Ειδήσεις

«Σκιές» πάνω από το Δημοτικό Ιατρείο στο Ηράκλειο

"Μπάζει" η νομιμότητα. Μη νόμιμη και η εμπλοκή 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, ΠΑΓΝΗ, Ιατρικής Σχολής και Ιατρικού Συλλόγου.

Ο εθισμός στην έλλειψη νομιμότητας μόνο σαν εφιάλτης, σαν μια μαύρη σκιά αρχίζει να απλώνεται στην πόλη!

Η δημοτική Αρχή του Βασίλη Λαμπρινού από την ανάληψη των καθηκόντων της είχε ένα όραμα, τουλάχιστον λεκτικά. «Το Ηράκλειο αξίζει περισσότερα... Ας το υπερασπιστούμε ενωμένοι!», έλεγε και πρόσθετε: «Θα καταστήσουμε το Ηράκλειο Μητροπολιτικό Κέντρο της Μεσογείου... Με ξεκάθαρο όραμα προχωράμε προς ένα καλύτερο μέλλον. Και το σημαντικότερο: Προχωράμε προς ένα μέλλον που διαμορφώνουμε όλοι μαζί».

Στο όραμα αυτό προσπάθησε να δώσει μορφή στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, με τις επιστημονικές, προσωπικές, κοινωνικές και πολιτικές της σχέσεις, αρχικά η γιατρός και πρώην αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής! Με την ανάληψη των καθηκόντων της έδειξε να επιχειρεί να αναβαθμίσει το ήδη λειτουργούν Ιατρείο και να του δώσει ένα νέο προφίλ, με ένα άλλο περιεχόμενο, αρχίζοντας μάλιστα την προετοιμασία με συγκεκριμένες ενέργειες.

Όμως στην πορεία απογοητεύτηκε, αντικαταστάθηκε και άρχισε να παρακολουθεί και η ίδια, ως απλός δημοτικός σύμβουλος, τα πεπραγμένα της παράταξής της!

Ανέλαβαν άλλοι και σήμερα παρακολουθούμε το αποτέλεσμα των έργων τους.

Μια υπέροχη ιδέα, η λειτουργία μιας δομής ιατρείου, με αμιγώς χαρακτήρα κοινωνικής προσφοράς, που ξεκίνησε μια 7ετία πριν, ωρίμασε και θα μπορούσε να έχει προετοιμαστεί για να αναπτυχθεί δυναμικά και νομότυπα.

Παρ' όλα αυτά, δυστυχώς, εμφανίζεται ξανά, όπως τόσες άλλες καταστάσεις και δομές, να έχει "οικοδομηθεί" σε σαθρά θεμέλια και να υλοποιείται με τον πλέον μη νόμιμο τρόπο!

Το ιστορικό

Ποια είναι όμως η μέχρι τώρα πορεία του "λεγόμενου" Δημοτικού Ιατρείου Ηρακλείου; Ένα ιατρείο που αρχικά λειτούργησε περίπου από το 1999 και 2000, στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού, ανταγωνιστικού ερευνητικού προγράμματος, με συντονιστή κορυφαίο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, και συνέχισε τη λειτουργία του χρησιμοποιώντας το εργαλείο της προγραμματικής σύμβασης για μια 5ετία, προσφέροντας ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες σε ευαίσθητες και αδύνατες κοινωνικές ομάδες.

Ειδικά στην εποχή των μνημονίων, με την κοινωνική κρίση να χτυπάει "κόκκινο", αυτό και μόνο αποτέλεσε ικανή και αναγκαία συνθήκη.

Νέος χώρος

Φτάσαμε πλέον στο Μάρτιο του 2017, και μάλλον οι αναγνώστες μας θα πρέπει να είναι από τους πρώτους που πληροφορούνται ότι εδώ και μερικές εβδομάδες το "λεγόμενο" Δημοτικό Ιατρείο έχει πλέον μεταστεγαστεί σε νέους χώρους.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για την ενοικίαση ενός πολύ μεγάλου διώροφου κτηρίου, που είναι ο χώρος όπου στεγαζόταν παλιότερα το ΙΚΑ στα Καμίνια, πολύ κοντά στο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό και το κτήριο του ΚΕΚΟΙΦΑΠΗ στον "Τάλω", στον οποίο μεταφέρθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι και ο υπάρχων, σχετικά φτωχός και ελλιπής για τις ανάγκες, εξοπλισμός.

Έτσι θα λειτουργούν συγκεντρωμένες σε κοντινό χώρο πολλές δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτό είναι ομολογουμένως ένα πρώτο θετικό επίτευγμα.

Η χωροθέτηση σε μια από τις πιο εμβληματικές λαϊκές εργατοσυνοικίες για τη λειτουργία μιας τέτοιας σημαντικής προσφοράς κοινωνικής υπηρεσίας είναι, επίσης, μια πολύ καλή επιλογή και αποτελεί ένα δεύτερο θετικό δείγμα γραφής!

Οι εργαζόμενοι

Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει η στελέχωση του Δημοτικού Ιατρείου στο νέο χώρο:

Μια δημοτική υπάλληλος ψυχολόγος, με μεταπτυχιακές, διδακτορικές σπουδές και με πλούσια αποτελέσματα στην υποστήριξη πολλών συνδημοτών μας. Επίσης δύο δημοτικές υπάλληλοι νοσηλεύτριες, αγαπητές και με περίσσευμα ψυχής για την παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών σε όλες και όλους τους ωφελούμενους. Μέχρι εδώ όλα σωστά και ενδεδειγμένα.

Αλλά από εδώ και κάτω αρχίζουν τα περίεργα μιας κατά τ' άλλα πολύ σπουδαίας υπόθεσης. Αναρωτηθήκαμε ποιες ενέργειες, ποιες έστω τυπικές κινήσεις έχουν γίνει από τη διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου προς την Πολιτεία τα τελευταία 3 χρόνια για τη στελέχωση του Ιατρείου με μόνιμους ή έκτακτους συμβασιούχους γιατρούς; Όσο κι αν ψάξαμε, μέχρι στιγμής η απάντηση είναι δυστυχώς: καμιά ενέργεια!

Με μεγάλη μας δε χαρά, για την ενημέρωση των αναγνωστών μας, θα δημοσιεύσουμε όλες εκείνες τις έγγραφες ή τις προσωπικές παρεμβάσεις, αν τυχόν έχουν γίνει και δε δόθηκε δημοσιότητα για να τις γνωρίζουμε!

Εκτός όμως από τις τρεις δημοτικές υπαλλήλους, η "ψυχή" του Ιατρείου, χωρίς την ύπαρξη των οποίων δε θα λειτουργούσε, είναι οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, ιδιαίτερα ο κ. Λιονής και οι συνεργάτες του, από τους οποίους ζητάμε συγνώμη που δεν αναφέρονται, επειδή δε γνωρίζουμε έως τώρα τα ονόματά τους, οι γιατροί των Κέντρων Υγείας, οι ειδικευόμενοι γιατροί και οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής.

Γιατροί που μέσα σε συνθήκες απέραντης φτώχιας, φτώχιας σε εξοπλισμό μηχανημάτων όσο και αναλωσίμων, προσφέρουν όλο τον εαυτό τους, την ψυχή τους, για τον κόσμο που φροντίζουν!

Σύντομα θα συμπληρώσει την ομάδα των εργαζομένων στο Ιατρείο και φαρμακοποιός που, στα πλαίσια του νέου προγράμματος ΕΣΠΑ, εξασφάλισε ο Δήμος.

Μόνο συγχαρητήρια σε όλους και ένα μεγάλο ευχαριστώ από τους ωφελούμενους δημότες για το έργο τους!

Προβληματισμός: Τα αναπάντεχα αποκαλυπτικά ερωτήματα

Όμως παράλληλα με τα καλά λόγια και τους επαίνους που μπορεί κανείς να πει και λέμε σήμερα εμείς πρώτοι, υπάρχουν ορισμένα κομβικά ερωτήματα, που οι απαντήσεις δεν είναι ξεκάθαρες, ενώ συγχρόνως προβληματίζουν: Σε ποιους απευθύνεται το συγκεκριμένο ιατρείο;

Ποιοι θα μπορούν να λαμβάνουν την παρεχόμενη ιατρική φροντίδα στο νέο μεγαλοπρεπές κτήριο;

Θα συνεχίσει να λειτουργεί η δομή του Ιατρείου μόνο για ορισμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή θα είναι ανοικτή σε όποιον χρήζει ιατρικής φροντίδας και απευθύνεται στη δομή;

Ποιος θα επιλέξει τις κοινωνικές ομάδες που θα λαμβάνουν τις ιατρικές υπηρεσίες (από τις πολλές που έχουν ανάγκη και αιτούνται τη λήψη ιατρικών υπηρεσιών); Ποιος θα είναι ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου;

Το πλαίσιο: Η νομιμότητα άλλα προβλέπει και άλλα εφαρμόζουν

Το συγκεκριμένο κτήριο είναι τεράστιο για ένα Ιατρείο (!), που μας προετοιμάζει για πλούσια παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας! Αλλά εδώ έρχονται τα πλέον καυτά ερωτήματα:

Πώς θα λειτουργήσει όμως, αφού ο Δήμος Ηρακλείου δεν έχει κανένα διαθέσιμο σήμερα γιατρό ως μόνιμο προσωπικό, αφού η μοναδική υπάλληλος γιατρός βρίσκεται σε εκπαιδευτική άδεια για απόκτηση ειδικότητας; Θα στελεχωθεί με γιατρούς εθελοντές;

Ενώ η δημοτική Αρχή γνωρίζει την ύπαρξη του με αριθμ. 26129/10-7-2012 εγγράφου του ΥΠ.ΕΣ., που δεν επιτρέπει την εθελοντική εργασία στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, ο κορυφαίος εκπρόσωπός της ισχυρίστηκε πριν μερικούς μήνες σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: «Αυτή είναι η γνωμοδότηση ενός διευθυντή, έχουμε κι εμείς άλλη άποψη»! Είναι δυνατόν να πιστεύουν ότι με αυτή τη λογική μπορεί να κινηθούν;

Το νομικό πλαίσιο

Μπορεί σε πολλούς να μην αρέσει το πλαίσιο των σχετικών νόμων, αλλά αυτοί είναι οι νόμοι, μέχρι να αλλάξουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν, η νομιμότητα άλλα προβλέπει, από όσα ήδη εφαρμόζουν!

Στη με αριθμό 119967/7-1-2015 απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, με θέμα «Έλεγχος νομιμότητας της αριθ. 105/2014 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ "ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ" του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη», αναφέρεται:

«Σύμφωνα με το αριθμ. 26129/10-7-2012 έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, περί δυνατότητας εθελοντικής εργασίας σε ΟΤΑ, από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν παρέχεται εν γένει η δυνατότητα εθελοντικής εργασίας σε ΟΤΑ. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ως άνω έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, κατά πάγια αρχή του διοικητικού δικαίου η διοίκηση μπορεί να προβαίνει μόνο στις ενέργειες εκείνες για τις οποίες παρέχεται ρητή εξουσιοδότηση και όχι σε εκείνες που απλώς δεν απαγορεύονται από κάποια διάταξη. Ως εκ τούτου, οι ΟΤΑ δεν μπορούν να δεχτούν την παροχή εθελοντικής εργασίας.

Επιπροσθέτως, βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου δεν είναι δυνατή ούτε η ασφαλιστική κάλυψη των εθελοντών».

Προγραμματική σύμβαση

Αν πάλι σπεύσουν να μας πουν ότι θα λειτουργήσει στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης με το ΠΑΓΝΗ, προκύπτουν νέα ερωτήματα: Έχει παραχωρηθεί νόμιμα και σε μόνιμη ετήσια βάση το ιατρικό προσωπικό του ΠΑΓΝΗ στη διάθεση της προγραμματικής σύμβασης για να λειτουργεί καθημερινά το Ιατρείο;

Αν έχει γίνει αυτό, δε θα 'πρεπε να πληρώνονται και από τον προϋπολογισμό της προγραμματικής σύμβασης; Τι έχουν αποφασίσει σχετικά τα αρμόδια όργανα του ΠΑΓΝΗ;

Ποια είναι η γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας του ΠΑΓΝΗ σχετικά με την παραχώρηση, για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, των γιατρών των Κέντρων Υγείας;

Έχει γνωμοδοτήσει η Νομική Υπηρεσία του ΠΑΓΝΗ, ότι προβλέπεται νόμιμα η έστω ολιγοήμερη ανά μήνα απουσία τους από τις οργανικές τους θέσεις ή έχει εκφράσει αντίθετη άποψη που παρακάμπτεται;

Έχει άραγε πλεονάζον προσωπικό το ΠΑΓΝΗ, προκειμένου να το διαθέτει στην προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία του Ιατρείου;

Τα ξέρουν οι γιατροί;

Οι γιατροί γνωρίζουν άραγε ότι, για να εργαστούν νόμιμα στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης, πρέπει να αποδεσμευτούν από την υπάρχουσα εργασιακή τους σχέση στο ΠΑΓΝΗ, για όσο διάστημα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Ιατρείο, να σταματήσουν να πληρώνονται από το ΠΑΓΝΗ για εκείνες τις ημέρες και να λαμβάνουν το υπόλοιπο της μισθοδοσία τους από την προγραμματική σύμβαση;

Έχει ληφθεί απόφαση καταμερισμού της μισθοδοσίας τους για το χρόνο που θα παρέχουν στο ΠΑΓΝΗ και το χρόνο που θα αφιερώνουν στις δραστηριότητες της προγραμματικής σύμβασης; Είναι τελικά νόμιμο ό,τι γίνεται σήμερα;

ΜΠΦΥ-ΠΑΓΝΗ;

Αλήθεια, ποιος είναι το "αφεντικό" και ποιος ο "συνεργάτης"; Τελικά, υπάρχει κάτι ακόμη πιο σοβαρό εδώ. Στα πλαίσια ποιας υπηρεσίας λειτουργεί η δομή του Ιατρείου;

Είναι ένα "Δημοτικό Ιατρείο" σε συνεργασία με το ΠΑΓΝΗ ή Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΠΑΓΝΗ σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου; Μήπως δεν πρέπει να ερωτάται ο Δήμος αλλά το ΠΑΓΝΗ;

Σε δημόσια ανάρτηση του βιογραφικού κορυφαίου πανεπιστημιακού καθηγητή διαβάζουμε: «Από το 2009 διευθύνει τη Μονάδα Πρωτοβάθμιας Υγείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, η οποία λειτουργεί σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου».

Ποια είναι η ορθή απάντηση, κύριε διοικητά του ΠΑΓΝΗ, ή νομίζετε ότι το θέμα δεν αφορά και εσάς;

Αστική ευθύνη!

Ακόμη πιο σοβαρό είναι το ερώτημα, με αυτό το "θολό καθεστώς", ως προς το ποιος φορέας έχει την αστική ευθύνη σε περίπτωση μήνυσης ή αγωγής από ωφελούμενο του Ιατρείου για πλημμελή ή λανθασμένη παροχή ιατρικών υπηρεσιών από το προσωπικό της δομής;

Ποιος φορέας καλύπτει, έχοντας την αστική ευθύνη, τους εργαζόμενους στη δομή; Ποιος είναι αρμόδιος να απαντήσει στο ερώτημα αυτό;

Νόμιμη η προγραμματική σύμβαση;

Αν η λειτουργία του Ιατρείου γίνεται στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης, εκτός από την έγκριση νομιμότητας της σχετικής απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, έχει σταλεί στην υπηρεσία επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για προέλεγχο;

Ο συνολικός πραγματικός προϋπολογισμός του έργου της προγραμματικής σύμβασης δεν υπερβαίνει το ποσό που ορίζει ο νόμος για έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο;

Η επιλεκτική επιλογή να μη συμπεριληφθούν βασικά έξοδα της προγραμματικής σύμβασης στον καθορισμό του προϋπολογισμού της (όπως είναι οι μισθοί του προσωπικού που θα απασχοληθεί) μήπως είναι ένα μη νόμιμο τέχνασμα, προκειμένου να αποφευχθεί η διαδικασία της προέγκρισης του Ελεγκτικού Συνεδρίου;

7η Υ.ΠΕ. Κρήτης

Υπάρχει έγγραφη ή άλλη συμφωνία για τη λειτουργίας της δομής με διάθεση ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, στα πλαίσια του νέου τρόπου παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που έχει εξαγγείλει και προετοιμάζει η κυβέρνηση με τους γιατρούς γειτονιάς; Τι λέει η επικεφαλής της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης για όλα αυτά;

Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου

Μέχρι σήμερα τουλάχιστον, γνωρίζαμε ότι ένα Ιατρείο, για να λειτουργήσει από οποιαδήποτε νομικό πρόσωπο, απαιτείται νομιμοποίηση από τον Ιατρικό Σύλλογο, που εκδίδει την προβλεπόμενη άδεια. Έχει ζητηθεί έως σήμερα η αδειοδότηση του Ιατρείου από τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου;

Υπάρχουν οι κατάλληλες πιστοποιήσεις για τη λειτουργία του;

Έχει εκδοθεί η νόμιμα προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας ή όλα είναι στον αέρα; Θεωρείται σύννομη η οργάνωση της λειτουργίας του Ιατρείου με το συγκεκριμένο τρόπο;

Ο πρόεδρος

Ένα από τα κεντρικά στελέχη της δημοτικής πλειοψηφίας, ένας "βασικός πυλώνας" της δημοτικής Αρχής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο έγκριτος γιατρός, που δηλώνει ότι το 2017 θα είναι ένα "κριτικό έτος" για τη δημοτική Αρχή, που διετέλεσε για μια δεκαετία περίπου πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, αλήθεια, ποια γνώμη έχει για την οργάνωση και το συγκεκριμένο τρόπο ανάπτυξης της δομής και τη λειτουργία του Ιατρείου;

Τεχνικός σύμβουλος

Αν δε μας απατά η μνήμη μας, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου έχει συνάψει ετήσια σύμβαση τεχνικής υποστήριξης από το προηγούμενο καλοκαίρι, με ένωση εταιρειών - γνωστής και έγκυρης εταιρείας της πόλης μας και εταιρείας που εδρεύει στην Αθήνα - προκειμένου να της παρέχουν υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου για θέματα οργάνωσης της κοινωνικής πολιτικής.

Αλήθεια, ο τεχνικός σύμβουλος έχει ερωτηθεί; Ποιες προτάσεις έχει κάνει; Τι λέει για όλα αυτά στην αρμόδια Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής;

Εκτός νόμιμων προδιαγραφών: Η ράμπα για την πρόσβαση ΑμεΑ

Όταν ενοικιάστηκε πριν μερικές εβδομάδες το κτήριο όπου στεγάζεται το Ιατρείο του Δήμου Ηρακλείου, δεν υπήρχε στην είσοδο ράμπα ΑμεΑ για τη διευκόλυνση πρόσβασης των ατόμων που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο.

Δημιουργήθηκε όμως για τις ανάγκες των ωφελούμενων μια τσιμεντένια κατασκευή, μετά την ενοικίαση του κτηρίου από το Δήμο Ηρακλείου, καταστρέφοντας την ομαλή διάβαση του πεζοδρομίου, που δεν ανταποκρίνεται σε νόμιμες προδιαγραφές.

Επειδή στις λεπτομέρειες κρύβεται μερικές φορές η ουσία, αναρωτιόμαστε προς το αρμόδιο τμήμα κοινοχρήστων χώρων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου: Τηρήθηκε η νόμιμα προβλεπόμενη διαδικασία για τη δημιουργία της; Είναι νόμιμη ή αυθαίρετη η κατασκευή αυτή; Εγκυμονεί ή όχι κίνδυνους στους χρήστες, επειδή κατά την έξοδο καταλήγει απευθείας σε δρόμο που διέρχονται καθημερινά αυτοκίνητα;

Αν ο αρμόδιος για την τήρηση της νομιμότητας στους κοινόχρηστους χώρους φορέας λειτουργεί με αυτόν το τρόπο, αυθαιρετώντας, ενεργώντας όπως ο "τελευταίος τσαμπουκάς", με ποια ηθική νομιμοποίηση θα ζητήσει από τους δημότες, τους επαγγελματίες καταστηματάρχες κ.λπ. να εφαρμόζουν όσα προβλέπει η νομοθεσία;

Οι δημοτικές παρατάξεις

Ποια είναι η γνώμη των δημοτικών παρατάξεων για το συγκεκριμένο τρόπο οργάνωσης της λειτουργίας του Ιατρείου;

Πώς ψηφίζουν ή θα ψηφίζουν τις διάφορες αποφάσεις στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου;

Για να γνωρίζουν οι δημότες με τις δημόσιες τοποθετήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα τοπικά ΜΜΕ τις απόψεις των δημοτικών συμβούλων και να μην απαιτούνται προσωπικές τηλεφωνικές ερωταπαντήσεις! Για να είναι ξεκάθαρο αν υπάρχει ή όχι μια "ευρεία", δημοτική "συμπολίτευση"!

Στήριξη

Ό,τι είναι θετικό στη λειτουργία του Δήμου ή των οργανισμών, όπως του ΠΑΓΝΗ, οφείλουν τα ΜΜΕ, οι δημότες, αλλά και οι αιρετοί να το στηρίζουν, αλλά όπου υπάρχουν σκιές πρέπει να εντοπίζονται και να αναλαμβάνουν η διοίκηση και η αντιπολίτευση την ευθύνη των επιλογών τους.

Το αφήγημα «δεχόμαστε πόλεμο»!

Η δημοτική Αρχή του Βασίλη Λαμπρινού δεν απαντά, καιρό τώρα, στα ερωτήματα που καλόπιστα μπαίνουν για τις συνθήκες νομιμότητας.

Με άριστους νομικούς στο περιβάλλον της, γνωρίζει πολύ καλά τι είναι νόμιμο και τι όχι.

Αντί να θεραπεύσει μια προβληματική κοινωνική πολιτική, λαμβάνοντας μόνο εκείνα τα μέτρα που θα καθιστούν καθ' όλα νόμιμη την πολιτική που εφαρμόζει, δηλαδή να στηρίζεται αποκλειστικά στην προβλεπόμενη νομοθεσία, κλείνει τα μάτια, προσπαθεί να φανατίσει τα στελέχη της "Δύναμης Πολιτών" και προχωρά στις μη νόμιμες επιλογές της, δηλώνοντας: «Δεχόμαστε πόλεμο, προσπαθούν να εμποδίσουν ό,τι κάνουμε»!

Εθισμός

Ακόμα και έτσι να ήταν, ο εθισμός στην έλλειψη νομιμότητας μόνο σαν εφιάλτης, σαν μια μαύρη σκιά, ένα σκοτεινό σύννεφο μπορεί να θεωρηθεί ότι αρχίζει να απλώνεται στην πόλη!

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σαχίνης

Σχόλια