Ειδήσεις

"Δεν είναι Δημοτικό Ιατρείο", σκάνδαλο με τη ράμπα ΑμΕΑ

Νέα διάσταση δίνει στην υπόθεση του Δημοτικού Ιατρείου και τις μη σύννομες διαδικασίες λειτουργίας του, που αποκάλυψε χθες η "Νέα Κρήτη", ο καθηγητής Ιατρικής Χρήστος Λιονής. Το Ιατρείο που λειτουργεί πλέον σε νέο διώροφο κτήριο (πρώην ΙΚΑ) στα Καμίνια, με σημερινό του σημείωμα στην εφημερίδα "Ν.Κ.", ο πανεπιστημιακός γιατρός και "ψυχή" του προγράμματος, ο κ. Χρήστος Λιονής, όπως διευκρινίζει ρητά και κατηγορηματικά, σε καμία περίπτωση δεν είναι Δημοτικό Ιατρείο (!), αλλά Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΠΑΓΝΗ.

Γεγονός που, αν ισχύει, δημιουργεί νέα ερωτηματικά για την κοινωνική πολιτική του Δήμου, που εμφανίζεται ως μισθωτής, διαχειριστής και υπεύθυνος για τη στελέχωσή του - σε μια μονάδα που ανήκει στο ΠΑΓΝΗ (!). Οπότε τα εύλογα ερωτηματικά προκύπτουν για το πόσο καθαρό ή θολό είναι το τοπίο, ακόμη και για την προγραμματική σύμβαση που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο διαπαραταξιακά και υπέγραψε ο Δήμος με το ΠΑΓΝΗ.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: "ΣΚΙΕΣ" ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Η επιστολή Λιονή

Σε συνέχεια του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ για το "λεγόμενο" Δημοτικό Ιατρείο Δήμου Ηρακλείου, λάβαμε την ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα ενημερωτική επιστολή του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστου Λιονή, την οποία δημοσιεύουμε με αμοιβαία χαρά!

Ο κ. καθηγητής μάς γράφει:

«Αγαπητέ κύριε Σαχίνη,

Είναι χαρά μου που επικοινωνώ μαζί σας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, για να σας ενημερώσω για τη λειτουργία της Μονάδας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του ΠΑΓΝΗ, που λειτουργεί στην πόλη του Ηρακλείου, από το 2009 μέχρι και σήμερα, σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου.

Η συνεργασία αυτή προσδιορίστηκε με προγραμματικές συμβάσεις που έχει υπογράψει η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ με την εκάστοτε δημοτική Αρχή. Η πρώτη προγραμματική σύμβαση έχει υπογραφεί από τον τότε δήμαρχο κ. Κουράκη και τον τότε διοικητή του ΠΑΓΝΗ κ. Μελά, με ημερομηνία 8/4/2009, αρ. πρωτ. 28766. Η δεύτερη προγραμματική σύμβαση φέρει την υπογραφή του νυν δημάρχου κ. Λαμπρινού και του τότε διοικητή ΠΑΓΝΗ κ. Χαριτάκη, με ημερομηνία 5/11/2015, αρ. πρωτ. 118987.

Η συνεργασία αυτή με το Δήμο ήταν πάντα μια προϋπόθεση για τη λειτουργία της Μονάδας αυτής στην κοινότητα και συγχρόνως δεσμευτική αρχή για την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενώ αποτελούσε μόνιμη επιδίωξη της Ιατρικής Σχολής και του ΠΑΓΝΗ από εποχής του αειμνήστου καθηγητή Μιχάλη Φιορέτου, που τελικά υλοποιήθηκε το 2009.

Σκοπός της συνεργασίας αυτής μεταξύ ΠΑΓΝΗ και Δήμου είναι η εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινότητας στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας, σε προσδιορισμένες, με βάση κριτήρια κοινωνικά και οικονομικά, ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού του δήμου Ηρακλείου.

Η Μονάδα αυτή του ΠΑΓΝΗ λειτουργεί σε επιστημονική, οργανωτική και λειτουργική διασύνδεση με το ΠΑΓΝΗ, ενημερώνοντας σε τακτική βάση τις διοικητικές και επιστημονικές αρχές του, ενώ συγχρόνως εξυπηρετεί ανάγκες εκπαίδευσης φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης που ασκούνται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς και ειδικευόμενων στην ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής. Επίσης, σας ενημερώνω ότι στη Μονάδα δεν υπάρχουν εθελοντές ιατροί, παρόλο που η σύνδεση με εθελοντικές ομάδες της κοινωνίας είναι επιθυμητή και θα πρέπει να εξεταστεί.

Εν κατακλείδι, η τριπλή αυτή διασύνδεση Ιατρικής Σχολής (δομή παιδείας) με το ΠΑΓΝΗ και την Υ.ΠΕ. (δομές υγείας) και το Δήμο (δομή κοινότητας) είναι απαραίτητη και ουσιαστική προϋπόθεση για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης, συντονισμένης και αποτελεσματικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, και αυτό σαφώς απαιτεί μια ουσιαστική συζήτηση σε σχήματα που βρίσκονται ακόμα υπό συζήτηση. Μέχρι τότε αυτές οι οριζόντιες συμφωνίες (προγραμματικού τύπου) είναι αναγκαίες και η εμπειρία τους αξίζει κάθε υποστήριξης, μια και αποτελούν την ουσιαστική πρόταση και τεκμηρίωση για θεσμικές αλλαγές.

Είμαι πάντα στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση,

Χρήστος Λιονής».

Σε συνέχεια της επικοινωνίας μας αναφέρει επίσης: «Στη Μονάδα προσφέρουμε υπηρεσίες ο ίδιος προσωπικά ως μέλος ΔΕΠ και διευθυντής της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής, ο κ. Κούτης ως διευθυντής ΕΣΥ και τρεις γιατροί με μερική (επιλεγμένες μέρες την εβδομάδα) απόσπαση/μετακίνηση από την 7η Υ.ΠΕ. Για εμένα και τον κ. Κούτη φυσικά υπάρχει επίσημη έγκριση από το ΠΑΓΝΗ, αφού άλλωστε ο τόπος μας και η δράση μας είναι στη Μονάδα και στην κοινότητα. Φυσικά, έχω την άδεια ως επιστημονικός υπεύθυνος, με βάση τόσο τη σύμβαση όσο και το δικαίωμα που απορρέει από τη θέση μου ως διευθυντής της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου είχε ενημερωθεί για τη λειτουργία του Ιατρείου όσον αφορά την πρότερή του θέση, που λειτουργούσε κάτω από δυσμενέστερους όρους χώρου και εξοπλισμού, και είναι έτοιμο ένα έγγραφο για την ενημέρωσή του όσον αφορά το σημερινό χώρο λειτουργίας του.

Σχετικά με τη ράμπα, είναι καλύτερα να πάρετε την πληροφορία που ζητάτε από το Δήμο.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε για όποια πληροφορία.

Με εκτίμηση,

Χρήστος Λιονής».

Οι διευκρινίσεις Λιονή και τα αναπάντητα του Ιατρείου

Ο εκ των κορυφαίων πανεπιστημιακών γιατρών της Ιατρικής Σχολής διευκρινίζει με πλήρη σαφήνεια ότι πρόκειται λοιπόν για Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όχι για Δημοτικό Ιατρείο. Πόσο καθαρό όμως είναι αυτό για την εικόνα που έχει η δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και πόσο κατανοητό από τον κ. Λιονή είναι ότι την ίδια ώρα η περίφημη προγραμματική σύμβαση αναφέρεται στην οπτική που έχει για το ίδιο θέμα ο Δήμος Ηρακλείου και που κάνει λόγο για Δημοτικό Ιατρείο; Δηλαδή, ότι υπάρχει Δημοτικό Ιατρείο, στο οποίο απλά διατίθενται γιατροί (;) της Μονάδας του κ. Λιονή. Και αυτό αλήθεια το δέχεται η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ και με ποια απόφασή της;

Όπως αναφέραμε και στο χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας, η "ψυχή" της προσπάθειας μια 7ετία τώρα είναι ο καθηγητής Χρήστος Λιονής και ο διευθυντής ΕΣΥ του ΠΑΓΝΗ κ. Κούτης, χωρίς τη δυναμική και δραστήρια επιστημονική παρουσία των οποίων δε θα είχε προχωρήσει και δε θα λειτουργούσε σήμερα!

Αν αντιλαμβανόμαστε σωστά την ενημέρωση που μας προσφέρει ο κ. καθηγητής, η δομή λειτουργεί ως Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του ΠΑΓΝΗ. Δεν έχουμε κανένα λόγο να το αμφισβητήσουμε!

Όμως «η εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινότητας στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας σε προσδιορισμένες, με βάση κριτήρια κοινωνικά και οικονομικά, ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού του Δήμου Ηρακλείου - μέχρι τότε αυτές οι οριζόντιες συμφωνίες (προγραμματικού τύπου) είναι αναγκαίες και η εμπειρία τους αξίζει κάθε υποστήριξης, μια και αποτελούν την ουσιαστική πρόταση και τεκμηρίωση για θεσμικές αλλαγές», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. καθηγητής, πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά στις διαμορφωμένες σήμερα κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και στην τήρηση της νομιμότητας, χωρίς εκπτώσεις, σκοπιμότητες και συμψηφισμούς!

Μετά την αλλαγή της νομοθεσίας και την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φαρμάκων στους ανασφάλιστους δημότες, ποια είναι άραγε η σκοπιμότητα και η νομιμότητα της συνέχισης της χρηματοδότησης και ενίσχυσης από το Δήμο Ηρακλείου των ευάλωτων και κοινωνικά αδύνατων συνδημοτών μας, εφόσον εξυπηρετούνται ΔΩΡΕΑΝ σαν να είναι ασφαλισμένοι από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, δηλαδή το ΠΑΓΝΗ;

Επίσης συνεχίζουν να παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα που δημοσιεύσαμε μεταφέροντας τον προβληματισμό καθηγητών της Ιατρικής, ιατρών του ΠΑΓΝΗ και υπαλλήλων του Δήμου Ηρακλείου.

Απαντήσεις αρχικά οφείλουν να δώσουν πρώτα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου, γιατί ψηφίζουν και δρομολογούν χρηματοδοτήσεις "πλαστογραφώντας" την πραγματικότητα. Για παράδειγμα:

Στη βάση ποιας νομιμότητας ή σκοπιμότητας ο Δήμος Ηρακλείου ενοικιάζει ένα διώροφο κτήριο προκειμένου να εξυπηρετήσει μια ΜΠΦΥ του ΠΑΓΝΗ - δεν έχουν τις ίδιες και μεγαλύτερες ανάγκες οι υπηρεσίες των ΚΕΚΟΙΦΑΠΗ;

Στη βάση ποιας νομιμότητας ή σκοπιμότητας ο Δήμος Ηρακλείου διαθέτει το προσωπικό των 3 υπαλλήλων του για την ενίσχυση μιας δομής ΜΠΦΥ του ΠΑΓΝΗ, ενώ έχει μεγάλη ένδεια προσωπικού στα ΚΕΚΟΙΦΑΠΗ;

Απαντήσεις επίσης οφείλει να δώσει τόσο η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, η Υ.ΠΕ. Κρήτης, όσο και η Ιατρική Σχολή, προκειμένου να ενημερωθεί όσο γίνεται πιο ξεκάθαρα η τοπική κοινωνία.

-----------------------

Νόμιμη ή αυθαίρετη;

"Σκάνδαλο" με τη ράμπα για ΑμεΑ

Ακόμη και η κατασκευή ράμπας ΑμεΑ, έτσι όπως έγινε, αποτελεί "σκάνδαλο". Ο κ. Λιονής παραπέμπει για αυτή στο Δήμο και ελπίζουμε να μην έχει βάση η πληροφορία ότι, μετά την ενοικίαση του χώρου, αυτή έγινε από τους ιδιοκτήτες του κτηρίου, με τσιμεντένια επίστρωση, χωρίς προδιαγραφές, σε ήδη διαμορφωμένο πεζοδρόμιο, θέτοντας σε κίνδυνο διερχόμενους πεζούς, αλλά ενδεχομένως και ΑμεΑ, για τα οποία υποτίθεται ότι φτιάχτηκε. Όταν ενοικιάστηκε πριν μερικές εβδομάδες το κτήριο που στεγάζεται το Ιατρείο του Δήμου Ηρακλείου, δεν υπήρχε στην είσοδο ράμπα ΑμεΑ για τη διευκόλυνση πρόσβασης των ατόμων που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο. Επειδή στις λεπτομέρειες κρύβεται μερικές φορές η ουσία, αναρωτιόμαστε προς το αρμόδιο Τμήμα Κοινόχρηστων Χώρων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου: Τηρήθηκε η νόμιμα προβλεπόμενη διαδικασία για τη δημιουργία της; Είναι νόμιμη ή αυθαίρετη η κατασκευή αυτή; Εγκυμονεί ή όχι κίνδυνους στους χρήστες επειδή κατά την έξοδο καταλήγει απευθείας σε δρόμο όπου διέρχονται καθημερινά αυτοκίνητα; Αν ο αρμόδιος για την τήρηση της νομιμότητας στους κοινόχρηστους χώρους φορέας λειτουργεί με αυτόν το τρόπο, αυθαιρετώντας, ενεργώντας όπως "ο τελευταίος τσαμπουκάς", με ποια ηθική νομιμοποίηση θα ζητήσει από τους δημότες, τους επαγγελματίες καταστηματάρχες, κ.λπ., να εφαρμόζουν όσα προβλέπει η νομοθεσία; Μήπως ο κατασκευαστής της είναι εξ αγχιστείας συγγενής των ιδιοκτητών και δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας στο Δήμο;

Αντί επιλόγου

Ο κ. Λιονής αναφέρεται σε προγραμματικές (3) συμβάσεις, από το 2009 μέχρι σήμερα. Στις δύο πρώτες, όμως, τα συμβαλλόμενα μέρη ήταν τρία, Δήμος, ΠΑΓΝΗ και Ιατρική Σχολή, με ρητή αναφορά σε Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο. Στην τελευταία σύμβαση έχει "φύγει" η Ιατρική Σχολή και γίνεται αναφορά σε Δημοτικό Ιατρείο (;). Τι συμβαίνει λοιπόν; Μήπως έχουμε το Δήμο να θέλει τέτοιο Ιατρείο και απλά να το επανδρώνει με γιατρούς του ΠΑΓΝΗ; Συμφωνεί με αυτό ο κ. Λιονής; Συμφωνεί το Δ.Σ. του ΠΑΓΝΗ; Αν είναι έτσι, το νοσοκομείο προσφέρει γιατρούς και όχι οργανωμένη δομή; Οπότε πώς δικαιολογείται η εργασία τους εκεί; Μπορεί το ΠΑΓΝΗ να προσφέρει τους γιατρούς; Του περισσεύουν; Ομοίως, τι αποσπάσεις είναι αυτές από την Υ.ΠΕ., όταν δεν υπάρχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το ΠΕΔΥ ζορίζεται και όταν Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία δίνουν μάχη για να κρατηθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους;

Για όλα αυτά θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε επόμενα δημοσιεύματά μας.

Ρεπορτάζ : Γιώργος Σαχίνης

Σχόλια