default-image

Κρήτη: Υπόσχονται δωρεάν παιδικούς αλλά χωρίς... θέσεις!

Κρήτη
Κρήτη: Υπόσχονται δωρεάν παιδικούς αλλά χωρίς... θέσεις!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δωρεάν ένταξη σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά από τριών χρόνων και άνω υπόσχεται για το 2018 η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για συναίνεση και εκ μέρους των δανειστών στο πλαίσιο των... αντιμέτρων!

Η είδηση ηχεί πολύ ευχάριστα. Χαράς ευαγγέλια, αν μη τι άλλο, για τους γονείς και εδώ στον τόπο μας, που "σφάζονται" για μια θέση σε ένα δημόσιο παιδικό σταθμό. Χαράς ευαγγέλια για τους γονείς που πληρώνουν μέχρι σήμερα τροφεία για τα παιδιά τους. Πού αρχίζει όμως και πού τελειώνει η πραγματική διάσταση της υπόθεσης; Επικοινωνιακό περισσότερο "πυροτέχνημα" βλέπει η πλευρά του Δήμου Ηρακλείου, ενώ οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αντιμετωπίζουν θετικά μεν, επιφυλακτικά δε τις κυβερνητικές εξαγγελίες-διαρροές...

Πέρα από την αίρεση της επίτευξης δημοσιονομικών στόχων για τη δρομολόγηση του μέτρου, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το ότι το μέτρο αφορά στα νήπια και όχι στα βρέφη, όπου σε τοπικό επίπεδο τουλάχιστον είναι πιο εκρηκτικό το πρόβλημα. Παράλληλα, το μείζον, όπως υπογραμμίζουν δημοτική Αρχή Ηρακλείου αλλά και αντιπολίτευση, είναι να δημιουργηθούν νέοι παιδικοί σταθμοί, ώστε να εξυπηρετηθούν και τα νήπια ή τα βρέφη που σήμερα μένουν εκτός δομών...

Ας τα δούμε αναλυτικά: Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί από το Σεπτέμβριο του 2018 και θα αναπτυχθεί πλήρως από τον Ιανουάριο του 2019. Το αξιοσημείωτο είναι ότι το μέτρο δεν περιορίζεται μόνο για τα παιδιά εργαζομένων, αλλά και άνεργων γονέων.

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια το "Έθνος", αποκαλύπτοντας πως οι δανειστές έχουν ήδη συναινέσει στο συγκεκριμένο «θετικό μέτρο» που προτείνει η ελληνική πλευρά και το οποίο εντάσσεται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχιας, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει συνάμα την επέκταση των σχολικών γευμάτων για παιδιά που φοιτούν στο δημοτικό. Αναμένεται, δε, να καλύψει 300.000 μαθητές δημοτικών σχολείων, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο μισό σχολικό πληθυσμό της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Επικοινωνιακό άρωμα»

Ιδιαίτερα συγκρατημένος εμφανίστηκε στη "Νέα Κρήτη" ο καθ' ύλην αρμόδιος του Δήμου Ηρακλείου, ο πρόεδρος δηλαδή του ΔΟΠΑΦΜΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης.

«Ωραία όλα αυτά που διέρρευσαν, όμως άλλο πράγμα το πώς περνά επικοινωνιακά κάτι και άλλο το τι ακριβώς συνεπάγεται στην πράξη. Το μεγάλο πρόβλημα, στο οποίο θα έπρεπε να σκύψει πάνω η κυβέρνηση, το κράτος, είναι η έλλειψη δομών. Εδώ, δυστυχώς, τα νέα δεν είναι καλά. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως για όλη την Κρήτη το σχετικό προβλεπόμενο κονδύλι από το τρέχον ΕΣΠΑ, για την ανέγερση νέων δομών, είναι μόλις 5 εκατ. ευρώ. Επαρκεί δηλαδή για 3-4 το πολύ νέους παιδικούς σταθμούς σε όλο το νησί. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι το ότι οι παιδικοί σταθμοί σήμερα δεν έχουν καν νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας!», ανέφερε ο κ. Βουρεξάκης, για να προσθέσει: «Από εκεί και πέρα, το μέτρο αφορά στα παιδιά από 3 ετών και άνω. Μα, το μεγάλο πρόβλημα είναι στα βρέφη, στις ηλικίες δηλαδή από 8 μηνών ως 2,5 ετών.

