Ειδήσεις

Μέχρι τις 15/3 ο αριθμός των εισακτέων στην Τριτοβάθμια

Μέχρι τις 15 Μαρτίου θα έχει ανακοινωθεί ο αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 από το ΥΠΠΕΘ.

Σημαντικές παρατηρήσεις

- Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα πιέζουν για δραστική μείωση του αριθμού εισακτέων καθώς θεωρούν ότι δεν μπορούν να δεχτούν πολλούς φοιτητές λόγω υποχρηματοδότησης, έλλειψη υποδομών, ανεπάρκεια προσωπικού κτλ.

- Το ΥΠΠΕΘ όπως και τα προηγούμενα χρόνια, δεν αναμένεται να κάνει δεκτές τις θέσεις των ΑΕΙ και λογικά θα διατηρήσει τις θέσεις των εισακτέων σε υψηλά επίπεδα σε κάθε τμήμα.

Μείνετε ενήμεροι μέσα από τη σελίδα του panelladikes24 στο facebook για όλα τα θέματα που αφορούν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2017.

- Μια σημαντική παράμετρος του αριθμού των εισακτέων είναι και οι μετεγγραφές φοιτητών. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, ο αριθμός των μετεγγραφόμενων φοιτητών δε μπορεί να ξεπερνά το 15% του αριθμού εισακτέων σε κάθε τμήμα. Ωστόσο, και αυτός ο αριθμός στην πραγματικότητα υπερβαίνεται αν συνυπολογιστεί ότι γίνονται δεκτές και μετεγγραφές λόγω ισοψηφιών στα μόρια, κατ΄ εξαίρεση μετεγγραφές κτλ. Σημειώνεται ότι μεγαλύτερη επιβάρυνση δέχονται τα τμήματα των αστικών κέντρων της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

- Είναι αυτή τη στιγμή άγνωστο (αλλά πιθανό) αν τελικά το ΥΠΠΕΘ εφαρμόσει μια λύση για λιγότερες θέσεις στα κεντρικά ΑΕΙ και αύξηση στα περιφερειακά χωρίς ωστόσο να παρουσιάζεται σημαντική διαφορά στο αριθμό εισακτέων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σε αυτό βέβαια θα βοηθήσει και η ένταξη τμημάτων (κυρίως από την περιφέρεια) στα φετινά Μηχανογραφικά Δελτία που θα απορροφήσουν ένα σεβαστό αριθμό εισακτέων.

- Σε ένα σενάριο όπως το παραπάνω, θα αντιμετωπιστεί (σε κάποιο βαθμό) η υπερσυγκέντρωση φοιτητών στα μεγάλα αστικά κέντρα και ταυτόχρονα η διαρροή φοιτητικού δυναμικού από τα περιφερειακά τμήματα. Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι μειωμένος και ο αριθμός που θα προκύψει από τους μετεγγραφόμενους φοιτητές της επόμενης χρονιάς βάσει του 15% του ισχύοντα νόμου που περιγράψαμε παραπάνω.

- Επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των εισακτέων είναι περίπου στο 70% των αποφοίτων που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και είναι ο υψηλότερος στην Ε.Ε. (με μεγάλη διαφορά) παρά την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Πηγή: panelladikes24.blogspot.gr

Σχόλια