default-image

ΔΝΤ: Νέο δάνειο δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα;

Οικονομία
ΔΝΤ: Νέο δάνειο δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μια αποκάλυψη προχώρησε το Bloomberg, καθώς σε δημοσιεύματά του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Το ΔΝΤ συζητά νέο δάνειο 3-6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ελλάδα», σε μια κατεύθυνση επανασύνδεσης με την Ελλάδα στο πρόγραμμα διάσωσης, καθώς το Ελληνικό χρέος είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο.

Το ΔΝΤ σε μια στροφή που μπορεί να συμβάλει στην άρση του αδιεξόδου για τη συμμετοχή του Ταμείο, φέρεται να είναι έτοιμο να προσφέρει στην Ελλάδα δάνειο μικρότερο από αυτό που είχε χορηγήσει πριν πέντε χρόνια, με τις πηγές να αναφέρουν, πως καθίσταται ευκολότερο για το ΔΝΤ να δικαιολογήσει τη συμμετοχή του στις χώρες-μετόχους του.

Το ποσό που συζητείται είναι 3 έως 6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγή.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εξαλείφει ένα πολιτικό εμπόδιο, την ώρα που «τρέχει» την προεκλογική της εκστρατεία.

Μέρκελ και Λαγκάρντ είχαν συμφωνήσει στο Βερολίνο για την ελάφρυνση χρέους

Ανγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντησή τους στο Βερολίνο, τον Φεβρουάριο, συζήτησαν σε γενικές γραμμές την ελάφρυνση του χρέους, ανέφερε πηγή. Η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι οι ελληνικές παραχωρήσεις στο θέμα των μεταρρυθμίσεων την έκαναν «πολύ πιο πεπεισμένη» ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμμετάσχει στο σχέδιο διάσωσης.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων, όπως σημειώνει το Bloomberg, το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να προσφέρει δάνεια στην Ελλάδα με βάση τις κανονικές αντί τις έκτακτες συνθήκες, διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στο να αποφευχθεί η απαίτηση να πιστοποιηθεί «υψηλή πιθανότητα» ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, είπε η μια πηγή.

Τόμσεν: Δεν βγαίνει το ελληνικό πρόγραμμα με 3,5% πλεονάσματα

«Το ελληνικό χρέος είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα στο ΔΝΤ, μιλώντας σε συζήτηση του «Atlantic Council».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Ελλάδα, ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε ότι καμία μεταρρύθμιση και προσπάθεια από την Ελλάδα δεν θα έχει αποτέλεσμα χωρίς κάποιου είδους αναδιάρθρωση από την Ευρωπαϊκή πλευρά.

Αντίστοιχα, τόνισε, καμία ελάφρυνση δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα χωρίς πιο ισχυρές δομικές μεταρρυθμίσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και το αν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη της Ελλάδας, τόνισε ότι «κάποιος θα μπορούσε να βάλει χαμηλότερους στόχους. Η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους συμφώνησαν στο 3,5%. Φυσικά θα έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη για ένα διάστημα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».

Με τις θέσεις Τόμσεν για Ελλάδα δήλωσε ότι συμφωνεί και ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ που συμμετείχε στη συζήτηση. «Είναι απολύτως απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους. Είδαμε την ανάπτυξη που παραμένει μηδενική», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η χώρα χρειάζεται δομικές μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News