default-image

Γιόζεφ Μέγκελε: Ο "Άγγελος του θανάτου"

Γιόζεφ Μέγκελε: Ο "Άγγελος του θανάτου"

Σαν σήμερα, στις 16 Μαρτίου του 1911 γεννιέται στο Γκίντσμπουργκ της Γερμανίας ο διαβόητος γιατρός του Άουσβιτς, Γιόζεφ Μέγκελε, ο οποίος έμεινε στην ιστορία με το προσωνύμιο «Άγγελος του θανάτου».

Σπούδασε ανθρωπολογία και ιατρική και εργάστηκε στο Ινστιτούτο Κληρονομικότητας και Φυλετικής Υγιεινής, το οποίο υπήρξε όργανο της φυλετικής πολιτικής του Τρίτου Ράιχ.

Μετά τον τραυματισμό του στο ανατολικό μέτωπο, το 1943, ο Μένγκελε επέστρεψε στο Βερολίνο και διορίζεται γιατρός του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς Μπιρκενάου. Εκεί προέβη σε πειράματα σε δίδυμους και μικρόσωμους ανθρώπους.

Το ενδιαφέρον του Μένγκελε προσέλκυσαν και τα παιδιά αθίγγανων, καθώς συγκρίνοντάς τα με τα παιδιά άλλων κρατουμένων, προσπάθησε να θεμελιώσει τις ρατσιστικές του θεωρίες. Εξάλλου, ο Μένγκελε εξόντωνε τα θύματά του με ενέσεις φαινόλης.

Λίγο πριν ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώσει το Άουσβιτς, ο Μένγκελε το εγκαταλείπει και μετά από τέσσερα χρόνια κρυφής ζωής σε διάφορες περιοχές της Γερμανίας, καταφεύγει στη Γένοβα, από όπου αναχωρεί λίγες εβδομάδες μετά για την Αργεντινή.

Εκτός από την Αργεντινή, έζησε ακόμη στην Παραγουάη, αλλά και τη Βραζιλία όπου απεβίωσε το 1979 σε ηλικία 68 ετών.

Η απαγωγή και η εκτέλεση του Άλντο Μόρο

Το ημερολόγιο έδειχνε 16 Μαρτίου του 1978 όταν οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες» απαγάγουν τον Ιταλό πολιτικό και επί χρόνια πρωθυπουργό της χώρας, Άλντο Μόρο. Ο Μόρο γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1916 στην πόλη Μάγκλι, στην επαρχία του Λέτσε.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Μπάρι και το 1941 ξεκινά να ασχολείτα ενεργά με την πολιτική, καθώς εκλέγεται πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Καθολικών Φοιτητών του Πανεπιστημίου.

Το 1948 εκλέγεται μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, την οποία υπηρέτησε μέχρι τη δολοφονία του τριάντα χρόνια αργότερα.

Διετέλεσε χρέη πρωθυπουργού από το 1963 έως το 1968 και από το 1974 έως το 1976. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70 ο Μόρο ήταν ένα από τα πλέον σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα της Ιταλίας.

Στις 16 Μαρτίου ο Άλντο Μόρο πέφτει θύμα απαγωγής από μέλη των «Ερυθρών Ταξιαρχιών», τα οποία εκτελούν τους πέντε σωματοφύλακές του.

Ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Μόρο, η οργάνωση ζήτησε να αφεθούν ελεύθερα όλα τα ιδρυτικά μέλη των «Ταξιαρχιών» που βρίσκονταν έγκλειστα σε φυλακές.

Τελικά, μετά από περισσότερες από 50 μέρες ομηρείας, στις 9 Μαίου του 1978, ο Άλντο Μόρο βρέθηκε νεκρός μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο στη Ρώμη. Είχε εκτελεστεί λίγες ώρες νωρίτερα με 10 σφαίρες.

Ο Θάνος Μικρούτσικος... υπουργός

Στις 16 Μαρτίου του 1994, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης, Θάνος Μικρούτσικος αναλαμβάνει Υπουργός Πολιτισμού, στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Μικρούτσικος ανέλαβε καθήκοντα, αντικαθιστώντας τη Μελίνα Μερκούρη, η οποία είχε αφήσει την τελευταία της πνοή μερικές μέρες νωρίτερα. Διατήρησε το αξίωμά του μέχρι και το 1996, οπότε και σχηματίστηκε κυβέρνηση με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη.

Ο Μικρούτσικος υπήρξε ανέκαθεν ένα πολιτικοποιημένο άτομο, δηλώνοντας μαρξιστής. Σε νεαρή ηλικία, εντάχθηκε στις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, από το οποίο αποχώρησε το 1982.

Λίγα χρόνια μετά, την περίοδο του λεγόμενου «βρώμικου '89», ο Μικρούτσικος στήριξε τον Ανδρέα Παπανδρέου, ασκώντας κριτική στην ηγεσία της Αριστεράς που επέλεξε να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο συνθέτης εμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο τελευταία φορά το καλοκαίρι του 2015, όταν πήρε θέση υπέρ του «Όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News