Εκεί δυστυχώς, επειδή χρειάζονται και άλλες, έξτρα υποδομές και διαμορφώσεις, δεν έχουμε τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε πολλούς γονείς. Να σας πω χαρακτηριστικά ότι από τα 1.850 παιδιά που εξυπηρετούμε φέτος, μόνο τα 300 είναι βρέφη.

Άρα, καλό είναι να υποσχόμαστε, καλό για τους γονείς αν καταργηθούν τα τροφεία που σήμερα είναι κατά μέσο όρο στα 40 ευρώ το μήνα, αλλά το θέμα είναι να υπάρχει και πρακτικός αντίκτυπος για την εξυπηρέτηση του κόσμου. Διότι μπορούν και αύριο από την κυβέρνηση να πουν "ξέρετε, πάρτε άλλα 1.000 παιδάκια δωρεάν. Πάρτε και χρήματα για να καλύπτετε τα έξοδα". Μα, πού ακριβώς θα τα βάλουμε αφού δεν έχουμε χώρους;»...

«Χρειάζεται γενναία στήριξη η προσχολική αγωγή»

Από πλευράς της παράταξης "Ανοιχτοί Ορίζοντες", με επικεφαλής τον Γιάννη Κουράκη, ο Νίκος Γιαλιτάκης σχολίασε στη "Ν.Κ.": «Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις ανακοινώσεις-διαρροές της κυβέρνησης για το πρόγραμμα καταπολέμησης της παιδικής φτώχιας. Βεβαίως δε σας κρύβω ότι το γεγονός πως το θέμα μπαίνει στο "βωμό" της διαπραγμάτευσης δεν είναι θετικό. Διότι θα πρέπει να επιτευχθούν συγκεκριμένοι, δύσκολοι δημοσιονομικοί στόχοι. Αναμένουμε να δούμε συγκεκριμένα πράγματα.

Πάγια άποψή μας ως παράταξη είναι ότι η προσχολική αγωγή χρειάζεται γενναία στήριξη. Ως δημοτική Αρχή, άλλωστε, είχαμε προχωρήσει σε σειρά έργων για να εξυπηρετηθεί περισσότερος κόσμος. Και αυτό θα πρέπει να γίνει και τώρα. Για να μη μείνει κενό γράμμα η χρηματοδότηση της ένταξης των παιδιών, θα πρέπει να φτιαχτούν νέοι παιδικοί σταθμοί».

Θετική, αλλά σε συγκρατημένο τόνο η πρώτη αντίδραση των "Ενεργών Πολιτών Ηρακλείου". Ο επικεφαλής της παράταξης Ηλίας Λυγερός σχολίασε στη "Νέα Κρήτη": «Η κάλυψη της συνολικής ζήτησης θέσεων στους παιδικούς σταθμούς ήταν και είναι ένας από τους στόχους που είχαμε στις προγραμματικές μας θέσεις και με συνέπεια προσπαθούμε να υλοποιηθεί. Είναι γνωστές οι παρεμβάσεις μας στη δημοτική Αρχή, τόσο για το ύψος των τροφείων (και οι προτάσεις μας για μείωση ή απαλλαγή για συγκεκριμένες ομάδες συμπολιτών μας), όσο και για την πλήρη ικανοποίηση της ζήτησης. Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί η ανάγκη ικανοποίησης και της ζήτησης και για τα βρέφη.

Έτσι, κάθε ενέργεια που θα κινείται στη λογική ικανοποίησης αυτών των αιτημάτων δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζεται θετικά. Ιδιαίτερα πρέπει να σημειωθεί ότι η υλοποίηση αυτού του μέτρου απαιτεί σημαντικές παρεμβάσεις σε υποδομές, προσωπικό και λειτουργικές δαπάνες. Και αυτό είναι απαραίτητο, αν θέλουμε να λειτουργήσει θετικά ένα τέτοιο μέτρο»...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News