Ειδήσεις

Αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις στην Κρήτη

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τις μεγάλες αντιπολεμικές συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί για αύριο σε Ηράκλειο και Χανιά.

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τις μεγάλες αντιπολεμικές συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί για αύριο σε Ηράκλειο και Χανιά.

Οι πορείες που θα λάβουν χώρα στις δύο πολυπληθέστερες πόλεις της Κρήτης πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της 18ης Μαρτίου, Διεθνούς Ημέρας Δράσης Κατά του Ρατσισμού, του Πολέμου, του Φασισμού και της Φτώχιας.

Το ραντεβού για τη συγκέντρωση του Ηρακλείου έχει δοθεί για τις 12 αύριο το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας. Όπως αναφέρεται, μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, η συγκέντρωση θα γίνει ανήμερα των «γενεθλίων» της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, η οποία μπαίνει, εξάλλου, στο "στόχαστρο" των διοργανωτών των κινητοποιήσεων.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. απέδειξε για άλλη μια φορά πόσο ζηλεύει τα κατορθώματα της προηγούμενης, πόσο συμφωνεί με το δόγμα Δένδια περί "εστιών ανομίας" και πόσο άμεσα "βαράει" προσοχή μόλις η Μέρκελ ζητήσει πειθαρχία (δεν είναι ούτε βδομάδα που η καγκελάριος της Γερμανίας ζήτησε την τήρηση της επαίσχυντης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, δηλαδή ακόμα περισσότερες και γρηγορότερες απελάσεις για τους μετανάστες και μετανάστριες που είναι εγκλωβισμένοι/ες στην Ελλάδα).

»(...) Μετά τους θανάτους δεκάδων ανθρώπων από το κρύο στα κέντρα κράτησης και τα περίφημα camps "φιλοξενίας" πριν δύο μήνες, τις καταγγελίες για το χορό δισεκατομμυρίων που εξαφανίστηκαν μαγικά από ΜΚΟ, τις φωτογραφίες με τους σκορπιούς, τα φίδια και το μουχλιασμένο και λιγοστό φαγητό, οι πρόσφυγες δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να απευθύνονται στις καταλήψεις στέγης ή να προβαίνουν σε κατάληψη άδειων κτηρίων οι ίδιοι/ες. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για την αντιμεταναστευτική ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά.

»Τα κλειστά σύνορα, τα τείχη, τα κέντρα κράτησης και οι ταχύτατες μαζικές απελάσεις έχουν άλλωστε γίνει προ πολλού από λόγια πράξεις», αναφέρεται - μεταξύ άλλων - στην ανακοίνωση.

Εξάλλου, συγκέντρωση κατά του ρατσισμού, του πολέμου, του φασισμού και της φτώχιας θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο και στα Χανιά. Το ραντεβού έχει οριστεί για τη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Αγοράς.

«Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και τους πακτωλούς χρημάτων που ξοδεύονται μέσω των ΜΚΟ και όχι μόνο, οι συνθήκες "φιλοξενίας" των προσφύγων στα στρατόπεδα όχι απλά παραμένουν προσβλητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και απάνθρωπες, αλλά χειροτερεύουν, και τα κέντρα υποδοχής μετατρέπονται σε κέντρα κράτησης», λέει - μεταξύ άλλων - σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Χανίων, η οποία αποτελεί έναν από τους φορείς που συμμετέχουν στη συγκέντρωση.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια