default-image

Τα exit polls ανατρέπουν τα προγνωστικά στην Ολλανδία

Κόσμος
Τα exit polls ανατρέπουν τα προγνωστικά στην Ολλανδία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τα exit polls που είδαν το φως της δημοσιότητας αργά το βράδυ της Τετάρτης, το κόμμα του Μαρκ Ρούτε ξεπέρασε τα προγνωστικά που του έδιναν το πολύ 18 έως 22 έδρες και φαίνεται ότι θα αποσπάσει τελικά τον αριθμό των 31 εδρών στο νέο κοινοβούλιο της χώρας.

Εάν το σενάριο των exit polls επιβεβαιωθεί παρά τις απώλειες του κυβερνητικού κόμματος, φαίνεται ότι οι εκλογές λειτούργησαν σαν ανάχωμα στις βλέψεις της ακροδεξιάς η οποία αν είχε μία καθαρή νίκη οι συνέπειες για την Ευρώπη και το αύριο της ηπείρου θα ήταν απροσδιόριστες.

Θετικά αποτιμάται εν τέλει και η κόντρα του Ολλανδού πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία λειτούργησε ανασχετικά στους ψηφοφόρους που τις προηγούμενες ημέρες φαινόταν να συρρέουν στο κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς.

Εντυπωσιακή για τα δεδομένα της Ολλανδίας η συμμετοχή που άγγιξε το 80%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ή ακόμα και να το υπερέβη, οι Ολλανδοί ψηφοφόροι έσπευσαν στις κάλπες, για να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας τους.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 22:00 και αμέσως ανακοινώθηκε το exit polls  σύμφωνα με το οποίο το κόμμα VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε προηγείται, καταλαμβάνοντας 31 έδρες στην Κάτω Βουλή, που αριθμεί 150.

Ακολουθούν το PVV του Γκέερτ Βίλντερς με 19 έδρες, ενώ 19 έδρες συγκεντρώνουν ακόμη τόσο η CDA όσο και το D66.

Τα πρώτα συμπεράσματα, σύμφωνα με το exit poll, είναι ότι δεν διακρίνεται εφικτός ο σχηματισμός ούτε ενός κεντροδεξιού συνασπισμού, αλλά ούτε και ενός κεντροαριστερού. Καθώς φαίνεται, για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα χρειαστεί ένας συνασπισμός τουλάχιστον τεσσάρων κομμάτων.

Μεγάλοι κερδισμένοι είναι και οι Πράσινοι, που δείχνουν να συγκεντρώνουν 16 έδρες, τετραπλασιάζοντας ουσιαστικά την κοινοβουλευτιοκή τους δύναμη, σε σχέση με το 2012.

Ανατράπηκαν τα προγνωστικά

Ένα πολιτικό θρίλερ, παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα όλη η Ευρώπη, το προηγούμενο διάστημα, το οποίο αναμενόταν να έχει αμφίρροπη έκβαση, αν και τα ολλανδικά ΜΜΕ είχαν την "πιάσει την αίσθηση" πριν το κλείσιμο της κάλπης, ότι οι ψηφοφόροι επρόκειτο να «πριμοδοτήσουν» τον νυν πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, έναντι του ακροδεξιού υποψήφιου Γκέερτ Βίλντερς.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν πως το Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD) του Μαρκ Ρούτε αποκτά προβάδισμα από το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς. Το VVD πιστώνεται με 24 έως 28 έδρες από τις 150 που αριθμεί η Κάτω Βουλή του ολλανδικού Κοινοβουλίου, απέχει ωστόσο πολύ από τις 40 έδρες που διαθέτει στο απερχόμενο Κοινοβούλιο.

Το PVV, το οποίο ήταν πρώτο στις δημοσκοπήσεις επί μήνες, αναμένεται να κερδίσει από 19 έως 22 έδρες και ακολουθείται κατά πόδας από τα παραδοσιακά κόμματα, όπως η Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) και οι προοδευτικοί του D66.

Η CDA, που για καιρό κυριάρχησε στην ολλανδική πολιτική, θα μπορούσε επίσης να αναδειχθεί στον μεγαλύτερο σχηματισμό της χώρας και έχει σχεδόν εξασφαλίσει ότι θα βρίσκεται στην κυβέρνηση. Στη διάρκεια της εκστρατείας, πρότεινε να υποχρεωθούν οι μαθητές να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για τη διπλή υπηκοότητα.

Το κόμμα αυτό, όπως και το VVD, έχουν υποσχεθεί ότι δεν θα συνεργασθούν με τον Γκέερτ Βίλντερς. Στο πολιτικό πρόγραμμά του, που αναπτύσσεται σε ένα φύλλο, το τελευταίο υπόσχεται να κλείσει τα σύνορα στους μουσουλμάνους μετανάστες, να απαγορεύσει την πώληση του Κορανίου και να κλείσει τα τεμένη σε μία χώρα, ο πληθυσμός της οποίας περιλαμβάνει περίπου 5% μουσουλμάνους.

Ακόμη κι αν το PVV βγει από τις κάλπες ως ο μεγαλύτερος σχηματισμός της χώρας, κάτι που είναι λίγο πιθανό σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Γκέερτ Βίλντερς δεν αναμένεται να βρεθεί στην κυβέρνηση, καθώς τα περισσότερα άλλα κόμματα αρνούνται να συνεργασθούν μαζί του. Όμως, το αναλογικό ολλανδικό εκλογικό σύστημα υποχρεώνει σε δημιουργία κυβερνητικών συνασπισμών.

Το πολιτικό τοπίο ήρθε να περιπλέξει η πολιτική κρίση που ξέσπασε το σαββατοκύριακο ανάμεσα στη Χάγη και την Άγκυρα, αφού οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν σε Τούρκους υπουργούς να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις υπέρ του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συνολικά 28 κόμματα, ένας αριθμός - ρεκόρ, συμμετείχαν στις εκλογές. Σ' ένα τόσο κατακερματισμένο τοπίο, ο σχηματισμός του νέου κυβερνητικού συνασπισμού μπορεί να απαιτήσει μήνες - το ρεκόρ μέχρι σήμερα είναι 208 ημέρες - και να έχει ως αποτέλεσμα μία συμφωνία τεσσάρων ή πέντε κομμάτων...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News