default-image

Δημοτικό ιατρείο: Νέα θύελλα και απάντηση της Μ.Καναβάκη

Κρήτη
Δημοτικό ιατρείο: Νέα θύελλα και απάντηση της Μ.Καναβάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών της εφημερίδας "Ν.Κ." για το δημοτικό ιατρείο και τη νομιμότητα αυτού προκάλεσαν "θύελλα" στη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας Λαμπρινού, όπου το κλίμα ήταν ήδη πολύ βαρύ και αυτό μεταφέρθηκε και αργότερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου!

Οι γιατροί της παράταξης φαίνεται να διχάστηκαν για το πόσο νόμιμο είναι το ιατρείο και πόσο φυσικά δημοτικό είναι, ενώ το θέμα μεταφέρθηκε λίγο αργότερα και εντός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου από το δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης ("Ηράκλειο, Ανοιχτοί Ορίζοντες") Δημήτρη Αγαπάκη, για να προκληθεί απάντηση από την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Μαρία Καναβάκη, που για πρώτη φορά επιστράτευσε μέχρι και αναφορές για την προκάτοχό της (γνωστές οι κακές σχέσεις με την Αθηνά Σπανάκη-Κοχιαδάκη), για να απαντήσει ότι όλα είναι νόμιμα και όλα γίνονται για το κοινωνικό όφελος, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα τα δημοσιεύματα της "Ν.Κ." απλώς... κακοήθειες!

Την ίδια ώρα όμως, φάνηκε ότι ήταν απροετοίμαστη, αφού για το κτήριο που χρησιμοποιείται για τη στέγαση του Δημοτικού Ιατρείου είπε ότι υπάρχει και δεύτερο έγγραφο της Επιτροπής Καταλληλότητας Κτηρίων, που έχει ελέγξει το χώρο και τον έχει βγάλει κατάλληλο, και το οποίο έγγραφο, όπως αποκαλύφθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης "Ενεργοί Πολίτες" Ηλία Λυγερό, δεν έχουν στα χέρια τους τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που κατακύρωσε τη δημοπρασία!

Πώς το κοινωνικό έγινε δημοτικό

Σε ό,τι αφορά τη σύμβαση για τη λειτουργία του ιατρείου, η κ. Καναβάκη είπε ότι αυτή υπογράφτηκε από το Δήμο Ηρακλείου και το ΠΑΓΝΗ και το ιατρείο χαρακτηρίζεται δημοτικό, ενώ η ίδια του προσέδωσε και τον όρο κοινωνικό! Όμως μια αποστροφή της όταν είπε ότι το ιατρείο προϋπήρχε ως δομή και συνεχίστηκε από τη δημοτική Αρχή Λαμπρινού αποκάλυψε την αλήθεια! Όπως είπε, επί Κουράκη το ιατρείο ονομαζόταν κοινωνικό, ενώ επί Λαμπρινού ονομάζεται δημοτικό! Γιατί αυτό; Μα γιατί, σας απαντούμε εμείς, το ΠΑΓΝΗ δεν μπορεί να δίνει άδειες για ιατρείο σε οργανισμούς, αλλά μόνο σε πρόσωπα!

Συνεπώς, το ιατρείο δεν είναι δημοτικό αλλά Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως πολύ σωστά ο       καθηγητής Γενικής Ιατρικής Χρήστος Λιονής πρώτος έσπευσε να διευκρινίσει με επιστολή του στη "Νέα Κρήτη"! Αν υποτεθεί όμως ότι πρόκειται για Δημοτικό Ιατρείο, όπως λέει η δημοτική Αρχή, τότε θα πρέπει να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει δημόσια και με την τοποθέτηση του κ. Λιονή ότι είναι Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας! Πάντως, αν είναι Δημοτικό Ιατρείο, τότε θέλει άδεια από τον Ιατρικό Σύλλογο και οι γιατροί του ΠΑΓΝΗ δεν μπορεί να απασχολούνται εκεί, αλλά θα έπρεπε να προσλάβει ο Δήμος Ηρακλείου δικούς του γιατρούς!

Μοτ-α-μοτ οι διάλογοι!

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Αγαπάκης από την παράταξη Κουράκη, στην ώρα του δίλεπτου, έφερε το θέμα του Δημοτικού Ιατρείου που αποκάλυψε η "Νέα Κρήτη" στη συζήτηση του Σώματος. Οι διάλογοι όπως ακριβώς διατυπώθηκαν στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για το θέμα του Δημοτικού Ιατρείου, με βάση τις αποκαλύψεις της εφημερίδας  μας για το διάτρητο νομικό πλαίσιο της λειτουργίας και τις ράμπες που φτιάχτηκαν άρον-άρον στο κτήριο που στεγάζεται, αποκάλυψαν ακόμη μια διάσταση στο θέμα!

Πριν την ενοικίαση του συγκεκριμένου χώρου και εφόσον είχε υπάρξει προσφορά προς το Δήμο Ηρακλείου, είχε λειτουργήσει Επιτροπή Καταλληλότητας Κτηρίου που επισήμανε τις εργασίες που έπρεπε να γίνουν. Αφού οι εργασίες έγιναν από τον ιδιοκτήτη, η αρμόδια αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη αποκάλυψε στο Σώμα ότι συντάχθηκε και δεύτερο έγγραφο από την Επιτροπή Καταλληλότητας, που έδινε το "πράσινο φως" για τη μίσθωση του κτηρίου. Όμως τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που έδωσαν την έγκρισή τους για την ενοικίαση του συγκεκριμένου χώρου δεν έλαβαν ποτέ στα χέρια τους το συγκεκριμένο έγγραφο! Οι διάλογοι είναι αποκαλυπτικοί:

Δημήτρης Αγαπάκης, δημοτικός σύμβουλος "Ηράκλειο, Ανοιχτοί Ορίζοντες" :«Τα ερωτήματα είναι δύο, γιατί ψηφίσαμε κι εμείς και με τα δημοσιεύματα τοπικής εφημερίδας ("Νέα Κρήτη") έχει θολώσει το τοπίο πολύ. Αφήνονται αιχμές και υπονοούμενα για μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, ότι στη διαδικασία για την κατακύρωση της δημοπρασίας υποκρύπτουν διάφορα πράγματα. Πρέπει να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση σε μας και τα δημοσιεύματα.

Συγκεκριμένα θέλω να ρωτήσω:

Α) Αν πράγματι έγιναν κάποιες εργασίες, που προφανώς έγιναν, και αν έχουν ελεγχθεί και είναι νόμιμες. Πρέπει να απαντηθεί αν οι όποιες παρεμβάσεις έγιναν στο συγκεκριμένο κτήριο που μισθώσαμε, γιατί ψηφίσαμε όλοι πλην της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και, όπως θυμάμαι, καταγράφηκαν και στα πρακτικά οι απόψεις πολλών μελών της Οικονομικής Επιτροπής αν πληροί τις προδιαγραφές κ.λπ.

Β) Το δεύτερο ερώτημα είναι αν η συγκεκριμένη δομή είναι δημοτικό ιατρείο ή είναι μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως αποκαλύπτεται. Η ταμπέλα αναφέρει και τους δύο τίτλους. Όλοι συναινέσαμε με την απόφαση 334/2015 στις 7/5/2015, στην έγκριση για σύσταση του Δημοτικού Κοινωνικού Ιατρείου. Τι από τα δύο είναι;».

Μαρία Καναβάκη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής :«Κύριε Αγαπάκη, επειδή έτυχε να είμαι εκείνη την ημέρα στην Οικονομική Επιτροπή, μπορώ να πω ότι η Επιτροπή Καταλληλότητας, προτού προχωρήσουμε σε μίσθωση, είχε πάει και είχε κάνει κάποιες επισημάνσεις και έγιναν κάποιες εργασίες από τους ιδιοκτήτες. Εν συνεχεία, όταν ξαναπήγε η Επιτροπή Καταλληλότητας, δεν είχε καμία άλλη παρατήρηση και έδωσε το "πράσινο φως" για να προχωρήσουμε στην κατακύρωση του διαγωνισμού και σε συμβόλαιο και μίσθωση.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημά σας. Είναι μια δημοτική δομή, είναι Δημοτικό Κοινωνικό Ιατρείο. Οι όροι περιγράφονται πλήρως μέσα στην προγραμματική σύμβαση που είχαμε ψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχει στελέχωση και από το προσωπικό του Δήμου Ηρακλείου. Η συγκεκριμένη δομή λειτουργούσε και παλαιότερα. Είναι η συνέχειά της και η διεύρυνση αυτής με ενισχυμένο προσωπικό από το Δήμο Ηρακλείου για εξυπηρέτηση πολλαπλάσιου αριθμού Ηρακλειωτών, που έχουν ανάγκη και βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Υπάρχει μια προγραμματική σύμβαση ήδη υπογεγραμμένη και εγκεκριμένη μεταξύ Δήμου Ηρακλείου και ΠΑΓΝΗ, οπότε δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο να ξεκαθαρίσουμε επ' αυτού».

Ηλίας Λυγερός, επικεφαλής "Ενεργών Πολιτών": «Στην Οικονομική Επιτροπή έχουμε ένα έγγραφο από 26/7, την έκθεση της Επιτροπής Καταλληλότητας. Το μόνο που ήρθε στην Οικονομική Επιτροπή ήταν το έγγραφο με την αποδοχή των όρων του πρακτικού από τον ιδιοκτήτη, ότι σε 15 ημέρες θα τις αποκαταστήσει. Δεν έχουμε δεύτερο πρακτικό Επιτροπής Καταλληλότητας ότι έγινε έλεγχος και ότι αποκαταστάθηκαν οι επισημάνσεις. Καλό είναι να μας στείλετε το δεύτερο χαρτί καταλληλότητας».

Μαρία Καναβάκη,

αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής

Δημήτρης Αγαπάκης, δημοτικός σύμβουλος "Ηράκλειο, Ανοιχτοί Ορίζοντες" :«Μια απάντηση, γιατί το τοπίο έχει θολώσει. Προκειμένου να ξεκαθαρίσει ότι είναι Δημοτικό Κοινωνικό Ιατρείο».

Μαρία Καναβάκη,αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής :«Βρίσκομαι εδώ και απαντώ στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ότι είναι κακοήθειες τα δημοσιεύματα αυτά. Όταν μια δημοτική Αρχή οραματίζεται κάτι και φτάνει στο βαθμό της υλοποίησής του, θα πρέπει να κοιτάξουμε την ουσία αυτού του στόχου. Η λέξη "σκιές" (αναφέρεται στον τίτλο του πρωτοσέλιδου της "Ν.Κ." στις 13/3/2017) είναι χοντρή, βαριά, και να είναι πιο προσεκτικοί όσοι τη χρησιμοποιούν στον τοπικό Τύπο, που αφιερώνει μέρος του χώρου του στο Δημοτικό Ιατρείο. Προσπάθειες έγιναν και από την πρώην αντιδήμαρχο και από μένα, αλλά και από άλλες υπηρεσίες και τον ίδιο το δήμαρχο να φτάσουμε στο σημείο, από το παλιό κοινωνικό ιατρείο που εξυπηρετούσε 200 άτομα, να εξυπηρετήσουμε 1.000 άτομα το μήνα. Αυτή είναι η ουσία, τίποτα παράτυπο. Και να είμαστε πιο προσεκτικοί όταν αφορά ένα κοινωνικό έργο, και να είμαστε όλοι ενωμένοι για τους δημότες του Ηρακλείου και μόνο...».

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Συμβουλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News