default-image

Έβαλε ροτόντες στο φοινικόδασος για βάφτιση, τώρα στο σκαμνί

Κρήτη
Έβαλε ροτόντες στο φοινικόδασος για βάφτιση, τώρα στο σκαμνί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο εδώλιο του κατηγορούμενου αναμένεται να καθίσει σήμερα ένας Κρητικός, ο οποίος πριν από περίπου έξι χρόνια είχε τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα στο φοινικόδασος του Βάι, για τις ανάγκες μιας βάφτισης.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο κατηγορούμενος λειτουργούσε το εστιατόριο και το αναψυκτήριο του φοινικόδασους, μισθώνοντας την εν λόγω έκταση από εκκλησιαστικό ίδρυμα. Σημειώνεται ότι το δικαίωμα χρήσης μεταβιβάστηκε στο εν λόγω ίδρυμα από τον τότε Δήμο Ιτάνου.

Σύμφωνα με το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λασιθίου, που είχε δικάσει σε πρώτο βαθμό τον κατηγορούμενο, στις 18 Ιουνίου του 2011 ο τελευταίος πιάστηκε να έχει τοποθετήσει μέσα στο φοινικόδασος 21 τραπέζια (τύπου ροτόντα), 210 καρέκλες, τρία ψυγεία αναψυκτικών, ένα ψυγείο παγωτού, δύο διαφημιστικές πινακίδες, ξύλινους διαδρόμους, αλλά και μια τροχήλατη καντίνα! Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με το Δικαστήριο, η έκταση του φοινικόδασους που κατελήφθη από τον κατηγορούμενο έφτανε τα 680 τ.μ.

Τον Ιούνιο του 2011, το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λασιθίου έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για συνολικά τέσσερις πλημμεληματικές πράξεις, επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τριετή αναστολή. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου,ο καταδικασθείς κατέστησε «επισφαλή την ανάπτυξη των φοινίκων του Θεόφραστου με τη συμπίεση του εδάφους επί του οποίου αναπτύσσεται το ριζικό τους σύστημα, και την εμπόδιση της φυσικής αναγέννησης αυτών, χωρίς όμως να προκαλέσει συγκεκριμένη ζημία σε αυτό».

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το Δικαστήριο αναγνώρισε τότε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτιών, αφού χρησιμοποιούσε το συγκεκριμένο χώρο για βιοποριστικούς λόγους, έχοντας την έγκριση του «ιδρύματος, αλλά και την ανοχή του Δήμου Ιτάνου», όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ουδέποτε έγινε κάποια καταγγελία εναντίον του από κάποιο από τα δημοτικά όργανα για τη χρήση της συγκεκριμένης έκτασης.

Ο καταδικασθείς αναμένεται να καθίσει σήμερα - σχεδόν έξι χρόνια μετά το συμβάν - στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης, προκειμένου να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό.

Ρεπορτάζ:Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News