Ειδήσεις

Κοινωφελής: Ούτε φωνή ούτε ακρόαση για 1793 Κρητικούς

Οι ενστάσεις, έπεσαν “βροχή”. Και κάπου εκεί “πνίγηκαν” στον ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα να αργήσει πολύ η έκδοση των οριστικών πλέον αποτελεσμάτων.

«Μα, τι γίνεται με την Κοινωφελή Εργασία; Πού είναι τα οριστικά αποτελέσματα;», μας ρωτούν συνεχώς, επικοινωνώντας με τη "Νέα Κρήτη", οι άνεργοι συμπολίτες μας που είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους, διεκδικώντας μία εκ των 1.793 θέσεων 8μηνης εργασίας στους Δήμους του νησιού, στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας...

Η αγωνία και τα νεύρα έχουν αρχίσει και χτυπούν "κόκκινο". Οι χιλιάδες συμπολίτες μας που υπέβαλαν αίτηση είχαν ήδη κάνει αρκετή υπομονή, μιας και, ως γνωστόν, το πρόγραμμα άργησε πάρα πολύ. Πλέον η υπομονή τους δοκιμάζεται εκ νέου, όπως και των Δήμων, που προσβλέπουν στην ενίσχυση προσωπικού με τους συμβασιούχους της Κοινωφελούς, αφού αισίως έχει συμπληρωθεί 1 μήνας από την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων και οι οριστικοί πίνακες ακόμα... αγνοούνται!

Στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, που έχει υπό την αιγίδα και ευθύνη του το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, ούτε φωνή ούτε ακρόαση! Δεν υπάρχει καμία καινούργια ανακοίνωση όχι για τα οριστικά αποτελέσματα, αλλά ούτε καν μια ενημέρωση για το πότε θα εκδοθούν οι οριστικοί πίνακες.

Εκείνο που προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι πως πράγματι υπάρχει μια αξιοσημείωτη καθυστέρηση, που οφείλεται στο μεγάλο αριθμό ενστάσεων που κατατέθηκαν μετά τα προσωρινά αποτελέσματα.

Με το που βγήκαν στα μέσα Φεβρουαρίου τα προσωρινά αποτελέσματα επιτυχόντων-αποκλεισμένων, ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής ενστάσεων από όσους θεωρούσαν ότι άδικα έμειναν εκτός προσωρινών πινάκων. Οι ενστάσεις, ενδεικτικό και της αγωνίας του κόσμου για μια θέση στον ήλιο της εργασίας, έπεσαν "βροχή". Και κάπου εκεί "πνίγηκαν" στον ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα να αργήσει πολύ η έκδοση των οριστικών πλέον αποτελεσμάτων. Πότε θα τελειώσει το "σίριαλ" της αγωνίας για τους ενδιαφερόμενους και εδώ στην Κρήτη, όπως και στην υπόλοιπη χώρα; Χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει επίσημα, ανεπίσημα όμως γινόταν το προηγούμενο διάστημα λόγος για τα τέλη Μαρτίου. Οπότε άπαντες αναμένουν στο... ακουστικό τους!

Ο έλεγχος επί των ενστάσεων έχει αρχίσει από τις 17 Φεβρουαρίου, όταν και ολοκληρώθηκε η προθεσμία υποβολής των ενστάσεων. Σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού, ο ενδελεχής έλεγχος είναι απαραίτητος αφενός για να μην υπάρξουν λάθη και αδικηθούν δικαιούχοι, και αφετέρου για να μην επιδέχονται τα τελικά αποτελέσματα κανενός είδους αμφισβήτηση.

Τα επόμενα βήματα

Όταν ολοκληρωθεί κάποια στιγμή επιτέλους ο έλεγχος των ενστάσεων και αναρτηθούν οι οριστικοί πίνακες των επιτυχόντων, θα ακολουθήσει η διαδικασία προκειμένου οι δικαιούχοι να τοποθετηθούν στους Δήμους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την προκήρυξη του προγράμματος, τα επόμενα διαδικαστικά βήματα έχουν ως εξής: «Μετά την ανάρτηση του Οριστικού Πίνακα Κατάταξης Ανέργων, οι αρμόδιοι υπάλληλοι των ΚΠΑ2, όπου είναι εγγεγραμμένοι οι άνεργοι, καλούν τους ωφελούμενους που έχουν επιλεγεί προς τοποθέτηση εντός προθεσμίας 5 εργάσιμων ημερών, με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως ηλεκτρονική αλληλογραφία, έγγραφη πρόσκληση, καθώς και τηλεφωνική επικοινωνία, προκειμένου να υποδειχθούν στους επιβλέποντες φορείς, δηλαδή τους Δήμους».

Στη συνέχεια «οι ωφελούμενοι προσέρχονται στην αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2), όπου είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι, εντός προθεσμίας 5 εργάσιμων ημερών από την ενημέρωσή τους και παραλαμβάνουν συστατικό σημείωμα προκειμένου να υποδειχθούν στους επιβλέποντες φορείς.

Οι ωφελούμενοι στη συνέχεια «προσέρχονται στον επιβλέποντα φορέα στον οποίο θα απασχοληθούν, εντός 5 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υπόδειξής τους και την έκδοση του σχετικού συστατικού σημειώματος από το ΚΠΑ2».

Για την αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της διαδικασίας, αναφέρεται στην προκήρυξη ότι «θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά κατάσταση των υποδειχθέντων ημερησίως στους επιβλέποντες φορείς και οι επιβλέποντες φορείς θα αποστέλλουν κατάσταση των υποδειχθέντων, που εμφανίστηκαν ενώπιόν τους προσκομίζοντας το σχετικό συστατικό σημείωμα.

Ο επιβλέπων φορέας υποχρεούται να προβεί στην ηλεκτρονική αναγγελία τοποθέτησης των υποδειχθέντων από τα ΚΠΑ2 επιτυχόντων ωφελουμένων, προθεσμίας 30 ημερολογιακών ημερών. Αν περάσουν οι 30 ημέρες, δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση των ωφελουμένων».

ΑΝΑ ΔΗΜΟ

Πώς κατανέμονται οι θέσεις στην Κρήτη

Η κατανομή των 1.793 προσλήψεων που αντιστοιχούν στην Κρήτη έχει ως εξής ανά Δήμο:

* Νομός Ηρακλείου - 877 θέσεις: Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων 47, Δήμος Βιάννου 26, Δήμος Γόρτυνας 44, Δήμος Ηρακλείου 490, Δήμος Μαλεβιζίου 77, Δήμος Μινώα Πεδιάδος 49, Δήμος Φαιστού 69 και Δήμος Χερσονήσου 75.

* Νομός Λασιθίου - 219 θέσεις: Δήμος Αγίου Νικολάου 76, Δήμος Ιεράπετρας 77, Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου 15 και Δήμος Σητείας 51.

* Νομός Ρεθύμνου - 251 θέσεις: Δήμος Ρεθύμνου 157, Δήμος Αγίου Βασιλείου 21, Δήμος Αμαρίου 17, Δήμος Ανωγείων 15 και Δήμος Μυλοποτάμου 41.

* Νομός Χανίων - 446 θέσεις: Δήμος Αποκορώνου 28, Δήμος Γαύδου 8, Δήμος Καντάνου-Σελίνου 16, Δήμος Κισσάμου 30, Δήμος Πλατανιά 46, Δήμος Σφακίων 12 και Δήμος Χανίων 306.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια