Ειδήσεις

Προς τα κάτω ο αριθμός των εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Συνολικά 2.750 νεοεισακτέους φοιτητές, μειωμένους κατά 130 σε σχέση με πέρυσι, που ο αριθμός τους άγγιζε τους 2.880, προβλέπεται ότι θα έχουμε κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ο αριθμός των εισακτέων με τις πανελλαδικές 2017 ανακοινώθηκε επισήμως από το υπουργείο Παιδείας, με το ΥΠΠΕΘ να έχει, επίσης, μπει στην τελική ευθεία προετοιμασίας των τεχνικών λεπτομερειών, ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Συγκεκριμένα, μια μέρα μετά την ανακοίνωση του προγράμματος των πανελλαδικών εξετάσεων του 2017 για τα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑ.Λ., το υπουργείο Παιδείας με νέα ανακοίνωσή του κάνει γνωστό και τον αριθμό των εισακτέων σε κάθε τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, για το Πανεπιστήμιο Κρήτης επτά σχολές εμφανίζουν μείωση σπουδαστών σε σχέση με πέρυσι, την ώρα που αύξηση σπουδαστών παρουσιάζεται μόνο στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, ενώ ο αριθμός των εισακτέων για το νέο έτος στις υπόλοιπες σχολές, όπως θα δείτε και στον πίνακα που ακολουθεί, παραμένει σταθερός.

Μεταξύ άλλων, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύεται η υπουργική απόφαση που ορίζει τον αριθμό των εισακτέων στα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως μάλιστα τονίζεται στην ανακοίνωση, για την κατανομή του αριθμού εισακτέων ανά τμήμα έχουν ληφθεί υπόψη τα εξής κριτήρια:

1. Οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις της χώρας.

2. Οι εισηγήσεις των τμημάτων, ιδίως εκείνων στα οποία προβλέπονται εργαστηριακά μαθήματα και για τη λειτουργία των οποίων τεκμηριώθηκαν σοβαρές δυσκολίες.

3. Η ανάγκη αποκατάστασης μιας ισορροπίας στην αναλογία των θέσεων που προσφέρονται στους υποψήφιους των τριών ομάδων προσανατολισμού.

4. Οι στατιστικές των μετεγγραφών φοιτητών/τριών.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η υπουργική απόφαση, στην οποία περιλαμβάνονται επιπλέον δύο νέα πανεπιστημιακά τμήματα Τουρισμού, καθώς και ένα τμήμα ΤΕΙ Τουρισμού που επαναλειτουργεί, αυξάνει τον αριθμό εισακτέων σε τμήματα που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας, ενώ ενισχυμένα είναι και τα τμήματα που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή και την πληροφορική. Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των μελών του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού και την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή των εργαστηρίων σε ορισμένα τμήματα (π.χ. Ιατρικής, Βιολογίας, Μηχανικών κ.ο.κ.), επιχειρείται, με μια μείωση του αριθμού εισακτέων, η εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών εκπαίδευσης, ώστε να μπορέσουν να γίνουν καλοί επαγγελματίες. Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός εισακτέων σε τμήματα, στα οποία κατευθύνονται μαθητές/τριες της θεωρητικής κατεύθυνσης, ώστε να αποκατασταθεί μια αναλογική ισορροπία μεταξύ των θέσεων που προσφέρονται για τους/τις υποψήφιους/ες των τριών ομάδων προσανατολισμού και να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των ευκαιριών που τους παρέχονται.

Επιπρόσθετα, η υπουργική απόφαση μεριμνά για την ενίσχυση των τμημάτων της περιφέρειας, που είδαν την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά τα τμήματά τους να χάνουν μεγάλο μέρος των φοιτητών/τριών τους μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μετεγγραφών». Επίσης, τονίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας μελετά την αναμόρφωση των κριτηρίων των μετεγγραφών, ώστε να μην εμποδίζεται η μετεγγραφή των φοιτητών/τριών που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Και όλα αυτά την ώρα που οι μαθητές/τριες της Γ' λυκείου έχουν ήδη μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις, με το υπουργείο Παιδείας να τους εύχεται καλή δύναμη στην προσπάθειά τους. Παράλληλα με τους μαθητές και τις μαθήτριες, το ΥΠΠΕΘ έχει επίσης μπει στην τελική ευθεία προετοιμασίας των τεχνικών λεπτομερειών, ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια