default-image

Αγέλες αδέσποτων σκύλων πνίγουν οικόσιτα ζώα στην Ιεράπετρα

Λασίθι
Αγέλες αδέσποτων σκύλων πνίγουν οικόσιτα ζώα στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολλαπλασιάζονται με ανησυχητικό ρυθμό οι καταγγελίες ανυποψίαστων δημοτών της Ιεράπετρας, οι οποίοι βρίσκουν πνιγμένα και καταφαγωμένα, από επιθέσεις πεινασμένων αδέσποτων σκύλων, εκατοντάδες οικόσιτα ζώα τα οποία εκτρέφουν για τις ανάγκες των οικογενειών τους.

Η πιο πρόσφατη επίθεση αγέλης 4 αδέσποτων σκύλων, καταγγέλθηκε από τον αγρότη κ. Ματθαίο Σκορδύλη το πρωί της Τετάρτης 15 Μαρτίου.

«Είχα τελειώσει κατά το σούρουπο τις δουλειές μου στο θερμοκήπιο, είχα ταϊσει και κλειδώσει τα κουνέλια που εκτρέφω στον περιφραγμένο μου χώρο, πάνω από το Φράγμα Μπραμιανών, και είχα πάει στο σπίτι μου για ξεκούραση.

»Γύρω στις 9.00 το βράδυ της Τρίτης, μου τηλεφώνησε ένας γείτονας μου κτηνοτρόφος, και μου είπε ότι ακούει από το κτήμα μου αγριεμένα γαυγίσματα σκύλων και πολύ φασαρία μέσα στο χώρο όπου είχα σταβλισμένα τα κουνέλια μου. Επειδή μου έχουν επιτεθεί άλλες δυο φορές και μου έχουν ξανακάνει ζημιές αυτοί οι σκύλοι, κατάλαβα ότι είναι η γνωστή τετράδα των αδέσποτων που κυκλοφορεί στο Φράγμα Μπραμιανών.

»Μπήκα στο αυτοκίνητο μου και σε λίγα λεπτά έφτασα στο χώρο μου. Αυτό που αντίκρυσα δεν περιγράφεται. Πάνω από 20 μεγάλα κουνέλια έτοιμα για σφαγή ήταν διαμελισμένα και κάποια άλλα ήταν εξαφανισμένα, μάλλον φαγωμένα. Δεν κατάφερα να τα βρω νεκρά η ζωντανά. Μέσα στο στάβλο πρόλαβα το ένα από τα 4 αδέσποτα σκυλιά, το οποίο προσπάθησε να μου επιτεθεί, αλλά κατάφερα τελικά να το απομακρύνω.

»Έχω κάνει με τον γιό μου τόσο μεγάλη προσπάθεια να μεγαλώσω αυτά τα οικόσιτα ζώα, για να έχω λίγο καθαρό κρέας στο σπίτι μου, και ξαφνικά έρχεται ένα βράδυ, που οι σκύλοι κάποιων ανεύθυνων που επέλεξαν να τους αφήσουν ελεύθερους και πεινασμένους στην ύπαιθρο, έρχονται στο κτήμα μου σκάβουν ένα λαγούμι, κάτω από την περίφραξη μου, μπαίνουν στο στάβλο μου και δεν αφήνουν τίποτα όρθιο.

»Και το κακό είναι ότι δεν υπάρχει κανείς από τον οποίο να μπορώ να ζητήσω ευθύνες, γιατί όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι», μας καταγγέλλει ο κ. Ματθαίος Σκορδύλης.

Το περιστατικό αυτό όπως και άλλα παρόμοια, καταγγέλθηκε στο Δασαρχείο Λασιθίου, οι υπάλληλοι του οποίου εκτελούν και χρέη Αγροφυλακής.

«Ήρθαν από το Δασαρχείο αμέσως, κατέγραψαν το συμβάν, μέτρησαν τα διαμελισμένα κουνέλια και αποχώρησαν, χωρίς να μου αφήσουν καμία ελπίδα ότι θα βρεθούν οι ιδιοκτήτες των σκύλων για να διεκδικήσω να αποζημιωθώ για τη ζημιά που μου προκάλεσαν, και χωρίς να με διαβεβαιώσουν ότι θα κάνουν κάτι για να μη συνεχιστεί αυτό το κακό και δεν θα κινδυνέψει τελικά κάποιος άνθρωπος», προσθέτει ο κ. Ματθαίος Σκορδύλης.

