Ειδήσεις

Πρόκληση: Θέλουν να επιστρέψει το “Γερμανικό πουλί” στο νησί

Ποιοί θέλουν να ξαναστηθεί στα Χανιά το “Γερμανικό πουλί”, κατεξοχήν μνημείο-σύμβολο του ναζισμού και τι ενέγειες έχουν κάνει.

Έντονη συζήτηση έχει προκαλέσει η εμφάνιση βετεράνων ναζί του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που κινούνται για την αποκατάσταση του "Γερμανικού πουλιού" στα Χανιά - του κατεξοχήν μνημείου-σύμβολου της ναζιστικής κατοχής στην Κρήτη. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, η οργάνωση βρίσκεται σε επαφή με το Δήμο Χανίων αλλά και το Δήμο Πλατανιά, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη μεταφορά και το ξαναστήσιμο του μνημείου.

Το 2014 ο "Κύκλος φίλων για τη διατήρηση του κενοταφίου των αλεξιπτωτιστών στην Κρήτη" (Circle of Friends for the Maintenance of the Paratrooper - Cenotaph in Crete) ξεκίνησε μια διαδικτυακή συλλογή υπογραφών για να γίνει αναφορά στα υπουργεία Παιδείας των κρατιδίων της Γερμανίας αναφορικά με το θέμα της αναστήλωσης του "Γερμανικού πουλιού". Πάνω από 11.000 άνθρωποι συνυπέγραψαν το αίτημα, παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν, και εκφράστηκαν σε διάλογο στη σελίδα όπου συγκεντρώνονταν οι υπογραφές. Μετά την ολοκλήρωση της συλλογής υπογραφών, το αίτημα προωθήθηκε, με τα κρατίδια Σαξονίας, Έσσης και Βρέμης να αρνούνται κάθε υποστήριξη. Όμως τα άλλα κρατίδια δεν πήραν καμία απόφαση, ενώ το κρατίδιο της Βαυαρίας προώθησε το αίτημα στην κεντρική κυβέρνηση του Βερολίνου.

Τα κριτήρια των πολιτών

Κάποια από τα επιχειρήματα Γερμανών πολιτών, που είτε ψήφισαν υπέρ είτε τάχθηκαν ενάντια στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αναφέρουν:

- «Καμία χώρα στον κόσμο δεν ντρέπεται για την ιστορία της. Έχουν πλέον περάσει 4 γενιές από τον πόλεμο. Μπορούμε να αφήσουμε την "πολιτική" απ' έξω; Αυτό το μνημείο είναι για κάθε στρατιώτη που πολέμησε στην Κρήτη και έπεσε για την πατρίδα του. Η επίθεση στην Κρήτη είναι μέρος της γερμανικής ιστορίας. Δεν τιμάμε έτσι κάποιο καθεστώς, αλλά επεξεργαζόμαστε τι συνέβη».

- «Δεν ξέρω τι χρήματα ζητά η Ελλάδα για αποζημιώσεις για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό που ξέρω είναι ότι η Γερμανία δίνει και τώρα αρκετά στην Ελλάδα. Και επιτέλους, πρέπει ως λαός να ξεφύγουμε από αυτό το ενοχικό "είμαστε κι εμείς συνένοχοι". Έχουν περάσει δύο γενιές από αυτή την περίοδο. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσουμε με το αυτομαστίγωμα».

- «Αυτό το μνημείο υπενθυμίζει τους στρατιώτες οι οποίοι κατά τη γερμανική κατοχή έκαναν φρικτά εγκλήματα ενάντια στον πληθυσμό του νησιού. Δε νομίζω ότι οι ντόπιοι θα θέλουν να ζουν δίπλα σε ένα τέτοιο μνημείο στην Ελλάδα. Το καλύτερο θα ήταν να πληρωθούν αποζημιώσεις στα θύματα για την αδικία που υπέστησαν».

- «Το μνημείο στην Κρήτη ανεγέρθηκε όταν η Γερμανία επιζητούσε την παγκόσμια κυριαρχία και οι στρατιώτες της σκόπευαν να μείνουν για πάντα στην Κρήτη. Θα είχε απομακρυνθεί αν υπήρχε στη Γερμανία ήδη από το 1945 με αυτόν τον αετό και το κείμενο που παραπέμπει στον εθνικοσοσιαλισμό».

- «Η Γερμανία έχει καταβάλλει αποζημιώσεις σε μορφή βιομηχανικών εγκαταστάσεων που είχαν αποσυναρμολογηθεί στη Γερμανία. Οι Έλληνες δυστυχώς δεν τις έθεσαν σε λειτουργία, αλλά τις άφησαν να σκουριάζουν στα λιμάνια. Σε αυτό εμείς οι Γερμανοί αυτή τη φορά δε φταίμε».

Ο "Τρίτος Δρόμος"

Αξίζει να αναφέρουμε, επίσης, ότι το γερμανικό νεοναζιστικό κόμμα "Τρίτος Δρόμος" στήριξε σθεναρά την πρωτοβουλία για την αναστήλωση του μνημείου, καλώντας τους υποστηρικτές του να συνυπογράψουν το αίτημα και να προσφέρουν οικονομικά. Στην Ελλάδα έγιναν γνωστοί όταν, με αφορμή εκδήλωση που διοργάνωσε η Χρυσή Αυγή για τα Ίμια, μέλη του γερμανικού "Τρίτου Δρόμου" βρέθηκαν στην Αθήνα.

Η αντιπροσωπία του "Τρίτου Δρόμου" είχε επικεφαλής τον Ματίας Φίσερ και τον Κάι Τσίμερμαν. Ο πρώτος είναι ένας από τους γνωστότερους νεοναζί της Βαυαρίας και, σύμφωνα με τη γερμανική υπηρεσία, υπήρξε μέλος του εξτρεμιστικού δικτύου "Freies Netz Sud", το οποίο τέθηκε εκτός νόμου από τις γερμανικές Αρχές τον Ιούλιο του 2014. Ο Τσίμερμαν υπήρξε, επίσης, μέλος της ίδιας οργάνωσης και το 2011 καταδικάστηκε σε φυλάκιση για βίαιη επίθεση και πρόκληση σωματικής βλάβης.

Στο παρελθόν, ο Νίκος Μιαχαλολιάκος και μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν φωτογραφηθεί στη Βουλή με τον Τόμας Φίσερ και, όταν αποκαλύφθηκε η ταυτότητά του, ισχυρίστηκαν ότι δεν τον γνώριζαν και ότι τους συστήθηκε ως δημοσιογράφος.

Ποιος είναι ο νεοναζιστικός "Τρίτος Δρόμος" (Dritter Weg); Η περιβόητη γερμανική νεοναζιστική οργάνωση συγκροτήθηκε τα τελευταία χρόνια από στελέχη μιας άλλης οργάνωσης της Βαυαρίας, του "Ελεύθερου Νότιου Δικτύου" (Freies Netz Sud), το οποίο απαγορεύτηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της Βαυαρίας στις 23 Ιουλίου 2014. Η δημιουργία του "Τρίτου Δρόμου" είχε ξεκινήσει ήδη πριν από την απαγόρευση αυτή. Προφανώς, αν ξαναστηθεί το "Γερμανικό πουλί", θα πραγματοποιούν εκεί παρόμοιες "ειρηνικές" εκδηλώσεις μνήμης.

Μάλιστα, σε χρυσαυγίτικη φιέστα τον Ιανουάριο του 2013 είχε μετάσχει το Freies Netz Sud, ενώ δύο στελέχη της οργάνωσης, ο Ματίας Φίσερ και ο Σεμπάστιαν Σμάους, είχαν προσκληθεί και στην ελληνική Βουλή από τον Μιχαλολιάκο και τον Κασιδιάρη, με τους οποίους και φωτογραφήθηκαν ("Εφ. Συν.", 11/2/2013, "Η Μαύρη Διεθνής του Μιχαλολιάκου"). Όταν η διασύνδεση αυτή αποκαλύφθηκε, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής απολογήθηκε λέγοντας ότι νόμιζε πως πρόκειται για... δημοσιογράφους. Τα στελέχη του "Τρίτου Δρόμου" παρευρέθησαν στη χρυσαυγίτικη συγκέντρωση για τα Ίμια και το 2015 και το 2014.

Οι καλεσμένοι της ναζιστικής οργάνωσης δεν παρέλειψαν και το 2016, όπως και στο παρελθόν, να μεταβούν στο γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο Διονύσου-Ραπεντόζης 1939-1945, προκειμένου να τιμήσουν τους στρατιώτες του Γ' Ράιχ και κυρίως των Ες Ες. Τα στελέχη του "Τρίτου Δρόμου", όμως, έκαναν και κάτι ακόμη: Επισκέφτηκαν την Ακρόπολη και φωτογραφήθηκαν εκεί, υψώνοντας τη σημαία της ναζιστικής τους οργάνωσης, αλλά και μια άλλη σημαία. Αυτή η σημαία με το σιδηρούν σταυρό, που φαίνεται στη σχετική φωτογραφία που δημοσιεύει η "Εφημερίδα των Συντακτών", δεν είναι άλλη από την πολεμική σημαία του Ράιχ 1933-1935, δηλαδή των πρώτων χρόνων της εξουσίας του Χίτλερ.

Αυτή τη σημαία, λοιπόν, επέλεξαν να υψώσουν στην Ακρόπολη οι καλεσμένοι της Χρυσής Αυγής, προκαλώντας συνειρμούς με τη σημαία της Βέρμαχτ που ύψωσαν τα κατοχικά στρατεύματα στην Ακρόπολη το 1941. Πάντως, όπως σημειώνεται, η επίδειξη της σημαίας αυτής κατά την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στις 27 Ιανουαρίου είναι ποινικό αδίκημα στη Γερμανία. Εξ ου και τίθεται το ερώτημα: «Είναι άραγε σύμπτωση ότι οι Γερμανοί νεοναζί την επέδειξαν στην Αθήνα στις 28 Ιανουαρίου, την επομένη δηλαδή της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος;».

Η ιστορία του "κακού πουλιού"

Καταστράφηκε το 2000 μετά από καταιγίδα

Το μνημείο είναι γνωστό στους Κρητικούς ως το "Γερμανικό πουλί" ή το "κακό πουλί". Ανεγέρθηκε το 1941 από τις κατοχικές δυνάμεις και βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Χανίων, στο δρόμο προς Αγίους Αποστόλους.

Το μνημείο ανεγέρθηκε στο τέλος μιας πέτρινης κλίμακας, που οδηγεί στην κορυφή ενός μικρού λόφου. Αποτελείτο από ένα ψηλό πετρόχτιστο βάθρο, όπου πάνω του στήθηκε ένας τσιμεντένιος αετός σε στάση εφόρμησης προς τη γη, να κρατάει έναν αγκυλωτό σταυρό στα νύχια του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, η αρχική καταστροφή του "Γερμανικού πουλιού" συνέβη κατά τη διάρκεια της καταιγίδας που έπληξε την πόλη στις 28 Νοεμβρίου 2000. Για φθορά του από τον αέρα («είχαν διαβρωθεί τα σίδερα του σκελετού») έκανε λόγο ο τότε αρμόδιος δήμαρχος Νέας Κυδωνίας Νίκος Αποστολάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια