default-image

Αυτές είναι οι τροφές που προκαλούν πoνοκέφαλο

Υγεία
Αυτές είναι οι τροφές που προκαλούν πoνοκέφαλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποφέρετε συχνά από πονοκεφάλους; Οι αιτίες που προκαλούν πονοκέφαλο είναι πολλές και σύμφωνα με μελέτες, ένας σημαντικός τέτοιος παράγοντας είναι η διατροφή.

Η χρόνια έλλειψη των απαραίτητων ωμέγα 3 λιπαρών οξέων (που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, στον λιναρόσπορο και στα καρύδια), τα σκαμπανεβάσματα του σακχάρου του αίματος, λόγω υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης και εύκολα απορροφήσιμων υδατανθράκων (αμυλούχες τροφές, π.χ. ψωμί, ζυμαρικά, τρόφιμα με αλεύρι, πατάτες, ρύζι) και οι ακατάστατες ώρες των γευμάτων, είναι παράγοντες που συντείνουν στην εμφάνιση πονοκεφάλου.

Η έλλειψη σε μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, παίζουν επίσης ρόλο στην εμφάνιση των πονοκεφάλων.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και τροφές που ευνοούν τους πονοκεφάλους, καθώς περιέχουν τανίνη ή ισταμίνη, ουσίες που φαίνεται ότι προκαλούν φλεγμονή στα αγγεία της κεφαλής, που οδηγούν στην ημικρανία. Τροφές που οδηγούν σε απότομη αύξηση του σακχάρου του αίματος, οδηγούν σε ορμονικές αλλαγές και μπορούν επίσης, να πυροδοτήσουν μια ημικρανία (π.χ. σοκολάτα, καφεΐνη, κόκκινο κρασί, αλκοόλ, ασπαρτάμη, αλλαντικά, τυριά, ξηροί καρποί, παγωτό, ανανάς, μπανάνες, σταφίδες, κορόμηλα, δαμάσκηνα, σύκα, αβοκάντο, κρεμμύδι κλπ). Για «διατροφικές» ημικρανίες, έχουν κατηγορηθεί επίσης τα συντηρημένα ή μαριναρισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων ψαριών και του ξινολάχανου.

Τροφές που τις προλαμβάνουν: Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, δηλαδή όσα διατηρούν σταθερό το σάκχαρο αίματος (π.χ. λαχανικά, όσπρια, φρούτα), τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα, το ελαιόλαδο, η πιπερόριζα, όπως και τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο (π.χ. πράσινα λαχανικά, σπόροι όπως σουσάμι, ξηροί καρποί, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης), βοηθούν στην πρόληψη των πονοκεφάλων.

Πηγή: stogiatro.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News