Εκτός από τις καταγγελίες για επιθέσεις αδέσποτων σκύλων σε κοπάδια και οικόσιτα ζώα στην περιοχή των Μπραμιανών, τεράστιο είναι το πρόβλημα στα περισσότερα δημοτικά διαμερίσματα της Ιεράπετρας.

Καταγγελίες έχουν γίνει από το Μύρτο όπου αδέσποτοι σκύλοι έπνιξαν μεγάλο αριθμό κουνελιών του αγρότη κ. Ανδρέα Κουτουλάκη, από την περιοχή της Κεφάλας βόρεια της Ιεράπετρας, όπου έπνιξαν δύο αίγες και 80 κουνέλια, από την περιοχή των Ποτάμων μεταξύ Ιεράπετρας και Γρα-Λυγιάς, όπου αδέσποτοι σκύλοι έπνιξαν 2 αίγες και τα 4 κατσικάκια τους, από τα Βιγλιά όπου έπνιξαν τις κότες συνταξιούχου οικοδόμου, καθώς και άλλα περιστατικά που δεν έχουν καταγγελθεί στις Αρχές από κατοίκους της Βαϊνιάς, του Κάτω Χωριού, του Κεντριού και της Μακρυλιάς.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει

Την ίδια ώρα η κατάσταση και μέσα στην πόλη της Ιεράπετρας έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με τον αριθμό των αδέσποτων σκύλων να αυξάνεται συνεχώς.

Δεκάδες καταγγελίες γίνονται καθημερινά από ανθρώπους που αγαπάνε και φροντίζουν τα σκυλιά,  καθώς κάποιοι που δεν είχαν φροντίσει να στειρώσουν τα σκυλιά τους, όταν γεννήσουν βάζουν τα κουταβάκια τους σε ένα κουτί και τα παρατούν κρυφά τη νύχτα, στα σπίτια η στα θερμοκήπια αυτών των φιλόζωων, για να τους υποχρεώσουν να τα κρατήσουν παρά τη θέληση τους, ξεφορτώνοντας από πάνω τους κάθε ευθύνη.

Κούτες με νεογέννητα κουταβάκια εγκαταλείπονται τακτικά, μπροστά στις πόρτες των Κτηνιατρείων της Ιεράπετρας, στην παραλία δυτικά της «Ναυμαχίας», στην περιοχή του «Βουζουνεράκειου» δημοτικού σταδίου, γύρω από το Δημαρχείο και στην περιοχή του νέου σχεδίου πόλης, βόρεια και δυτικά της περιφερειακής οδού Κύπρου.

Διαδημοτικό κυνοκομείο

«Θα μελετήσουμε από μηδενική βάση αυτό το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σαν Δήμος, στοχεύοντας στην ικανοποιητική αντιμετώπιση του, με τη δημιουργία ενός μεγάλου διαδημοτικού κυνοκομείου, όπου θα συγκεντρώσουμε με τη συνεργασία των όμορων Δήμων, όλα τα αδέσποτα σκυλιά.

»Το έχω θέσει στις πρώτες μου προτεραιότητες, έχοντας βάλει στόχο μου, να μειώσω στο μέτρο του δυνατού τον αριθμό των αδέσποτων σκύλων, όπως ορίζει η κείμενη Νομοθεσία, η οποία καθιστά υπεύθυνους τους Δήμους για την αντιμετώπιση του προβλήματος», μας είπε ο νέος αντιδήμαρχος κ. Αργύρης Πανταζής, ο οποίος μόλις εχθές ανέλαβε τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα, από τον προκάτοχο του κ Ανδρέα Παπαδοπετράκη, έχοντας επίσης την ευθύνη των τοπικών κοινοτήτων, των αγροτικών θεμάτων και του τουρισμού.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News