default-image

Οι Κρητικοί ζουν τον εφιάλτη των ψυχοσωματικών (video)

Κρήτη
Οι Κρητικοί ζουν τον εφιάλτη των ψυχοσωματικών (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Κρήτη της ανθρωπιστικής κρίσης όλο και περισσότεροι είναι οι Κρητικοί που ζουν το εφιάλτη των ψυχοσωματικών προβλημάτων λόγω των δύσκολων συνθηκών της καθημερινότητας.

Πέρα από τα προσωπικά προβλήματα πολλών πολιτών, η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια και η αδυναμία των Κρητικών να καλύψουν τις βασικές ανάγκες αποτελούν βασικές αιτίες ανάπτυξης των ψυχοσωματικών προβλημάτων όπως τόνισε στην εκπομπή «ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ» ο κλινικός ψυχολόγος κ. Νίκος Παπανικολάου.

Ο κ. Παπανικολάου μάλιστα αναφέρθηκε σε μια σοβαρή δυσκολία της καθημερινότητας των Κρητικών που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη βοήθεια ειδικών, αλλά και με την ουσιαστική θέληση των πασχόντων.

Οι πιο συχνές κρούσεις των ψυχοσωματικών είναι: Αϋπνία, Εφίδρωση. Ταχυκαρδία. Συχνοουρία (νυκτερινή ενούρηση σε παιδιά και εφήβους). Δυσκαταποσία (δυσκολία στην κατάποση). Σφίξιμο των δοντιών (ιδίως τη νύχτα). Αίσθημα σφιξίματος στο στομάχι. Σεξουαλικά προβλήματα. Οσφυαλγία. Πονοκέφαλος - ζαλάδες. Μυρμηγκιάσματα - μειωμένη αισθητικότητα (προβλήματα μνήμης). Σχετικά μειωμένη ικανότητα επούλωσης των τραυμάτων. Ανορεξία, αυξημένη όρεξη, βουλιμία. Δερματολογικά προβλήματα-εξανθήματα στο σώμα.

Ο χάρτης του σώματος στα ψυχοσωματικά: Φαγωμένα νύχια, Πόνοι στα αυτιά, Πόνοι στο λαιμό, Πόνοι στην πλάτη, Πόνοι στη μέση, Πόνοι στο έντερο.

Κρίσεις ψυχοσωματικών προβλημάτων

› Αλλάζει η συμπεριφορά μας, καθώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος.

› Αυξάνονται ο σφυγμός, η αναπνοή και η αρτηριακή πίεση.

› Διαστέλλονται οι κόρες των ματιών

› Εκκρίνονται περισσότερη αδρεναλίνη και κορτιζόλη

› Παράλληλα, ενισχύεται (μόνο στιγμιαία) το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πώς αντιμετωπίζουμε τα ψυχοσωματικά

- Επίσκεψη σε γιατρό για να αποκλειστεί το παθολογικό

- Ενημερώνουμε ειδικό

- Ψυχοθεραπεία

- Επίσκεψη σε ψυχίατρο

- Άσκηση

- Δεν μιλάμε συχνά για το πρόβλημα

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή «ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ»:

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_c0kny61v/

Ρεπορτάζ: Μάνος Δασκαλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News