Ειδήσεις

Απάντηση στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της "Ν.Κ" για το ΕΣΠΑ

Μπορεί ο ανασχηματισμός να συζητήθηκε εκτενώς, ακόμα περισσότερο κέντρισε ωστόσο το ενδιαφέρον και συζητήθηκε σε γραφεία και διαδρόμους του Περιφερειακού Μεγάρου.

Μπορεί ο ανασχηματισμός να συζητήθηκε εκτενώς, ακόμα περισσότερο κέντρισε ωστόσο το ενδιαφέρον και συζητήθηκε σε γραφεία και διαδρόμους του Περιφερειακού Μεγάρου το χθεσινό αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της "Ν.Κ." για τις πολύ χαμηλές "επιδόσεις" της Περιφέρειας Κρήτης στο μέτωπο του ΕΣΠΑ...

Αποκαλύψαμε τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία παρουσιάζουν τις "πρωταθλήτριες" και τις "ουραγούς" Περιφέρειες στην Ελλάδα, του ΕΣΠΑ 2014-2020, με ημερομηνία ανανεωμένων στοιχείων στις 31/12/2016, συγκρίνοντας μάλιστα τα ποσοστά απορροφητικότητας λίγο πριν το ήμισυ (τρία από τα συνολικά επτά έτη) του προγράμματος!

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΕΣΠΑ: ΑΠΟ ΤΟ ΖΕΝΙΘ ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ Η ΚΡΗΤΗ ΠΟΥ ΕΠΙΑΣΕ ΠΑΤΟ

Η Περιφέρεια Κρήτης σε αυτήν την αξιολόγηση, λοιπόν, βρίσκεται στην 11η θέση από τις "ουραγούς" ανά την ελληνική επικράτεια και με βαθμολογία "κάτω από τη βάση".

Συγκεκριμένα, η απορροφητικότητα του τρέχοντος ΕΣΠΑ σε επίπεδο Κρήτης έχει μείνει στο 8,4%, την ώρα που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει να επιδείξει ποσοστό απορροφητικότητας 13,5%, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ποσοστό 11,6% και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 10,9%.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, "σπάει" και ένας διαχρονικός "μύθος", ότι η Περιφέρεια Κρήτης ήταν, αν όχι πρώτη πάντα, τουλάχιστον μέσα στην πρώτη τετράδα της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα.

Η αποκάλυψη ήρθε λίγες μέρες μετά από μια έτερη αποκαρδιωτική αποκάλυψη για το νησί μας, το ότι η Κρήτη ως Περιφέρεια είναι στη 250ή θέση στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στις 263 Περιφέρειες της Ευρώπης!

Σημειωτέον, στον ίδιο "πάτο" με την Κρήτη στο κομμάτι της ανταγωνιστικότητας βρίσκονται και οι άλλες 11 Περιφέρειες της χώρας, εκτός της Αττικής.

«Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό»

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της "Ν.Κ.", που υπογράφει ο Γιώργος Σαχίνης, προκάλεσε έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις στις τάξεις της περιφερειακής Αρχής, όπου καταγράφηκε χθες ένα κλίμα ενόχλησης.

Προκάλεσε την αντίδραση του περιφερειάρχη.

Ο ίδιος δεν αμφισβήτησε τα επίσημα στοιχεία, επισήμανε όμως πως «στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό» και πως η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ δεν είναι σπριντ αλά... μαραθώνιος!

«Το ΕΣΠΑ είναι ένας μαραθώνιος. Το 2016, που ξεκίνησε ουσιαστικά το ΕΣΠΑ, δεν είχαμε δημοπρατήσεις λόγω της γνωστής εμπλοκής με το νέο νόμο των δημοσίων έργων. Ο στόχος μας ήταν το 7%. Πήγαμε παραπάνω στο 8,4%. Να μη χάνουμε το δάσος για το δέντρο. Γνωρίζουν πολύ καλά κάποιοι τι εννοώ. Δε μεταφέραμε μεγάλα έργα, όπως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που μετέφερε το μεγάλο έργο του μετρό. Η Περιφέρεια Κρήτης δεν κάνει πλασματικές απορροφήσεις, κάνει πραγματικές.

»"Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό" λέει η παροιμία. Θα δούμε τότε τι θα γίνει. Θα έχουμε χάσει πόρους ή μήπως θα έχουμε πάρει και πρόσθετους πόρους;», ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης.

Από τις δηλώσεις του περιφερειάρχη είναι προφανές πως υπάρχει μια ενόχληση στις τάξεις της Περιφέρειας. Βεβαίως είναι αξιοσημείωτο το να εξαπολύονται τέτοιες αιχμές για πλασματικές απορροφήσεις και στοιχεία από άλλες αιρετές Περιφέρειες.

Ασφαλώς και ισχύει αυτό που είπε ο περιφερειάρχης, πως... στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό. Όμως είναι ένα ερώτημα κατά πόσον τα επόμενα χρόνια θα καταφέρουμε να καλύψουμε το χαμένο, βάσει επίσημων στοιχείων που δεν αμφισβήτησε ούτε ο ίδιος ο κ. Αρναουτάκης, έδαφος ως Κρήτη!

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια