default-image

Μέρκελ: Καθόλου ικανοποιητική η κατάσταση στα ελληνικά νησιά

Κόσμος
Μέρκελ: Καθόλου ικανοποιητική η κατάσταση στα ελληνικά νησιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιδιαίτερα επικριτική προς την Ελλάδα εμφανίστηκε η Καγκελάριος Μέρκελ σε ομιλία της στο Γερμανικό Κοινοβούλιο. Αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση επισήμανε ότι, «έχει μεν σημειωθεί σημαντική πρόοδος, εντούτοις απαιτούνται πολλά ακόμη περαιτέρω βήματα».

Η Α. Μέρκελ αναφέρθηκε ειδικότερα στην κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. «Η κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά παραμένει διόλου ικανοποιητική. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εξακολουθεί να μην υλοποιείται μέχρι σήμερα από την ελληνική πλευρά έτσι όπως θα έπρεπε».

Γενικότερα όμως η καγκελάριος υπεραμύνθηκε της προσφυγικής συμφωνίας με την Τουρκία, τονίζοντας ότι από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ έχει μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο.

Παρά ταύτα όμως, όπως επεσήμανε, σχεδόν καθημερινά εξακολουθούν να χάνονται ανθρώπινες ζωές στη Μεσόγειο. «Στην κύρια διαδρομή της Μεσογείου προς Ιταλία θρηνούμε ουσιαστικά καθημερινά ανθρώπινες απώλειες. Γι΄ αυτό το λόγο η μάχη κατά των εγκληματιών διακινητών θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Στο σημείο αυτό ζήτησε να καταπολεμηθούν πιο αποτελεσματικά τα αίτια της προσφυγικής κρίσης, αλλά και να προστατευτούν καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Επίσης, στα πρότυπα της αμφιλεγόμενης συμφωνίας Βρυξελλών- Άγκυρας, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της σύναψης παρόμοιων προσφυγικών συμφωνιών και με άλλες χώρες από τις οποίες προέρχονται ή τις οποίες διασχίζουν πρόσφυγες και μετανάστες με προορισμό τη γηραιά ήπειρο.

Προσβολή στη μνήμη των θυμάτων η σύγκριση με τους ναζί

Για την πρόσφατη κρίση στη σχέση Τουρκίας - Γερμανίας μίλησε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, κάνοντας λόγο για μεγάλες διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες.

Επισημαίνοντας πως  η Τουρκία αποτελεί ένα σημαντικό εταίρο, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την λύπη της για τις αιχμές περί ναζισμού από την τουρκική πλευρά, αναφερόμενη στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος συνέκρινε τη σημερινή Γερμανία με το ναζιστικό καθεστώς.

Σημείωσε παράλληλα πως τέτοιου είδους σχόλια θα πρέπει να σταματήσουν, καθώς προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων.

Επανέλαβε, ακόμη, το αίτημα της Γερμανίας για απελευθέρωση του Τουρκογερμανού ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση για τη δημοκρατία από μηδενική βάση με την Τουρκία και με άλλες χώρες.

Η κ. Μέρκελ ανέφερε πως αξίζει να γίνει μια προσπάθεια βελτίωσης των γερμανοτουρκικών σχέσεων υπό την προϋπόθεση ότι αναγνωρίζουν τις ίδιες αξίες και διαβεβαίωσε πως η Γερμανία θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να μην γίνει αποδέκτης της εσωτερικής τουρκικής κρίσης.

Απάντηση από το τουρκικό ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στους ισχυρισμούς Μέρκελ, έσπευσε να διευκρινίσει πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν αποκάλεσε την κυβέρνηση «ναζί», αλλά δήλωσε πως οι πρακτικές της κυβέρνησης θυμίζουν τις πρακτικές εκείνης της εποχής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News