default-image

Αγκαλιά για 50 παιδιά με αναπηρίες στο Θραψανό

Κρήτη
Αγκαλιά για 50 παιδιά με αναπηρίες στο Θραψανό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαράς ευαγγέλια για το Σωματείο Γονέων-Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία "Σύλλογος Δικαίωμα στη Ζωή", που, μετά από πολύ κόπο και προσπάθεια και με τη συνεργασία του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, ήρθε η ώρα να εγκαινιάσει το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία "Δικαίωμα στη Ζωή" Δήμου Μινώα Πεδιάδας στο Θραψανό.

«Πρόκειται για ένα από τα λίγα κέντρα που λειτουργούν στην ενδοχώρα των νομών της Ελλάδας, το οποίο έρχεται για να διαλύσει το στίγμα σε μια περιοχή που το είχε απόλυτη ανάγκη», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία "Σύλλογος Δικαίωμα στη Ζωή" Παύλος Σημαντηράκης.

Πρόκειται για μια δομή που έχει φτιαχτεί για να εξυπηρετεί 50 παιδιά και τις οικογένειές τους, με στόχο να λειτουργήσει σε δύο ωράρια, πρωινό και απογευματινό, και να εξυπηρετεί σε κάθε ωράριο από 25 παιδιά.

«Ήδη λειτουργεί, από τις 20 Φεβρουαρίου, το απογευματινό ωράριο με 25 παιδιά και φιλοδοξούμε ως το Σεπτέμβριο να λειτουργεί και η πρωινή βάρδια», τονίζει ο κ. Σημαντηράκης, και υπογραμμίζει πως στο Κέντρο ένα παιδί μπορεί να ακολουθήσει τις ατομικές θεραπείες που χρειάζεται, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, ψυχοθεραπεία, φυσιοθεραπεία κ.τ.λ., αλλά και να παίξει, να διασκεδάσει παρέα με άλλα παιδιά και να απολαύσει το γεύμα του, να κοινωνικοποιηθεί. Είναι μια ολιστική παρέμβαση που παρέχεται στα παιδιά, ανάλογα με το τι έχει ανάγκη το καθένα».

Ο κ. Σημαντηράκης στάθηκε επίσης στο εξαιρετικό έργο που προσφέρουν αυτά τα Κέντρα, λέγοντας πως «λειτουργούν ως ανάχωμα στην ασυλοποίηση των ατόμων με αναπηρία».

Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «ανάσα» που δίνει στις οικογένειες των παιδιών αυτών η δυνατότητα να έχουν κάποιες ώρες για να «ανασυντάξουν» δυνάμεις, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στο δύσκολο αγώνα που δίνουν καθημερινά προκειμένου να εξυπηρετούν τα παιδιά τους.

«Αυτά τα Κέντρα συμβάλλουν καταλυτικά στο να μείνουν τα παιδιά στα σπίτια τους για πάρα πολλά χρόνια και να μην αποζητήσει η οικογένειά τους τον εγκλεισμό σε κάποιο ίδρυμα ασυλικού τύπου, όπου στην αρχή τα επισκέπτονται κάθε εβδομάδα, ύστερα κάθε δεκαπέντε μέρες, μετά κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, και στο τέλος μένουν μόνα τους, μέχρι το τέλος της ζωής τους», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το Κέντρο λειτουργεί στο ισόγειο κτήριο του πρώην δημαρχείου Θραψανού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, χώρος που παραχωρήθηκε στο Σωματείο από το Δήμο με χρήματα τόσο του ταμείου του Σωματείου, όσο και μέσω προγράμματος Leader.

Μιλώντας για τους στόχους του Σωματείου, ο κ. Σημαντηράκης ανέφερε πως στα σχέδια είναι η δημιουργία κι άλλων Κέντρων σε περιοχές της ενδοχώρας, όπου υπάρχουν παιδιά με αναπηρία. Μεγάλος στόχος είναι η δημιουργία Στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης, που θα αποτελέσουν μόνιμες κατοικίες των ατόμων με αναπηρία, ειδικά όταν οι οικογένειές τους δε θα μπορούν πλέον να τα στηρίζουν.

Τα εγκαίνια: Παρουσία του Ι. Βαρδακαστάνη

Τα εγκαίνια του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία "Δικαίωμα στη Ζωή" Δήμου Μινώα Πεδιάδας θα γίνουν αύριο Σάββατο 11 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι, παρουσία του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη και του περιφερειάρχη Κρήτης κου Σταύρου Αρναουτάκη.

Η πρόσκληση είναι ανοιχτή για όλους.

Δικαίωμα στη ζωή το κέντρο που εγκαινιάζεται στο Θραψανό

«Πρόκειται για ένα από τα λίγα κέντρα που λειτουργούν στην ενδοχώρα το οποίο έρχεται για να διαλύσει το στίγμα σε μια περιοχή που το είχε απόλυτη ανάγκη», δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία "Σύλλογος Δικαίωμα στη Ζωή" Παύλος Σημαντηράκης, αλλά και ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Καριωτάκη

Φωτογραφία: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News