default-image

Γεννηματά: Η αυτοδιοίκηση οδηγεί στην ανάπτυξη

Ελλάδα
Γεννηματά: Η αυτοδιοίκηση οδηγεί στην ανάπτυξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πιστεύουμε στην Αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση. Είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ανάπτυξη. Στην πράξη όχι στα λόγια», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας το μεσημέρι σε εκατοντάδες περιφερειάρχες , δημάρχους και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι συμμετέχουν στην ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ & FRIEDRICH EBERT STIFTUNG:

«ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, που γίνεται στο ξενοδοχείο Κάραβελ. Μεταξύ των παρισταμένων ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, οι περιφερειάρχες Σταύρος Αρναουτάκης, Απόστολος Κατσιφάρας κ.α.

Η κ. Γεννηματά τόνισε πώς ενώ «όλοι μιλούν για την ανάπτυξη, δεν απαντούν όμως, αν είμαστε διατεθειμένοι και πως να ανατρέψουμε ριζικά τις χρόνιες παθογένειες ενός συστήματος που συντηρεί το σπάταλο κράτος. Ενός συστήματος που εμποδίζει κάθε επενδυτική πρωτοβουλία και καταδικάζει τη χώρα σε ύφεση και στασιμότητα. Δεν απαντούν πως θα αντιμετωπίσουν τις νέες μορφές φτωχοποίησης, παραγωγικών τομέων, κοινωνικών ομάδων, νοικοκυριών. Πως θα σταματήσουν την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την διαρκή απώλεια θέσεων πλήρους απασχόλησης. Πως θα εμποδίσουν την έξοδο από τη χώρα κεφαλαίων και ανθρώπινου δυναμικού που αποτελεί το σημαντικότερο πλούτο της. Πως θα αναπληρώσουν την υποβάθμιση περιοχών που διαρκώς φθίνουν και θα δώσουν τέλος στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκεκριμένα ανέφερε πως στο κρίσιμο ερώτημα "από ποιους και για ποιους η ανάπτυξη", η απάντηση είναι καθαρή: «Μια ανάπτυξη που στηρίζεται στην κρατική χρηματοδότηση, το γιγάντιο πρόγραμμα δημοσίων έργων κυρίως για υποδομές, το κράτος - επιχειρηματία σε εκτεταμένους τομείς, έχει φθάσει στα όριά της. Σήμερα απαιτείται αναστροφή του αναπτυξιακού μοντέλου. Οφείλουμε να μεταβούμε από το κράτος - επιχειρηματία και αποκλειστικό χρηματοδότη της ανάπτυξης στον πολίτη παραγωγό - δημιουργό και από τις βαριές υποδομές στην παραγωγική ανασυγκρότηση».

Συνέδεσε την αναβάθμιση του αναπτυξιακού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το σχέδιο πλήρους ανασυγκρότησης της χώρας «Ελλάδα» που επεξεργάζεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητώντας την πλήρη κινητοποίηση κάθε παραγωγικής και δημιουργικής δύναμης.

Κατέθεσε επτά προτάσεις για την αυτοδιοίκηση και το σύγχρονο κράτος όπου το κράτος πρόνοιας οικοδομείται στο σύνολο του στο πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο, στους Δήμους όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη.

«Αυτές είναι οι επτά μεγάλες αλλαγές που δίνουν ρόλο πρωταγωνιστή στην αυτοδιοίκηση στον αγώνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Σε αυτές τις προτάσεις σας καλώ να ξεκινήσουμε σήμερα ένα μεγάλο διάλογο που θα φτάσει μέχρι τη συνοικία και το χωριό, μέχρι τα νησιά και τις ορεινές μας περιοχές», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης, στην διαπραγμάτευση κατηγορώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πως οι τυχοδιωκτικοί χειρισμοί και η ανικανότητά της να ολοκληρώσει θετικά την αξιολόγηση, παρατείνουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα στην χώρα.

«Αλυσοδένει τη χώρα στο δίλημμα «Grexit ή Διαρκής λιτότητα», με νέα σκληρά μέτρα, με ένα 4ο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση. Μην περιμένει για αυτά καμιά συναίνεση ή συνενοχή από εμάς.

Τη χώρα μας την βοηθήσαμε σημαντικά και το 2015 και πρόσφατα με τις συνεχείς παρεμβάσεις μας προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για την απόκρουση των απαιτήσεων των ακραίων συντηρητικών κύκλων και του ΔΝΤ. Όμως οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν μπόρεσαν, δεν ήθελαν, δεν ήξεραν να αξιοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες».

Επίσης τόνισε πώς «ο κ. Τσίπρας μετά την αποτυχία της δήθεν μάχης κατά της διαπλοκής που δεν ήταν παρά η δική του έφοδος για το στήσιμο της δικής του διαπλοκής, προσπαθεί να «πετάξει το μπαλάκι στην εξέδρα», στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να αλλάξει την πολιτική ατζέντα.

«Έτσι πότε ευτελίζει την διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, πότε ζητά δάνεια με δυσβάσταχτα επιτόκια από την Παγκόσμια Τράπεζα για να χρηματοδοτήσει ρουσφέτια και συχνά-πυκνά πλέον συγκροτεί Εξεταστικές Επιτροπές. Με δύο εξαιρέσεις όμως για τις οποίες αμύνεται μέχρι κεραίας. Η πρώτη αφορά τις δικές του ευθύνες για την βύθιση της οικονομίας με κόστος 86 δισεκ., το 3ο Μνημόνιο, τα capital controls και την απώλεια 20 δισεκ. από τις μετοχές του Δημοσίου στις Τράπεζες.

Η δεύτερη αφορά τις ευθύνες της Δεξιάς για την καταστροφική για την οικονομία περίοδο 2004-2009. Εμείς θα συμφωνήσουμε με όλες τις Εξεταστικές για λόγους αρχής. Διαφάνεια για τους πάντες και παντού», πρόσθεσε για να συμπληρώσει καθιστώντας σαφές ότι δεν «έχουμε τίποτε να κρύψουμε και τίποτε να φοβηθούμε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News