Ειδήσεις

Βιάννος: Σφαγιάστηκαν αλλά δεν πρόδωσαν τον πατέρα τους

Η συγκλονιστική ιστορία της 8χρονης Ευαγγελίας, της 12χρονης Μαρίας και του 15χρονου Στυλιανού. Σφαγιάστηκαν αλλά δεν "αποκάλυψαν" τον πατέρα τους.

Ακόμη συγκινεί η ιστορία των 3 αδελφών Βερβελάκη, που σφαγιάστηκαν από τα χέρια των Γερμανών, αλλά δεν πρόδωσαν ποτέ τον πατέρα τους. Η μικρή Ευαγγελία, μόλις 8 ετών, η 12χρονη Μαρία και ο μόλις 15 ετών Στυλιανός σφαγιάστηκαν από τα «χέρια» των Γερμανών στρατιωτών, επειδή δεν αποκάλυψαν πού ήταν κρυμμένος  ο πατέρας τους, για να τον σώσουν από το εκτελεστικό απόσπασμα.

Στη μνήμη της σφαγής των 3 νεκρών αδελφών, θα τελεστεί τρισάγιο, την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 12:00 το μεσημέρι στη Λυγιά Βιάννου.

Στην τοποθεσία αυτή, στις 14 του Σεπτέμβρη του 1943, τελέστηκε το πλέον αποτρόπαιο έγκλημα της σφαγής των τριών αδελφών Βερβελάκη, ενώ την ίδια αποφράδα μέρα, άλλοι 461 αθώοι άνθρωποι οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δ.Σ. του Βλαχάκειου Πνευματικού Κέντρου Άνω Βιάννου και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Περιοχής, με την ευκαιρία της εξόρμησης - προσκυνήματος, των Ορειβατικών Συλλόγων Ηρακλείου και Μοιρών, το Δ.Σ. έχει προγραμματίσει μια κοινή εκδήλωση τιμής και μνήμης στη Λυγιά, στο μετόχι που βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν τρία μικρά παιδιά.

Στην εκκλησία της Παναγίας της Λυγιώτισας, θα τελεστεί Τρισάγιο και θα προσφερθεί κέρασμα στη μνήμη αυτών των παιδιών, που τόσο ηρωικά έδωσαν τη ζωή τους για να μην προδώσουν.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα, θα συμμετέχουν μέχρι στιγμής οι εξής φορείς:

Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Αγίου Βασιλείου, Αμιρά, Άνω Βιάννου, Άρβης, Κερατοκάμπου, Κρεβατά, Πεύκου.

Θα παρευρεθεί ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας στο: periklisvlachakis@gmail.com

Ας δώσουμε το παρόν τη μέρα αυτή, όλοι όσοι πιστεύουμε στην ανάγκη να γίνουν ευρύτατα γνωστές οι θυσίες όλων αυτών των Ανθρώπων, (παιδιών, νέων, ανδρών, γυναικών, ηλικιωμένων), που τόσο άδικα βρέθηκαν στο στόχαστρο της Γερμανικής θηριωδίας.

(Φωτογραφία από το αρχείο Κουτουλάκη)

Σχόλια