default-image

Ιεράπετρα: Αναζητείται χώρος για τη φιλοξενία της τοπικής μονάδας υγείας

Υγεία
Ιεράπετρα: Αναζητείται χώρος για τη φιλοξενία της τοπικής μονάδας υγείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παραχώρηση δημοτικού χώρου 120 έως 150 τετραγωνικών μέτρων για τη δημιουργία της Τοπικής μονάδας Υγείας (Το. Μ.Υ.), της νέας δομής πρωτοβάθμιας υγείας στην πόλη της Ιεράπετρας, ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Μαρτίου, στο γραφείο του δημάρχου κ. Θεοδόση Καλαντζάκη με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, κ. Ελένη Μαυρομάτη.  

Η ανεύρεση χώρου για τη στέγαση της μονάδας, αλλά και η στελέχωσή της με το απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό συζητήθηκαν αναλυτικά παρουσία και της Γενικής Γραμματέας του Δήμου Ιεράπετρας, κ. Θ. Χριστουδούλου, της αντιδημάρχου, κ. Χ. Χατζημαρκάκη, του προέδρου της Επιτροπής Υγείας, κ. Αντώνη Πετρά και του Υποδιοικητή του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, κ. Γ. Αρακαδάκη.

Ο Δήμος Ιεράπετρας είναι πρόθυμος να υποστηρίξει τη δημιουργία της Τοπικής Μονάδας Υγείας, καθώς θα βοηθήσει στην κάλυψη αναγκών των δημοτών και των επισκεπτών της περιοχής, ενισχύοντας την πρωτοβάθμια υγεία, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει υποστηρικτικά και στη λειτουργία του πολύπαθου Νοσοκομείου του μεγαλύτερου Δήμου του Νομού Λασιθίου.

Αν και στην τρέχουσα περίοδο δεν υπάρχουν ελεύθεροι διαθέσιμοι δημοτικοί χώροι, υπάρχει μια πρόταση για την παραχώρηση ενός κεντρικού κτιρίου όπου μάλλον θα φιλοξενηθεί η νέα Το.Μ.Υ. και αφορά το κτίριο όπου στεγάζονταν παλιά οι τεχνικές Υπηρεσίες, δίπλα από το Αστυνομικό μέγαρο, με την προϋπόθεση ότι στο μεταξύ θα έχει βρεθεί το απαιτούμενο ιατρικό νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και θα έχουν μεταστεγαστεί σε άλλο χώρο το Γραφείο εξυπηρέτησης φορολογουμένων (ΓΕΦ) το σκάκι και ο ΟΓΑ, που στεγάζονται εκεί τον τελευταίο καιρό. Το θέμα θα έρθει για συζήτηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού η ύπαρξη μιας τέτοιας δομής δίνει επιπλέον δυνατότητες στους πολίτες της Ιεράπετρας και στον πολύπαθο τομέα της πρόληψης και της υγείας.

239 τοπικές μονάδες υγείας

Τη σύσταση 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας (Το.Μ.Υ.) σε 60 αστικές περιοχές της χώρας είχε εγκρίνει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 25 Ιανουαρίου του 2017. Η σύσταση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (Το.Μ.Υ.) συμπληρώνει τη μεταρρύθμιση της καθολικής πρόσβασης του ανασφάλιστου πληθυσμού στο Σύστημα Υγείας. Οι νέες δομές αποτελούν ένα βήμα ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Κάθε Μονάδα, θα στελεχώνεται συνολικά από 10μελή διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών Υγείας (οικογενειακό ιατρό, παθολόγο, παιδίατρο, νοσηλευτή, επισκέπτη υγείας, κοινωνικό λειτουργό και διοικητικό προσωπικό).

Παράλληλα, οι Το.Μ.Υ. θα δικτυώνονται με Μονάδες Ψυχικής Υγείας και Μονάδες καταπολέμησης των εξαρτήσεων. Στόχος είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε δημόσιες δομές Υγείας, που βρίσκονται στη «γειτονιά» τους.

Οι Μονάδες αυτές, σε στενή συνεργασία με υφιστάμενες δομές και υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, θα τονώσουν την αίσθηση ασφάλειας των πολιτών, θα καλλιεργήσουν το αίσθημα εγγύτητάς τους στο Σύστημα Υγείας και μεσομακροπρόθεσμα θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της φροντίδας και στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.

Για την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης προβλέπεται η σύσταση 25 Τοπικών Μονάδων Υγείας (Το.Μ.Υ.) με καλυπτόμενο πληθυσμό 250.165 άτομα, η δε κατανομή τους διαμορφώνεται ως εξής: 14 στο Ηράκλειο, 5 στα Χανιά, 3 στο Ρέθυμνο και 3 στο Λασίθι. Οι 25 Τοπικές Μονάδες Υγείας θα απασχολούν 326 άτομα προσωπικό(ιατρικό και μη).

Εξωνοσοκομιακή φροντίδα υγείας

Στη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Υγείας, προβλέπεται η συγκρότηση «Τοπικών Μονάδων Υγείας», οι οποίες θα παρέχουν εξωνοσοκομειακή πρωτοβάθμια φροντίδα.

Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για τη στελέχωση μίας σειρά δομών, οι οποίες θα δημιουργηθούν σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα. Το εγχείρημα ξεκινά πιλοτικά, θα είναι τετραετούς διάρκειας και θα καλυφθεί με κοινοτικούς πόρους. Η πρόσβαση για τους πολίτες θα είναι καθολική, δωρεάν και με ίσους όρους κάλυψης.

Θα στεγαστούν σε υπάρχουσες υποδομές, κτίρια του Δημοσίου ή της τοπικής αυτοδιοίκησης ή σε ιδιωτικούς χώρους που θα μισθώνονται για τον σκοπό αυτό.

Το ετήσιο κόστος ανά Το.Μ.Υ. θα είναι φέτος 51.540 ευρώ. Ο ετήσιος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 12,3 εκατ. ευρώ, ενώ στην πλήρη του ανάπτυξη, το σύστημα εκτιμάται ότι θα κοστίζει ετησίως πάνω από 300 εκατ. ευρώ.

Οι «Τοπικές Μονάδες Υγείας» στελεχώνονται από επαγγελματίες Υγείας διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι εκτιμώνται σε πρώτη φάση σε περισσότερους από 3.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό. Θα έχουν συμβάσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας, η οποία μπορεί να ανανεώνεται μέχρι τη λήξη του προγράμματος.

Κάθε μονάδα θα διαθέτει τουλάχιστον έναν γενικό γιατρό ή παθολόγο ή παιδίατρο, έναν νοσηλευτή ή επισκέπτη Υγείας και έναν απασχολούμενο ως διοικητικό προσωπικό. Για τον καθορισμό των αποδοχών τους, θα εκδοθεί κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας και Οικονομικών. Το προσωπικό που θα προσληφθεί είναι ανά κατηγορία: Γιατροί με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής, νοσηλευτές Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ), κοινωνικοί λειτουργοί (ΠΕ και ΤΕ), επισκέπτριες Υγείας (ΤΕ), διοικητικοί Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας (ΤΕ), βοηθοί νοσηλευτές Δημόσιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και γραμματείς (ΔΕ). Η πρόσληψη θα γίνεται με απόφαση των διοικητών της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), έπειτα από προκήρυξη των αντίστοιχων θέσεων. Η προκήρυξη θα βγαίνει από το υπουργείο Υγείας και θα εγκρίνεται από το ΑΣΕΠ.

Προσωπικό έως και 10 άτομα θα διαθέτει κάθε Τοπική Μονάδα Υγείας, όπως αναφέρεται στην τροπολογία του υπουργείου Υγείας. Η χρηματοδότηση θα γίνει από κοινοτικούς πόρους, στο πλαίσιο τετραετούς συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, με αξιοποίηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Σε περίπτωση μη κάλυψης του κόστους από κοινοτικούς πόρους, το ποσό θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους αυτοδιοικητικούς από τους οποίους οι «δυπεάρχες» ζητούν την παραχώρηση κτιρίων για να στεγάσουν τις νέες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, είναι όταν προκηρυχτούν οι θέσεις του ιατρικού προσωπικού να βρεθούν οι επιστήμονες οι οποίοι θα θέλουν να στελεχώσουν αυτές τις μονάδες για 2 η 4 χρόνια, τη στιγμή που στο μεταξύ οι Δήμοι θα έχουν μεταστεγάσει υπηρεσίες και θα έχουν αδειάσει και συντηρήσει τους χώρους τους.

Λειτουργεί η παθολογική κλινική

Στη συζήτηση που έγινε την Τετάρτη στο Δήμο Ιεράπετρας, ήταν «παρών» και ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, κ. Γιώργος Αρακαδάκης.

Για την παθολογική κλινική του Νοσοκομείου της Ιεράπετρας έγινε ξεχωριστή κουβέντα.

«Κουβεντιάσαμε το θέμα της Παθολογικής κλινικής, η οποία τώρα εφημερεύει με τη συνδρομή του παθολόγου που έρχεται από τον Άγιο Νικόλαο 23 ημέρες το μήνα. Σήμερα όμως μου ανακοινώθηκε, ότι εγκρίθηκε η προκήρυξη για μια θέση παθολόγου επιμελητή Β' για το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, μαζί με άλλες 14 θέσεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων που θα κατανεμηθούν σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης», μας είπε ο κ Γιώργος Αρακαδάκης, ο οποίος ελπίζει ότι αυτή τη φορά θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι να καλύψουν τη θέση.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News