default-image

1978: Η επίθεση στον κινηματογράφο "Έλλη"

1978: Η επίθεση στον κινηματογράφο "Έλλη"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, στις 11 Μαρτίου του 1978, λαμβάνει χώρα τρομοκρατική επίθεση στον κινηματογράφο «Έλλη» στην οδό Ακαδημίας, στο κέντρο της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια προβολής της σοβιετικής ταινίας «Ουράνιο Τόξο» του σκηνοθέτη Μαρκ Ντονσκόι, εκρήγνυται βόμβα μέσα στην αίθουσα του σινεμά με αποτέλεσμα να τραυματιστούν συνολικά 18 άτομα, εκ των οποίων τα τρία βαρύτατα.

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από τα καθίσματα του κοινού με αποτέλεσμα ένας θεατής να χάσει και τα δύο του πόδια. Πανομοιότυπη επίθεση σημειώνεται τρεις μήνες μετά, τον Ιούνιο του ίδιου έτους, μερικές δεκάδες μέτρα μακριά, στον κινηματογράφο Ρεξ, στην οδό Πανεπιστημίου. Και πάλι η έκρηξη έγινε κατά τη διάρκεια προβολής σοβιετικής ταινίας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι 15 άνθρωποι.

Το διάστημα που ακολουθεί, συλλαμβάνονται δέκα εθνικιστές-ακροδεξιοί, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ο αρχηγός σήμερα της χρυσής αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος. Τελικά από τους δέκα συλληφθέντες οι οποίοι κατηγορήθηκαν αρχικά για κακούργημα, την «πλήρωσαν» οι 7, καθώς ο Μιχαλολιάκος και άλλοι δύο από την ομάδα, παραπέμπονται για παραβάσεις του νόμου «περί όπλων και εκρηκτικών υλών», και καταδικάστηκαν σε πλημμεληματικές ποινές.

Η γέννηση του Κορνήλιου Καστοριάδη

Το ημερολόγιο έδειχνε 11 Μαρτίου του 1922 όταν γεννιέται στην Κωνσταντινούπολη ο Κορνήλιος Καστοριάδης. Ο - κατά πολλούς - εκ των κορυφαίων διανοητών του 20ού αιώνα θα ξεκινήσει από νωρίς την πολιτική του ενασχόληση.

Από το ΚΚΕ θα μεταπηδήσει στους τροτσκιστές, ωστόσο σταδιακά θα διαμορφώσει - απομακρυνόμενος από το μαρξισμό - την έννοια της καστοριαδικής αυτονομίας. Εκδίδει το περιοδικό "Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα" και επηρεάζει με τη σκέψη του τους εξεγερμένους του Γαλλικού Μάη.

Σταδιακά στρέφεται προς την ψυχανάλυση που τον οδηγεί σε μια καινούρια φιλοσοφική κατανόηση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Η στροφή αυτή του Καστοριάδη αποτυπώνεται στο κλασικό του έργο με τίτλο «Η φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας», το 1975.

Το 1979 ο Καστοριάδης γίνεται διευθυντής σπουδών στην «Ανωτάτη Σχολή για τις Κοινωνικές Επιστήμες» (Ecoles des Hautes Etudes en Sciences Sociales). Άφησε την τελευταία του πνοή στις 26 Δεκεμβρίου του 1997 στο Παρίσι. Ήταν 75 ετών.

Οι ναζί εφορμούν στην Αυστρία

Σαν σήμερα, στις 11 Μαρτίου του 1938, ο Αδόλφος Χίτλερ εξαναγκάζει τον Αυστριακό καγκελάριο Κουρτ Σούσνιγκ σε παραίτηση. Το ίδιο βράδυ, οι ναζιστικές φάλαγγες κυριεύουν την Αυστρία...

Το ντεμπούτο των Pink Floyd

Σαν σήμερα, εξάλλου, το 1967 οι θρυλικοί "Pink Floyd" κυκλοφορούν το πρώτο τους τραγούδι, με τίτλο "Arnold Layne". Τα χρόνια που ακολούθησαν έμελλε να σημαδέψουν για πάντα - όσο λίγοι - το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα.

Ο τελευταίος γραμματέας του ΚΚΣΕ

Πριν από 32 χρόνια, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εκλέγεται γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ. Ήταν ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης.

2004: Τρόμος στη Μαδρίτη

Τέλος, στις 11 Μαρτίου του 2004 σημειώνεται στην Ισπανία η πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που έχει γίνει ποτέ στην Ευρώπη. Νωρίς το πρωί, αλλεπάλληλες εκρήξεις δονούν τρεις σιδηροδρομικούς σταθμούς στη Μαδρίτη. 192 άνθρωποι βρίσκουν φρικτό θάνατο και περισσότεροι από 1.000 τραυματίζονται.

Eπιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News