default-image

"Κίνηση Μαστ"... στην Κρήτη

Κρήτη
"Κίνηση Μαστ"... στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις τρεις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο, συνεχίζεται το ταξίδι ζωής της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ), με σύνθημα "Κίνηση Μαστ"... για τον καρκίνο του μαστού.

Ο λόγος για μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού σε όλη την ελληνική περιφέρεια, η οποία ξεκίνησε πέρυσι το Μάιο και συνεχίζεται με στόχο κάθε γυναίκα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, να ενημερωθεί, να προλάβει και να θεραπευτεί από τον καρκίνο του μαστού.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας της ΕΑΕ επισκέφτηκε στις 13 και 14 Μαρτίου το Ηράκλειο και στάθμευσε στο Δημαρχείο Ηρακλείου. Στη συνέχεια ταξίδεψε στο Ρέθυμνο και στο Δημαρχείο Ρεθύμνου, όπου θα παραμείνει σήμερα και αύριο Πέμπτη 16 Μαρτίου. Τελευταίος σταθμός της εκστρατείας στην Κρήτη θα είναι τα Χανιά και το Δημαρχείο Χανίων μεθαύριο Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Μαρτίου. Κατά την παραμονή της Κινητής Μονάδας στις περιοχές αυτές πραγματοποιείται δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος σε άνεργες και ανασφάλιστες γυναίκες, από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, με στόχο όλο και πιο πολλές γυναίκες να εξεταστούν.

Η πρόληψη σώζει

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο υπολογίζεται στις 5.000. Ωστόσο, παρ' όλη την υψηλή συχνότητά της, η ασθένεια απειλεί ολοένα και λιγότερο τη ζωή και την ποιότητά της, τόσο εξαιτίας των σημαντικών προόδων της ιατρικής επιστήμης, που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις, όσο και γιατί ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνεται, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορεί να οδηγήσουν στην ίαση.

Η καλύτερη εξέταση, σύμφωνα με τους ειδικούς, για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Συγκεκριμένα, ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φτάνει το 30%. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο, και με τα νέα μηχανήματα, η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή. Να σημειωθεί πως επόμενη εκστρατεία της ΕΑΕ θα σχετίζει με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Προϋποθέσεις για την εξέταση

Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού είναι δυνατή στα αρχικά στάδια, γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση. Για να βοηθηθούν οι γυναίκες που, λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, κοινωνικών δυσκολιών ή προκαταλήψεων και οικονομικών προβλημάτων, δεν έχουν πρόσβαση ή αδυνατούν να υποβληθούν σε μαστογραφικό έλεγχο, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) και με την υποστήριξη της ELPEN, προσφέρουν δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο στις γυναίκες που το έχουν ανάγκη.

Προϋποθέσεις τώρα για το μαστογραφικό έλεγχο, όπως τόνισε η δημοσιογράφος-πρόσωπο της εκστρατείας "Κίνηση Μαστ" Κλέλια Χαρίση, είναι οι εξής: Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών. Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες. Να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό. Η γυναίκα να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο), από 3 ημέρες πριν έως 5 ημέρες μετά. Όπως όμως σημειώνεται στο πλαίσιο της εκστρατείας, δεν προσφέρεται ο μαστογραφικός έλεγχος σε γυναίκες που έχουν την οικονομική ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για μαστογραφία σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.

«Προσπάθειά μας είναι όλο και περισσότερες Ελληνίδες να εξετάζονται, προκειμένου να μειώσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της ασθένειας», είπε η κ. Χαρίση. Με σύνθημα λοιπόν "Μαζί μπορούμε να κάνουμε τον καρκίνο του μαστού παρελθόν", υπενθυμίζεται ότι η μονάδα μαστογράφου θα βρίσκεται στο Δημαρχείο Ρεθύμνου σήμερα και αύριο (τηλέφωνο για ραντεβού 28310/21.307, 9 π.μ.-1 μ.μ.), ενώ στις 17 και 18 Μαρτίου θα βρίσκεται στο Δημαρχείο Χανίων (τηλέφωνο για ραντεβού 28213/41.692, 9 π.μ.-12 μ.).

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News