default-image

Δηλητηριώδες λεοντόψαρο στα δίχτυα Κρητικού ψαρά

Κρήτη
Δηλητηριώδες λεοντόψαρο στα δίχτυα Κρητικού ψαρά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναγερμός έχει σημάνει για το δηλητηριώδες λεοντόψαρο, "leon fish" ή λιονταρόψαρο, που έχει εισβάλει στη Μεσόγειο, κάνοντας την εμφάνισή του και στις θάλασσες της Κρήτης. Πληροφορίες μάλιστα θέλουν αρχές Μαρτίου να πιάστηκε σε δίχτυα επαγγελματία ψαρά νοτιοανατολικά της Κρήτης. Έκπληκτος ο εν λόγω ψαράς έλεγε στους φίλους του ότι αρχικά δε γνώριζε τι ήταν το ψάρι που έβλεπε μπροστά του... Όταν όμως έμαθε περί τίνος πρόκειται, δεν έκρυψε το φόβο του.

Πρόκειται για ένα νέο είδος ψαριού, που μπήκε στη χώρα μας τα τελευταία δύο περίπου χρόνια. Ανήκει στην ομάδα τον πετρόψαρων και μοιάζει πολύ με τη σκορπίνα, καθώς τα μεγάλα αγκάθια του καλύπτουν όλο του το σώμα. Είναι όμως ένα από τα πιο επικίνδυνα και δηλητηριώδη ψάρια που κολυμπούν στις θάλασσες αυτού του πλανήτη. Παρότι βρώσιμο, αν τρυπήσουν κάποιον τα αγκάθια του, το τσίμπημα πονάει τρομερά, ο πόνος διαρκεί ακόμα και μήνες και στην περίπτωση που είναι αλλεργικός μπορεί να είναι και θανατηφόρο. Μάλιστα, λέγεται πως ψαράδες έφτασαν στο σημείο να κόψουν το χέρι τους από τον αφόρητο πόνο όταν τρυπήθηκαν από τα δηλητηριώδη αγκάθια του.

Συγκεκριμένα, το δηλητηριώδες λιονταρόψαρο έχει αγκάθια που είναι άκρως δηλητηριώδη και εν δυνάμει θανατηφόρα για όποιον τρυπηθεί από αυτά - άλλο ψάρι ή άνθρωπο. Ωστόσο το κρέας του λέγεται πως είναι πολύ νόστιμο.

Η αύξηση των θερμοκρασιών λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς επίσης η πρόσφατη εκβάθυνση και διαπλάτυνση του καναλιού του Σουέζ έχουν ανοίξει διάπλατα την πόρτα της νοτιοανατολικής Μεσογείου στο λιονταρόψαρο.

Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί στην Κύπρο περίπου 20 λιονταρόψαρα, μερικές φορές σε ζεύγη, ενώ έχουν θεαθεί και στα νερά της νότιας Τουρκίας. Η επέκτασή τους όλο και βορειότερα, προς το Αιγαίο, θεωρείται θέμα χρόνου, στο βαθμό που τα νερά έχουν αυξημένη θερμοκρασία. Ανακοίνωση μάλιστα είχε εκδώσει προ μηνών το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), ότι το εν λόγω ψάρι ήδη εθεάθη από δύτες στα νερά της Ρόδου.

Ρεπορτάζ:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News