα να αυξάνονται από χρόνο σε χρόνο...

Εδώ τα επίσημα στοιχεία του αρμόδιου φορέα, του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), που έδωσε στη δημοσιότητα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, "μιλούν" από μόνα τους. Τα τελικά στοιχεία του Διαχειριστή δείχνουν ότι πέρυσι εντοπίστηκαν συνολικά 10.600 τέτοιες περιπτώσεις ρευματοκλοπής, έναντι 8.409 το 2015 και 6.605 το 2014. Το 2016, δηλαδή, είχαμε αύξηση κατά 26% των ρευματοκλοπών σε σχέση με το 2015. Κατά την περσινή χρονιά κάθε μήνα έκλεβαν ρεύμα 833 φυσικά ή νομικά πρόσωπα, έναντι 701 το 2015 και 550 το 2014. Αυτό είναι και το υψηλότερο μέγεθος όλων των εποχών στη χώρα μας. Αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς πως προ κρίσης, το 2006 π.χ., οι ρευματοκλοπές ήταν μόλις 400 σε όλη τη χώρα! Δηλαδή σε μια δεκαετία αυξήθηκαν κατά 27 φορές, ενώ θεαματική είναι και η αύξηση του όγκου της κλεμμένης ενέργειας: σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι κλεμμένες κιλοβατώρες από 0,5% του συνόλου της κατανάλωσης κατά την περίοδο 2000-2010 εξαπλασιάστηκαν και εκτοξεύτηκαν στο 3,2% το 2016. Με συνολική κατανάλωση για το 2016 ύψους 51.245 γιγαβατωρών, η ρευματοκλοπή αντιστοιχεί συνεπώς σε 1.640 γιγαβατώρες. Σχηματικά, ο όγκος του ρεύματος που χάνεται λόγω κλοπής κάθε χρόνο αντιστοιχεί στην κατανάλωση του συνόλου των νησιών του Αιγαίου (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα), πλην Ρόδου και Κρήτης...

Με συντηρητικούς υπολογισμούς και με τιμή κιλοβατώρας (χωρίς ΦΠΑ) τα 9 λεπτά, οι απώλειες κυμαίνονται ετησίως στα 150 εκατ. ευρώ, ενώ κορυφαία πηγή της ΔΕΗ εκτιμά πως κινούνται συνολικά στα 200-300 εκατ. ευρώ, «μέγεθος που αντιστοιχεί στις απώλειες από το λαθρεμπόριο καυσίμων», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Κανείς φυσικά δεν ξέρει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, αφού τα 10.616 περιστατικά κλοπής ρεύματος είναι αυτά που εντόπισε ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. μέσα από τους διενεργούμενους ελέγχους. Είναι άγνωστο πόσα άλλα περιστατικά ρευματοκλοπής δεν έγιναν αντιληπτά, ενώ είναι μαθηματικά βέβαιο ότι όσο θα αυξάνονται οι έλεγχοι, τόσο και θα εντοπίζονται νέα περιστατικά.

Όχι μόνο φτωχοί

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα φαινόμενο που "γεννήθηκε" μέσα από την πολυετή οικονομική κρίση. Όμως εδώ κάποια συμπεράσματα από τους ελέγχους του ΔΕΔΔΗΕ προξενούν εντύπωση.

Στις ρευματοκλοπές δεν πρωταγωνιστούν μονάχα καταναλωτές σε κακή οικονομική κατάσταση, άνθρωποι, οικογενειάρχες ή μικροεπαγγελματίες που δεν έχουν να πληρώσουν για το ρεύμα τους. Στη "μαύρη λίστα" των παραβατών φιγουράρουν και καταναλωτές σε εύπορες περιοχές, με μεγάλα και ακριβά σπίτια σε Αττική και Θεσσαλονίκη, εμπορικά καταστήματα σε κεντρικά σημεία και ξενοδοχεία!

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News