Ειδήσεις

"Έφυγε" πασίγνωστος εκδότης και δημοσιογράφος

Ο εκδότης και ιδρυτής της Εφημερίδας «Φως των Σπορ», Θεόδωρος Νικολαϊδης, άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί του Σαββάτου, σε ηλικία 92 ετών.

Ο Θεόδωρος Νικολαΐδης ήταν δημοσιογράφος και εκδότης, ιδρυτής και έως σήμερα ιδιοκτήτης και διευθυντής της καθημερινής αθλητικής εφημερίδας «Φως των Σπορ».

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1925 και ήταν παιδί προσφύγων από τη Μικρά Ασία.

Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία από την εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ», στην οποία έκανε το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού.

Στις 11 Απριλίου 1955, ο Νικολαΐδης κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Αθλητικόν Φως», η οποία τελικά μετονομάστηκε σε «Φως των Σπορ» και κυκλοφορεί καθημερινά μέχρι και σήμερα.

Παρά το γεγονός ότι το «Φως» ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Ολυμπιακό, η εφημερίδα σταδιακά κέρδισε την αποδοχή και τον σεβασμό ακόμα και των οπαδών αντιπάλων ομάδων.

Στην εφημερίδα εργάστηκαν κατά καιρούς κορυφαίοι Έλληνες αθλητικογράφοι, ενώ από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα παραμένει η πρώτη σε πώληση φύλλων αθλητική εφημερίδα.

Το 2016 βραβεύτηκε για την προσφορά του από το ίδρυμα «Μπότση».

Ήταν παντρεμένος και είχε δύο κόρες.

Τα συλλυπητήρια της εκφράζει η ΝΔ:

"Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για την απώλεια του συναδέλφου και ιδρυτή της εφημερίδας "Φως των Σπορ" Θεόδωρου Νικολαΐδη", αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΝΔ και προσθέτει:

"Η δημοσιογραφία χάνει ένα από τα εκλεκτότερα μέλη της. Χάνει έναν συνάδελφο που, μέχρι το τέλος της ζωής του, παρέδιδε μαθήματα ήθους, εντιμότητας, αξιοπρέπειας και αρχών.

Ο Θεόδωρος Νικολαΐδης, ο οποίος υπήρξε προσωπικός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τήρησε με απόλυτο σεβασμό τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας και με τη στάση του κέρδισε την εκτίμηση όλων των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων.  

Η εφημερίδα "Φως των Σπορ" ήταν για δεκαετίες το μεγάλο σχολείο της ελληνικής δημοσιογραφίας. Σε αυτήν εργάστηκαν κορυφαίοι δημοσιογράφοι, που ξεκίνησαν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία από το αθλητικό ρεπορτάζ.

Στους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια".

Τ. Κουίκ: "Σε ευχαριστώ για όλα καλέ μου φίλε Θεόδωρε"

 "Τεράστια η απώλεια του εκδότη Θεόδωρου Νικολαΐδη. Εφεξής θα τον θυμόμαστε ως τον απόλυτα ιστορικό εκδότη της έντυπης αθλητικής δημοσιογραφίας.

Ναι. Ήταν ένας μεγάλος Ολυμπιακός. Αλλά πάντοτε πρόσφερε στο σύλλογο χωρίς ποτέ να ζητά ανταλλάγματα.

Ποτέ δεν έγραψε αλήτικους εμπρηστικούς τίτλους. Πάντοτε σεβόταν και όλες τις άλλες ομάδες. Και στήριζε όλα τα αθλήματα.

Συνεπής εις το ακέραιο με τους εργαζόμενους και όχι μόνο τεράστιος εκδότης, αλλά και πραγματικός δημοσιογράφος. Με μία πραγματική συναγωνίστρια στη εφημερίδα και αχώριστη σύντροφο στη ζωή του. Την μοναδική Κυρία Ειρήνη. Με «Κ» κεφαλαίο.

Σε ό,τι με αφορά προσωπικά:

Μου έδωσε 20 χρονών τεράστιες ευκαιρίες για την επαγγελματική μου καριέρα. Με έμαθε πολλά. Με έστειλε σε όλο τον κόσμο. Με τις δημοσιογραφικές μου αποστολές, γνώρισα τεράστιες προσωπικότητες του αθλητισμού. Από τον σερ Ματ Μπάσμπυ, μέχρι τον Εουσέμπιο, τον Μπεστ κ.α. Ο απόλυτα δάσκαλος.

Με στήριξε, με ανέδειξε, με εμπιστεύτηκε, με τίμησε με τη φιλία του και σε δύσκολα χρόνια στάθηκε δυνατά δίπλα στην οικογένειά μου και στη μητέρα μου.

Σε ευχαριστώ για όλα καλέ μου φίλε Θεόδωρε. Κληρονομιά και τα όσα μου έλεγες στην τελευταία συνάντησή μας στο γραφείο σου. Στη παρέα μας και η Όλγα…

Καλό ταξίδι δάσκαλε, φίλε, ΕΝΤΙΜΕ εκδότη και δημοσιογράφε.

Με ανείπωτη συγκίνηση

Τέρενς".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια