default-image

Αθλητικές Ιστορίες: Στην Ελευσίνα με τον ΟΦΗ μια φορά

Ποδόσφαιρο
Αθλητικές Ιστορίες: Στην Ελευσίνα με τον ΟΦΗ μια φορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ένα χρόνο θα συμπληρωθεί... μισός αιώνας από την πρώτη άνοδο του ΟΦΗ στην Α΄Εθνική Κατηγορία. Τα ιστορικά για τον ΟΦΗ μπαράζ του 1968 όμως δεν είχαν ξεκινήσει και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μέσα σε τρομερή ζέστη και σε εποχή ακατάλληλη για ποδόσφαιρο, στις 16 Ιουνίου, ο ΟΦΗ κλήθηκε να πάει στο λεγόμενο "Θριάσιο Πεδίο" και να αγωνιστεί στην έδρα μιας ομάδας που είχε εμπειρία από τη μεγάλη κατηγορία! Μια ομάδα που είχε έδρα... μια ανάσα από την Αθήνα, άρα ήταν κοντά στα κέντρα αποφάσεων...

Βέβαια πρέπει να προσθέσουμε πως η Ελλάδα είχε μπει και στο "γύψο" αφού είχαν... έρθει τα χρόνια της δικτατορίας! Ο ΟΦΗ έχασε στην Ελευσίνα με 2-1 παρότι προηγήθηκε με γκολ του Bουζουνεράκη. Ωστόσο όλα κρίθηκαν από τη διαιτησία του Παζαρόπουλου που έκανε... τα πάντα για να φύγει ηττημένη η κρητική ομάδα από το γήπεδο των "σταχυοφόρων". Από ένα γήπεδο που αύριο ο ΟΦΗ θα αγωνιστεί για το πρωτάθλημα της Football League, της τότε Β΄ Εθνικής δηλαδή. Και όμως. Εκείνο το μεσημέρι και κάτω από τον καυτό αττικό ήλιο, είχε φανεί στον ορίζοντα πως αυτή η ομάδα δε θα μπορούσε να "σβήσει" το όνειρο της μεγάλης κατηγορίας για τους "ομιλίτες"!

Το όνειρο ήταν πιο ζωντανό από ποτέ! Οι Κρητικοί της Αθήνας είχαν ήδη από τις αρχές της δεκαετίας αλλά και από τα τέλη της προηγούμενης να γίνονται χιλιάδες! Και βέβαια από τότε υπήρχε μεγάλη συσπείρωση μεταξύ τους αλλά και καθημερινή επαφή με τη μεγαλόνησο που ήδη νοσταλγούσαν! Δεν ήταν τόσο εύκολο εκείνη την εποχή ένα αυθημερόν ταξίδι από το Ηράκλειο στην Ελευσίνα, απλά για ένα ποδοσφαιρικό αγώνα! Έστω και τόσο κρίσιμο! Κάποιοι που είχαν την οικονομική δυνατότητα το έκαναν και την επομενη μέρα ήταν στις δουλειές τους! Ωστόσο οι Κρητικοί της Αττικής έφταναν (και με το παραπάνω) για να κάνουν κατάληψη στην Ελευσίνα.

Όχι... δεν ήταν μέσα στα "Ελευσίνια μυστήρια" αυτό που έγινε! Το πάθος των Κρητικών φιλάθλων να δουν την ομάδα τους στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν τόσο μεγάλο που έφερε 4.000 (!) μέσα στους 6.000 συνολικά φιλάθλους που είχαν παρακολουθήσει εκείνο το Πανελευσινιακός-ΟΦΗ 2-1! "Ξέραμε πως θα έχουμε μεγάλη στήριξη αλλά όταν μπήκαμε στο γήπεδο και ακουγοταν μόνο το ΟΦΗ-ΟΦΗ, τρελαθήκαμε! Θα είχαμε κερδίσει σε κανονικές συνθήκες και στην Ελευσίνα, επρεπε να είχαμε κερδίσει", μας λέει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος που όταν η σειρά των αγώνων μεταφέρθηκε στην Κρήτη ανέλαβε δράση στο σκοράρισμα! Είχε λίγους μήνες μόλις στον ΟΦΗ τότε ο 17χρονος επιθετικός αλλά ένιωθε από πριν "κομμάτι" της ομάδας. Από τότε που έβλεπε τον Βουζουνεράκη και ήθελε να του μοιάσει! "Θα τους καταφέρουμε μωρέ, μη φοβάστε τίποτα.

Όπου και να ξαναπαίξουμε θα τους κερδίσουμε", φώναζε στους συμπαίκτες του και κυρίως στους μικρότερους ο μεγάλος Πέτρος που είχε "τρελαθεί" εκείνη τη μέρα στην Ελευσίνα από τα λάθη του διαιτητή και παράλληλα είχε πεισμώσει για να κάνει χαρούμενους όλους τους φίλους του ΟΦΗ και φυσικά αυτούς που είχαν κάνει την Ελευσίνα να θυμίζει το... σημερινό Γεντί Κουλέ! Τη συνέχεια τη ξέρετε! "Δε θα ξεχάσω ποτέ τι έγινε μέχρι να επιστρέψουμε στο τελευταίο μπαράζ από Χανιά-Ηράκλειο, την υποδοχή στην πλατεία του Κόρακα και τις δάφνες που μας φορούσαν στα κεφάλια", μας είπε συγκινημένος ο Δημήτρης Παπαδόπουλος. "Και ναι πήραμε και καλά λεφτά για τότε σαν πριμ, λεφτά που είχε συγκεντρώσει και ο απλός κόσμος", προσθέτει για να καταλήξει: "Το ζεστό εκείνο μεσημέρι που η Ελευσίνα γέμισε Κρητικούς, ειχαμε καταλάβει όλοι πως είχε έρθει η ώρα να παίξει ο ΟΦΗ Α΄Εθνική..."

Η άνοδος σφραγίστηκε στην Κρήτη

Ο ΟΦΗ είχε αισίως κλείσει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του και κάτι παραπάνω. Είχαμε φτάσει στην περίοδο1967-68. Η ιδέα ή μάλλον η σκέψη για την πρώτη παρουσία στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου είχε γίνει πια εμμονή! Η περίοδος έφερε την κρητική ομάδα στον A΄ όμιλο της B εθνικής . Ίσως αυτή η πίεση δεν έφερε την πολυπόθητη πρωτιά! Η Xαλκίδα (συγχώνευση Ολυμπιακού Χαλκίδος-Ευρίπου) τερμάτισε πρώτη και ο OΦH 36 βαθμούς πήρε τελικά τη 2η θέση που κρατούσε ζωντανό το όνειρο της ανόδου! Το όνειρο όμως περνούσε από τις μάχες με τον Πανελευσινιακό που ήταν τρίτος από το τέλος στην Α΄Εθνική.

Το πρώτο παιχνίδι στην Eλευσίνα στις 16-6-1968 (λεπτομέρειες προαναφέραμε) έφερε ήττα με 2-1. Η συνέχεια όμως βάφτηκε "ασπρόμαυρη"! O δεύτερος αγώνας μπαράζ έγινε στο Hράκλειο στις 23 -6-1968 και ο OΦH κέρδισε με σκόρ 3-0 ( δύο γκόλ του εκπληκτικού Πέτρου Bουζουνεράκη (που έφυγε νωρίς από τη ζωή) και ένα του Δημήτρη Παπαδόπουλου). Και φτάσαμε στον τελικό αγώνα, στα Xανιά. Στις 26 Iουνίου με εντολή τότε του δημάρχου Hρακλείου τα μαγαζιά έκλεισαν στις 11 το πρωί για να προλάβουν όσοι ήθελαν να πάνε στα Xανιά και να συμπαρασταθούν στις προσπάθειες των παικτών του OΦH. Δέκα χιλιάδες κόσμος υπήρχε στο γήπεδο.

Σε όλη την Kρήτη είχαν ναυλωθεί λεωφορεία και ταξί (!) με προορισμό τα Χανιά. Στο αγωνιστικό κομμάτι και αφού οι φιλοξενούμενοι έχασαν δυο παίκτες με τραυματισμό και δεν είχαν δικαίωμα αλλαγής όλα έγιναν απλά. Ο ΟΦΗ δε μπορούσε να χάσει αυτό το ματς: O Σκανδαλακης στο 26ο λεπτό πέτυχε το 1-0, ο Λεμονής στο 47΄ και ο Παπαδόπουλος στο 72΄ολοκλήρωσαν το θριαμβευτικό 3-0 υπέρ του OΦH και την πανηγυρική άνοδο για πρώτη φορά στην A εθνική.O τότε προπονητής της ομάδας, ο αείμνηστος Kώστας Zώγας είχε παρατάξει τον OΦH με την ακόλουθη σύνθεση: Aδαμάκης, Παπαθεοφάνους, Mπουρδαμής, Kαρακυριάκος, Tσακίρογλου, Aλεξανδρής, Σκανδαλάκης, Θέμελης, Bουζουνεράκης, Λεμονής, Παπαδόπουλος.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μιμίκος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News