Ειδήσεις

Ρέθυμνο: Μετά τον αμίαντο νέος εφιάλτης για τους αστυνόμους

Νέος εφιάλτης για τους αστυνομικούς υπαλλήλους του Ρεθύμνου, αφού διαπιστώθηκε ότι το πεπαλαιωμένο κτίριο δε διαθέτει ασφαλείς ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Το Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου προσέλαβε ειδικό που διαπίστωσε του λόγου το αληθές.

Και όλα αυτά, μετά το ζήτημα του αμιάντου, αφού ενώ έχουν γίνει κάποιες προστατευτικές δράσεις, ακόμα δεν έχει καταστεί γνωστό, εάν έχει προσβληθεί η υγεία τους από τον καρκινογόνο αμίαντο.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "ΠΝΙΓΕΤΑΙ" ΣΤΟΝ ΑΜΙΑΝΤΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Δείγμα από 30 άτομα που υπηρετούν στο Αστυνομικό Τμήμα Ρεθύμνου θα ληφθεί για να εξακριβωθεί εάν διατρέχουν κίνδυνο από έκθεση στον αμίαντο που περιέχουν τοίχοι του αστυνομικού τμήματος Ρεθύμνου που αριθμεί ηλικία άνω του αιώνα.

Τα δείγματα αυτά είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα λόγω των δεδομένων που θα πρέπει να εξακριβωθούν, με αποτέλεσμα να απαιτούν ειδική φύλαξη, όπως και μεταφορά στη Γερμανία στη συνέχεια σε εξειδικευμένο εργαστήριο, έτσι ώστε να ελεγχθούν για τυχόν καρκινογενέσεις από αμίαντο αποκλειστικά και μόνο.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΑΜΙΑΝΤΟ

Η ένωση αστυνομικών υπαλλήλων Ρεθύμνου συναντήθηκε με τη διοίκηση του νοσοκομείου Ρεθύμνου που πιστοποίησε ότι μπορεί να υποστηρίξει το εγχείρημα.

Μάλιστα ήδη έχουν τοποθετηθεί καλύμματα και σήμανση στα επίμαχα σημεία του κτιρίου, σύμφωνα με το εργαστήριο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ που πιστοποιεί ότι η ατμόσφαιρα στο Α.Τ. Ρεθύμνου δεν είναι απολύτως καθαρή από ίχνη αμιάντου, αλλά σε κάθε περίπτωση μέσα στα επιτρεπτά όρια.

Αναλυτικά, το Δελτίο Τύπου της Ένωσης των Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου

Σας γνωρίζουμε ότι κατά την διάρκεια ηλεκτρολογικών εργασιών στο γραφείο Ταυτοτήτων της Υ.Α. Ρεθύμνου, διαπιστώθηκε από τεχνικό ότι υπάρχουν ηλεκτρικές πρίζες οι οποίες δεν διαθέτουν γείωση (αγώγιμη σύνδεση ακροδέκτη ηλεκτρικού κυκλώματος με το έδαφος). Επίσης στην προσπάθεια του τεχνικού να εξασφαλίσει ασφαλείς συνθήκες εργασίας, διαπίστωσε ότι στον πίνακα της συγκεκριμένης Υπηρεσίας δεν υπάρχει αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης (ρελέ διαφυγής).

Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη, με διαταγή του Διευθυντή της υπηρεσίας και τη σύμφωνη γνώμη του Αστυνομικού Διευθυντή, το συγκεκριμένο γραφείο παρέμεινε κλειστό για το κοινό και τους συναδέλφους μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για την εγκατάσταση γείωσης σε πρίζες που δεν διαθέτουν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας, όταν έλαβε γνώση του ανωτέρω προβλήματος, κατόπιν σχετικής αναφοράς μέλους, προσέλαβε ηλεκτρολόγο - μηχανολόγο όπου με ειδικό εξοπλισμό διενήργησε έλεγχο στις πρίζες και στους ηλεκτρικούς πίνακες των αστυνομικών υπηρεσιών της πόλης του Ρεθύμνου και διαπίστωσε τα παρακάτω:

Καμία από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες που στεγάζονται στο Αστυνομικό Μέγαρο Ρεθύμνου, ΔΕΝ διαθέτει στους ηλεκτρικούς πίνακες συσκευές κατάλληλες για την προστασία των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας από ηλεκτροπληξία (ρελέ διαφυγής), εκτός από το επιτελείο της Δ.Α. Ρεθύμνου.

Υπάρχουν αρκετές πρίζες οι οποίες δεν διαθέτουν γείωση. Αρκετά καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχουν τοποθετηθεί πρόχειρα σε υπαίθριους χώρους και εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, ενώ άλλα βρίσκονται μέσα σε παλαιές μεταλλικές σωληνώσεις και η σύνδεσή τους δεν διαθέτει γείωση.

Η ηλεκτρολογική εγκατάσταση είναι πεπαλαιωμένη, έχουν γίνει πολλαπλές και πρόχειρες παρεμβάσεις σε καλώδια, διακόπτες και πρίζες και έχουν τοποθετηθεί χωρίς μελέτη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, η ισχύουσα νομοθεσία είναι απόλυτα σαφείς αναφορικά με τις εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις σε κτίρια που στεγάζονται Υπηρεσίες και συγκεκριμένα αναφέρει τα παρακάτω:

Άρθρο 1 υπ αριθμ Φ Α΄ 50/12081/642 από 26 -07-2006 Υπουργική Απόφαση:

«Για όλες τις παλαιές Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις που έχουν κατασκευαστεί με τον προηγουμένως ισχύοντα Κανονισμό Ε.Η.Ε., ανεξάρτητα από το σύστημα γείωσης του δικτύου από το οποίο τροφοδοτούνται, θα πρέπει να εγκατασταθεί εφόσον δεν υπάρχει, τουλάχιστον μια διάταξη διαφορικού ρεύματος όπως αναφέρεται στην παραπάνω παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου Η κάλυψη από ηλεκτροπληξία με διάταξη ή διατάξεις διαφορικού ρεύματος θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα κυκλώματα ισχυρών ρευμάτων της εγκατάστασης. Η εγκατάσταση της διάταξης ή των διατάξεων διαφορικού ρεύματος στις παλαιές εγκαταστάσεις θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριετίας από την δημοσίευση της παρούσας ρύθμισης.»

Παρόλα αυτά το κτίριο παραμένει με απαρχαιωμένο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο όπως φαίνεται διαμορφώνει μία κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή και επικίνδυνη.

Ζητάμε άμεσα:

Να πραγματοποιηθεί αυτοψία από αρμόδιο τεχνικό κλιμάκιο, ώστε να εξακριβωθεί το μέγεθος του προβλήματος.

Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται ώστε να εξασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας και φιλοξενίας.

Για ακόμα μια φορά άλλο ένα περιστατικό αναδεικνύει τόσο την ακαταλληλότητα όσο και την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου κτιρίου και την αναγκαιότητα άμεσης και οριστικής λύσης του στεγαστικού προβλήματος των Αστυνομικών Υπηρεσιών της πόλης του Ρεθύμνου.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Σχόλια