Ειδήσεις

Κρήτη: "Έτσι έσωσα τη φίλη μου από τον καρκίνο του μαστού"

Η μαρτυρία της Στέλλας Μαρινάκη απο το Ρέθυμνο, στο neakriti.gr έρχεται να αποδείξει το ρόλο της φιλίας και κυρίως ότι η πρόληψη σώζει ζωές

Πίεζε μία φίλη της, σαν να είχε άσχημο προαίσθημα, να κάνει εξέταση καρκίνου του μαστού, η οποία και πείστηκε να προχωρήσει στην απαραίτητή εξέταση στον κινητό μαστογράφο με δυσάρεστα όμως αποτελέσματα αφού διαγνώστηκε τελικά με όγκο .

Η παρακίνηση όμως της φίλης της αποδείχτηκε για την ίδια την ασθενή σωτήρια καθώς  πρόλαβε το κακό και σήμερα είναι υγιής.

Η μαρτυρία της κ. Στέλλας Μαρινάκη στο neakriti.gr έρχεται να αποδείξει όχι μόνο το ρόλο μιας δυνατής φιλίας αλλά και το γεγονός ότι η πρόληψη σώζει ζωές και κυρίως στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Η κ. Στέλλα ανήκει στις γυναίκες που κατάφεραν με τον λόγο τους να παρακινήσουν τις φίλες τους και να τις σώσουν, με την ίδια βεβαίως να δίνει κάθε χρόνο εδώ και μία δεκαετία ραντεβού με τον κινητό μαστογράφο στην πόλη του Ρεθύμνου μην σταματώντας παράλληλα να παρακινεί και άλλες γυναίκες του περιβάλλοντος της να «ψαχτούν» και παράλληλα να δεχτούν τις δωρεάν υπηρεσίες του κινητού μαστουγράφου.

Μεταξύ των γυναικών που έχουν βιώσει άμεσα ή έμμεσα  ιστορίες με τον καρκίνο του μαστό, εκτός από την κ. Στέλλα  είναι και η κ. Άννα που προέτρεψε την κόρη της και 4 φίλες της να πάνε για μαστογραφία, αλλά και η κ. Ειρήνη που κατηγορηματικά υποστηρίζει ότι οι γυναίκες πρέπει να μην αμελούν τη συγκεκριμένη εξέταση για να προλάβουν ενδεχόμενο "κακό".

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και με την υποστήριξη της ELPEN ένωσαν δυνάμεις σήμερα για καλό σκοπό στο Ρέθυμνο .Ο καρκίνος του μαστού πλέον διαγιγνώσκεται έγκαιρα και με τη συμβολή της πρόληψης, η θνησιμότητα έχει μειωθεί κατά ένα τρίτο τα τελευταία χρόνια.

Επίσης στα πλαίσια εκδήλωσης η δημοσιογράφος Κλέλια Χαρίση, και διευθύντρια Λόγου και Τέχνης UNESCO Πειραιώς και Νήσων τόνισε ότι "είναι πολύ σημαντικό να προλάβουμε κάτι από το να το αντιμετωπίσουμε.

Εκεί είναι η διαφορά," όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και κάλεσε όλες μαζί τις γυναίκες να μη φοβούνται και να υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις.

Η κινητή μονάδα μαστογράφου θα βρίσκεται στο Δημαρχείο Χανίων αύριο, Παρασκευή 17 & το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Επιμ: Βάλια Μπούη

Σχόλια